06-11-2014, 13:50
Jest obchodzony w Polsce po raz trzeci, i akurat dziś.
Sącząc rocznego Imperial Portera (właściwie Double Brown Stout Portera) z tej okazji parę dat i faktów dla spragnionych wiedzy:
1726-szwajcarski podróżnik relacjonuje, że klasa robotnicza w Londynie pija porter
1736-pojawiają się pierwsze wielkie beczki w Londynie
1737-W "London and Country Brewer" pojawia się przepis na Stout butt beer (29 blg)
1740-Truman oferuje Pale Stout i Brown Stout (czyli jasne mocne i ciemne mocne)
1742-tamże przepis na porter (19,3 blg)
1750-oficjalny przepis w książce Ellis'a
1758-pierwszy porter uwarzony poza Londynem, w Sheffield, warzy Thomas Rawson
1759-Guinness zaczyna warzyć ale (o porterze jeszcze mowy nie ma)
1760-pierwszy porter w Szkocji, Glasgow
1765-Malone i Andrews-pierwsi Irlandczycy, którzy warzą porter. James Baverstock eksperymentuje z pierwszym cukromierzem
1770-wyżej wymieniony stara się przekonać browary, że to mądre urządzenie
1776-pierwszy porter uwarzony w USA, warzy Robert Hare w Filadelfii
1784-London Porter ma 17,3 blg (końcowe 4,6)
1790-płonie browar Hare'a w Filadelfii. Morris zaczyna warzyć porter, co ciekawe też w Filadelfii, nie żebym coś sugerował... Amerykańskie portery są warzone z użyciem melasy i syropu klonowego
1792-Beamish, w Cork warzy porter, wyprzedzając Guinness'a
1796, Albany, Nowy Jork, kolejny browar warzy porter
1797- Joseph Bramah wymyśla maszynę do mieszania młodego i starego porteru. W tym samym roku porter pojawia się w Rosji
1799-1801-Guinness tworzy recepturę pra-Foreign Extra Stout'u o nazwie West India Porter. Warzy też Town Porter, Country Porter i Superior Porter (Extra Stout Porter później)
1802-Matthew Wood opatentowuje ekstrakt słodowy służący do barwienia i aromatyzowania piwa na porter i samego porteru
1805-powstaje browar w Newark, New Jersey, który 35 lat później trafi w ręce Petera Ballantine'a, gdzie porter będzie warzony nieprzerwanie do roku 1939
1812-powstaje Poughkeepsie Porter w Nowym Jorku
1817-Daniel Wheeler opatentowuje czarny słód
1822-porter warzy się już w Petersburgu
1826-jak wyżej, tylko Szwecja
w tym czasie Guinness warzy dwa portery: Town Porter (Single Stout Porter) 15,7 blg i Extra Superior (Double Stout Porter, który później stanie się Extra Stout'em) 19,8 blg
1849-Guinness warzy Triple Stout (późniejsza nazwa Foreign Extra Double Stout)
1864-Whitbread ustala swoje portfolio:
Porter 13,1 blg
Contract Porter 14,7 blg
Keeping Porter 14,3 blg
Single Stout Porter 20,4 blg
Keeping Single Stout Porter 19,6 blg
Export Stout Porter 17,3 blg
1869-Stout Porter warzony przez Barclay'a otrzymuje gwarancję carską (de facto można by nazwać go wówczas pierwszym Imperial Russian Stout Porterem)
1895-Maclay warzy pierwszy Oatmeal Stout
1905- Privatbrauerei Höpfner, Karlsruhe warzy Deutsch Porter, pojawia się też porter kanadyjski 14,3
1907-Mackeson warzy pierwszy Milk Stout
1914-1918-dramatyczny spadek ekstraktów, Whitbread z 12,9-9 blg, Guinness 14,3-9 blg
Świadomie pominąłem warzenie porteru w Polsce, bo to osobny rozdział, niemniej jednak, porter był sprzedawany i we Lwowie i w Krakowie i w Warszawie, i w tych miejscach i nie tylko warzony.
