Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Moc Jabola
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Chodzi o wino z Szarych Renet :)
Na jakich drożdżach robicie ?
Jakie stężenie alkoholu jest według was najlepsze/najsmaczniejsze ? Czy 12% jest lepsze w tym wypadku od 16% bądź 18% ?
12% jest moim zdaniem idealne dla jabłkowego i zupełnie wytrawne.
A dla mnie najlepsze jest 18% i półsłodkie (z samego soku, bezsiarkowe, odleżałe na dębie), ale jestem w znakomitej mniejszości.
słodkie 16 - 18 % bezsiarkowe.
Ale bezsiarkowe to będzie w kolorze ciemnej herbaty?

Ja głosuje na 11-12 %, siarkowe, wytrawne, dużo kwasu, lekkie, zwiewne i owocowe :szampan:
Nie będzie, a przynajmniej u mnie nie jest.
Mmm to zrobię tak: Nastawię na Sherry z Zamojskich,dodam tyle cukru by było około 12% wytrawne, jak będzie smakować to siarkujemy,a jeśli nie to dodajemy porcje cukru i fermentuje do końca (około 16% ).
Może być też tak ?:)
:polewam:
Siarkowanie to trzeba robić przede wszystkim podczas uzyskiwania moszczu z jabłek, bo sok szybko się utlenia i miast pięknej jasnej barwy wychodzi kolor ciemny, herbaciany i w kieliszku nie prezentuje się to za fajnie.


Poza tym próbowanie wina od razu po przefermentowaniu to słaby pomysł.