Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOCNO PRACUJE - CO DALEJ ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam;

w dymionku 50l robi sie juz prawie 8 tyg winko z jabłek ( z wyciśniętego soku) z małym dodatkiem soku z wiśni i całych wiśni dla koloru. Wszystko obliczone zdaje sie wzorcowo. "idzie" planowo na półsłodkie 13%. Sprawdzane po 6 tyg miało jeszcze jakies 3-4 blg. Kwestia taka, że cały czas intensywnie pracuje. Chciałbym już je zlać znad osadu. Zatrzymac fermentację czy niech sobie dopracuje po zlaniu? Nadmieniam, iz smaczek teraz maobiecujący. Szkoda takiej ilości... Dziękuje za pomoc.
Jeśli nastaw ma 8 tygodni a 6 tygodni temu 3 blg to teraz ile ? i czy te 13 % podajesz że będzie mieć po przepracowaniu ? Ale jeśli osad się osadził to możesz zlać.
nie w tę stronę :)
Po 6 tyg miało jeszcze te 3 blg. w ten poniedziałek mija 8 tyg i dalej pyrka co kilka sekund...
To ciesz się, jakby nagle stanęło, to byś miał większy problem.
Drożdże niech wypracują cały cukier, ubij je, dosłodź do pożądanej zawartości cukru w winie i pozostaw do odstania.

Standardowa procedura