Dziś dokonywałem pomiaru cukru (10 blg mi wyszło) w swoim winie z cytrusów (pomarancze,grejpfruty,cytryny) z dodatkiem ryżu i przypraw. Wina jest około 22 litry.
Postanowiłem też, że od razu łyknę troszkę tego winka na spróbowanie i wyszło, że jest strasznie kwaśne !
I teraz za bardzo nie wiem co zrobić. Zamówiłem sobie kredę by odkwasić troszkę bo nawet ciężko mi powiedzieć czy się ocet z tego zrobił. Jeśli tak to dopiero co i mi ciężko to jasno po smaku stwierdzić.
Jakieś wskazówki ?
Na koniec dodam przepis z jakiego korzystałem:
http://www.brembowo.fora.pl/byle-by-nie-...a,642.html
Proporcjonalnie starałem się zwiększyć ilość składników bo miałem baniak 34l pożyczony więc nie chciałem by się dużo wolnego miejsca marnowało.
Po pierwsze z tego przepisu to 6 cytrusów to na 12 litrów to kwasowość nie wyjdzie aż tak duża. Po drugie dodawanie krojonych owoców nawet obranych ze skórki to nie jest dobry pomysł. Najlepiej z soku z owoców, nie z kartonu (ogromna różnica).
Co radzę: dosłodzić już nie bardzo bo jest słodkie, ewentualnie odrobinę.
Wina mają być z założenia kwaśne, ale skoro ci nie smakuje to można dodać rodzynek, poprawi się smak. Ewentualnie dolać wody jak wino jeszcze fermentuje dla obniżenia kwasowaości i jeszcze więcej rodzynek.
Albo poczekać, jak postoi 2-3 miesiące to wtedy próbować.
Może wymrożenie by pomogło.... Aczkolwiek nie wiem jak to się ma z cytrusami
Czy pracuje wino ? Raczej nie. Chyba to wszystko padło w cholerę

Za tydzień sprawdź jeszcze raz, jak nie spadnie cukier to zapewne stanęło, ja bym poczekał trochę z tym winem, może się jeszcze ułoży. Może Ci się trafiły wyjątkowo kwaśne owoce. Kwas można zbić kredą (ale to tylko trochę) lub ewentualnie rozcieńczyć, od biedy zamaskować cukrem

Wyczytałem właśnie na forum właśnie o tej kredzie, ale chciałem się upewnić bo ilość 22 litrów to nie w kij dmuchał jednak. Zrobie tak jak winters mówi, odczekam tydzień.
A jeżeli po tygodniu cukier będzie ten sam ? Kombinować z nowymi drożdżami ? Czy po prostu dodać kredy i ewentualnie dolać wody i dać spokój ?
Najpierw napisz coś więcej, ile tego cukru w sumie dałeś i wody, bo nie wiadomo czy to jeszcze coś wyciągnie, czy byłby możliwy restart. Idealnie by było jak byś znał początkowe blg.
Ile cukru na początku dałem to już nie pamiętam szczerze ;/ Pamiętam za to blg - 24
A ile wynosi BLG obecnie?
Może jest wytrawne i trzeba dosłodzić żeby było pijalne.
(19-12-2012, 12:55)kgsbaduk napisał(a): [ -> ]Ile cukru na początku dałem to już nie pamiętam szczerze ;/ Pamiętam za to blg - 24
No to poczekaj jeszcze kilka dni i zmierz jeszcze raz, jak nadal będzie 10, to pomyślimy o restarcie, bo wino jeszcze tego wymaga żeby mieć więcej %, narazie po przeanalizowaniu przepisu i tego co piszesz wychodzi mi jakieś 8-9% a zakładam że chcesz mózgotrzepa

Aha i jakie drożdże dodałeś?
Jeszcze dla pewności wszelkiej sprawdź jak wskazuje cukromierz na czystej wodzie o temp 20 stopni, ma być 0.