10-11-2012, 15:31
Witam;
w dymionku 50l robi sie juz prawie 8 tyg winko z jabłek ( z wyciśniętego soku) z małym dodatkiem soku z wiśni i całych wiśni dla koloru. Wszystko obliczone zdaje sie wzorcowo. "idzie" planowo na półsłodkie 13%. Sprawdzane po 6 tyg miało jeszcze jakies 3-4 blg. Kwestia taka, że cały czas intensywnie pracuje. Chciałbym już je zlać znad osadu. Zatrzymac fermentację czy niech sobie dopracuje po zlaniu? Nadmieniam, iz smaczek teraz maobiecujący. Szkoda takiej ilości... Dziękuje za pomoc.
w dymionku 50l robi sie juz prawie 8 tyg winko z jabłek ( z wyciśniętego soku) z małym dodatkiem soku z wiśni i całych wiśni dla koloru. Wszystko obliczone zdaje sie wzorcowo. "idzie" planowo na półsłodkie 13%. Sprawdzane po 6 tyg miało jeszcze jakies 3-4 blg. Kwestia taka, że cały czas intensywnie pracuje. Chciałbym już je zlać znad osadu. Zatrzymac fermentację czy niech sobie dopracuje po zlaniu? Nadmieniam, iz smaczek teraz maobiecujący. Szkoda takiej ilości... Dziękuje za pomoc.