Są jeszcze Enartis Ferm SC. Z nimi - podobnie jak i z tymi Saint Georges jest ten problem, że te 13% to nie jest absolutna, górna granica tolerancji alkoholu. To tylko rekomendowana przez producenta - czyli do 13% wyciągną z pewnością a powyżej mogą być kłopoty - ale nie muszą

Oczywiście wiem że to nie jest tak ze 13 % i koniec . Ja wcześniej robiłem na Fermivin PDM i one są dla mnie super ale ciągną do zdecydowanie większego procentu i ciężko je ubuć, wiec pomyslałem o takich słabszych i też łatwiej chyba je zasiarkować ( mniejsza ilość)
Witam.
Widze że temat z przed 3 tygodni ale właśnie używam tych drożdży (uclm s325) i musze z przykrością stwierdzić że w moim winku z suszonego kwiatu czarnego bzu drożdże przerobiły juz cukru na około 15% i ciągle pracują.W rodzynkowym sytuacja przedstawia sie podobnie choć jest większe prawdopodobienistwo błedu w obliczeniach (nieznana zawartość cukru w rodzynkach-zakładam ze w 1 kg rodzynek jest 0,5kg cukru). Drożdże zamawiałem z aukcji które zostały podane w linku. Dodam jeszcze że stosowałem kiedyś drożdże Enartis Ferm SC bez problemu udało sie zatrzymac fermentacje na poziomie około 12% zawartosci alkoholu pirosiarczynem potasu w dawce 2g na 10l nastawu jabłkowego-wino ładnie sie sklarowało cukier resztkowy na poziomie 3 blg wino zakorkowałem jest smaczne i nie robi problemów pod postacią strzelajacych butelek. Wiecej nie praktykowałem zatrzymywania fermentacji pracujacego nastawu z racji ryzyka późniejszych problemów z wznowieniem pracy.
Pozdrawiam.
Ja zrobiłęm ryżowca wg skrzycha na tych drożdżach tylko nastawiłęm go na 13%. Wino pracuje od 2 tygodni ( fermentacja ruszyła od razu) teraz wyraźnie juz zwolniło , czekamy i zobaczymy

Myślę czy nie dodać może jeszcze troche cukru na 14 % - choć boje sie ze jak tego nie przerobi to wyjdzie mi słodkie wino a tego nie chcę - jak myslicie . Dawajcie znać do jakiego procentu u was doszły drożdże.
Mój plan to zasiarkować winko , mam nadzieję ze te drożdze nawet jak dochodzą do 15 % to będzie łątwiej ubić niż takie co mają tolerancje na np na 16 ( a dochodzą do 18% i trudno je ubić)
(17-12-2012, 16:55)Franzz4 napisał(a): [ -> ]Myślę czy nie dodać może jeszcze troche cukru na 14 % - choć boje sie ze jak tego nie przerobi to wyjdzie mi słodkie wino a tego nie chcę - jak myslicie .
To nie dosładzaj, tylko siarkuj.
Ewentualne dosłodzenie do smaku po 2-gim (3-cim) obciągu i wyklarowaniu.
(17-12-2012, 16:55)Franzz4 napisał(a): [ -> ]Dawajcie znać do jakiego procentu u was doszły drożdże.
UCLM S325 osiągnęły 16% w rodzynkowym - eksterminacji dokonałem pirosiarczynem potasu.
Inblue Jaka dawka piro ubiła ULCM S325?
To sie może przydać . Dziekuje.
Pozdrawiam.