Sącząc rocznego Imperial Portera (właściwie Double Brown Stout Portera) z tej okazji parę dat i faktów dla spragnionych wiedzy:
1726-szwajcarski podróżnik relacjonuje, że klasa robotnicza w Londynie pija porter
1736-pojawiają się pierwsze wielkie beczki w Londynie
1737-W "London and Country Brewer" pojawia się przepis na Stout butt beer (29 blg)
1740-Truman oferuje Pale Stout i Brown Stout (czyli jasne mocne i ciemne mocne)
1742-tamże przepis na porter (19,3 blg)
1750-oficjalny przepis w książce Ellis'a
1758-pierwszy porter uwarzony poza Londynem, w Sheffield, warzy Thomas Rawson
1759-Guinness zaczyna warzyć ale (o porterze jeszcze mowy nie ma)
1760-pierwszy porter w Szkocji, Glasgow
1765-Malone i Andrews-pierwsi Irlandczycy, którzy warzą porter. James Baverstock eksperymentuje z pierwszym cukromierzem
1770-wyżej wymieniony stara się przekonać browary, że to mądre urządzenie
1776-pierwszy porter uwarzony w USA, warzy Robert Hare w Filadelfii
1784-London Porter ma 17,3 blg (końcowe 4,6)
1790-płonie browar Hare'a w Filadelfii. Morris zaczyna warzyć porter, co ciekawe też w Filadelfii, nie żebym coś sugerował... Amerykańskie portery są warzone z użyciem melasy i syropu klonowego
1792-Beamish, w Cork warzy porter, wyprzedzając Guinness'a
1796, Albany, Nowy Jork, kolejny browar warzy porter
1797- Joseph Bramah wymyśla maszynę do mieszania młodego i starego porteru. W tym samym roku porter pojawia się w Rosji
1799-1801-Guinness tworzy recepturę pra-Foreign Extra Stout'u o nazwie West India Porter. Warzy też Town Porter, Country Porter i Superior Porter (Extra Stout Porter później)
1802-Matthew Wood opatentowuje ekstrakt słodowy służący do barwienia i aromatyzowania piwa na porter i samego porteru
1805-powstaje browar w Newark, New Jersey, który 35 lat później trafi w ręce Petera Ballantine'a, gdzie porter będzie warzony nieprzerwanie do roku 1939
1812-powstaje Poughkeepsie Porter w Nowym Jorku
1817-Daniel Wheeler opatentowuje czarny słód
1822-porter warzy się już w Petersburgu
1826-jak wyżej, tylko Szwecja
w tym czasie Guinness warzy dwa portery: Town Porter (Single Stout Porter) 15,7 blg i Extra Superior (Double Stout Porter, który później stanie się Extra Stout'em) 19,8 blg
1849-Guinness warzy Triple Stout (późniejsza nazwa Foreign Extra Double Stout)
1864-Whitbread ustala swoje portfolio:
Porter 13,1 blg
Contract Porter 14,7 blg
Keeping Porter 14,3 blg
Single Stout Porter 20,4 blg
Keeping Single Stout Porter 19,6 blg
Export Stout Porter 17,3 blg
1869-Stout Porter warzony przez Barclay'a otrzymuje gwarancję carską (de facto można by nazwać go wówczas pierwszym Imperial Russian Stout Porterem)
1895-Maclay warzy pierwszy Oatmeal Stout
1905- Privatbrauerei Höpfner, Karlsruhe warzy Deutsch Porter, pojawia się też porter kanadyjski 14,3
1907-Mackeson warzy pierwszy Milk Stout
1914-1918-dramatyczny spadek ekstraktów, Whitbread z 12,9-9 blg, Guinness 14,3-9 blg
Świadomie pominąłem warzenie porteru w Polsce, bo to osobny rozdział, niemniej jednak, porter był sprzedawany i we Lwowie i w Krakowie i w Warszawie, i w tych miejscach i nie tylko warzony.