14-11-2012, 12:36
Witam
Przed chwilą się zarejestrowałem i jest to mój pierwszy wpis. Dlatego pozwolę na wstępie podziękować wszystkim udzielającym fachowej pomocy takim jak ja - początkującym oraz za profesjonalne prowadzenie serwisu, który traktuje temat na bardzo wysokim poziomie.
Pozwolę sobie teraz przejść do pytania.
Nastawiłem wino gronowe 20l (przed 3 tygodniami i źle skalkulowałem pojemność gąsiora (gdyż cukier powiększa obj. o 0,6l) pozostaje mi jeszcze jedna dolewka cukru z wodą , a już nie mam miejsca (wino podchodzi pod korek) . Czy mogę pracujący nastaw przelać żywcem (z osadem) do większego balona 25l i czy to nie zaszkodzi winku (utlenianie itp.). Czy ewentualnie zlać osad (bo już ma jakieś 3 cm).
Dziękuje i pozdrawiam
Przed chwilą się zarejestrowałem i jest to mój pierwszy wpis. Dlatego pozwolę na wstępie podziękować wszystkim udzielającym fachowej pomocy takim jak ja - początkującym oraz za profesjonalne prowadzenie serwisu, który traktuje temat na bardzo wysokim poziomie.
Pozwolę sobie teraz przejść do pytania.
Nastawiłem wino gronowe 20l (przed 3 tygodniami i źle skalkulowałem pojemność gąsiora (gdyż cukier powiększa obj. o 0,6l) pozostaje mi jeszcze jedna dolewka cukru z wodą , a już nie mam miejsca (wino podchodzi pod korek) . Czy mogę pracujący nastaw przelać żywcem (z osadem) do większego balona 25l i czy to nie zaszkodzi winku (utlenianie itp.). Czy ewentualnie zlać osad (bo już ma jakieś 3 cm).
Dziękuje i pozdrawiam