Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Obliczenie mocy miodu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam ,20 października nastawiłem swój drugi miodek w życiu, blg startowe ok.32 drożdże g-995 30g , K2CO3 7,5 g, miód 11l. woda 20l. Pożywki DAF w ilości 16 g. i Kombi 28 g.Czarny bez w ilości 2l.
04.11.2012 blg=4, po dodaniu miodu blg=9
14.11.2012 blg=6
Pomocy bo mi tu z tabelki Biowinu kosmiczne rzeczy wychodzą ok. 20 % albo nie umiem liczyć. Ale z matematyki zawsze kiepski byłem.:)
blg startowe 32 = 364 g/l cukru
blg 4 = 40 g/l
blg 9 = 90 g/l
blg 6 = 60 g /l
zakładamy że jest 18% alkoholu, czyli poprawka na alkohol wynosi 18*0,3 + 1 = 6.4
blg rzeczywiste końcowe = 4+6.4 =10.4 = około 110 g/l
Widzimy że poziom cukru zszedł z 364 do 110, więc drożdże przerobiły 254g cukru/l + wynikające z dosłodzenia 90-60 = 30g/l. W sumie przerobiły 284 g/l cukru na alkohol, więc mamy 284/17 = 16,7%
Poprawka na alkohol ulega zmianie - 16,7*0,3 + 1 = 6
analogicznie 4+6 = 10 = 100g/l
364-100 = 264g/l
264+30=294g/l
294/17= 17,3%
Wskutek małej różnicy (poprawka na alkohol przyjęta dla 16,7%, a mamy 17,3%) obliczenia przyjęte za wystarczająco dokładne, i tak spore zaokrąglenie wynika z przyjętych ogólnych założeń.
Więc masz około 17% alkoholu.

A co do tabelki Biowinu, to wiele razy było mówione na forum, że nadaje się ona tylko do spalenia.

Edit: Błąd w obliczeniach
Wielkie dzięki kolego, dla mnie te obliczenia to jeszcze czarna magia ale może tylko dlatego,że po prostu nie mam czasu się ich nauczyć.Pozdrawiam.
To wszystko jest bardzo proste.
W miodach nie uwzględniasz poprawki na niecukry (i tak trzeba ją odejmować i od blg początkowego, jak i od końcowego, więc nie zmienia ona zbyt dużo).
Poprawka na alkohol to (0.3*przewidywany % )+1 i ją dodajesz tylko do końcowego wyniku
Jeśli chodzi o przeliczanie z blg na g/l to na forum jest tabelka z obliczonymi wartościami, nie mogę teraz jej znaleźć, ja sobie ją skopiowałem na komputer i z tego korzystam.
A ilość procent w nastawie to przerobiony cukier/l podzielony przez 17