Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dwójniak blg 24
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam po pierwszej nie udanej próbie z dwójniakiem( zła temperatura fermentacji) postanowiłem spróbować jeszcze raz.
Przepis
6l miodu wielokwiat
6l wody
150 gram imbiru
skórka z trzech cytryn
Drożdże bayanus 36g.
pożywki
DAF 7,5g.
Activit 12g

Dodawanie miodu podzieliłem na trzy etapy
PIERWSZY
1L miodu
3L wody
Drożdże uwodnione godzinę wczesniej
Pożywka daf 2g i activit 3g po 12 godzinach
PO DWÓCH DNIACH
3,l miodu
2l wody
pożywka daf 5,5g activit 7g
Ph mierzone paskami wskazuje cały czas około 3,5
TRZECIE DODANIE PO 7 DNIACH
2l miodu
1l wody
activit 2g.
pH 3,5
Miód fermentował bardzo burzliwie cały czas w temperaturze 18-19 C. Brzeczkę napowietrzałem dwa razy po przez przelewanie z butli do baniaka strumieniem z dużej wysokości. Po pierwszym dodaniu miodu i po drugim dodaniu miodu.
Fermentacja bardzo zwolniła po około 2 tygodniach ph nadal oscyluje około 3,5
Blg po 2 tygodniach zatrzymało się na 25. Wcześniej nie mierzyłem gęstości.
Po nastepnym tygodniu zeszło do 24 jeszcze są oznaki fermentacji, przy zamieszaniu butli pojawia się mała piana i uwalnia się dwutlenek.
Nastaw od samego początku mieszany kilka razy dziennie.
No i teraz pytanie czy obawiać sie zatrzymania fermentacji czy cierpliwie czekać????



Dwójniak to nie wino wytrawne i nawet bayanusy potrzebują czasu na przerobienie tego cukru.
1. Nie napisałeś jakie to Bayanusy (PDM, G-995 itd.)?
2. No i nie podałeś jakie było Blg początkowe ale zakładając, że mogło być około 45 to i tak bardzo szybko zszedł do 24.
Ja w ogóle bym nie panikował i zostawił a temp. 18-19 st.C to idealna na fermentowanie. Zostaw miód na kolejne 2 miesiące kontrolując co 2 tyg. Blg.
Na forum są zarówno zwolennicy mieszania nastawami jak ich przeciwnicy, każdy z czasem wybiera którąś z metod. Ja osobiście nie mieszam (z różnych względów) i nie widzę takiej potrzeby. Ale zaznaczam, że to jest moje zdanie.
Pzdr.
Drożdże g-995 blg początkowe nie mierzyłem bo podawałem miód w kilku etapach.
Ale wziąłem wczoraj miód który użyłem ii wymieszałem pół na pół z woda . Wyszło 46blg.
No to pewnie będę czekać na rozwój wydarzeń.
(26-12-2012, 16:02)arrrr napisał(a): [ -> ]Ale wziąłem wczoraj miód który użyłem ii wymieszałem pół na pół z woda . Wyszło 46blg.

Rozcieńczenia przed pomiarem dokonałeś wagowo ?

Edit: Teraz to nie ma to już większego znaczenia (trzeba jeszcze uwzględnić popr. na alkohol).
Wychodząc ze standardowej brzeczki dwójniaka (48 blg)
i zakładając że masz 16% to blg pozorny byłby w okoliczach 23, co by się z grubsza z tym Twoim zgadzało.

Uważam, że nie ma sensu robić już czegokolwiek,
tylko zapewnić mu stabilną temperaturę (ok. 18 st. C) o której pisze stam222.
Mi akurat chodzi trójniak imbirowy. 8,5 l miodu , 17 l wody 100 g imbiru, 3 skórki cytryn, 20g B-995,DAF - 7g, Activit 13g. Nastaw robiłem też w 3 etapach, po ok. 3 tygodniach b. zwolnił, dodałem 10g Activitu i zacząłem mieszać balonem. Raz, dwa razy dziennie, po 5 tygodniach chodzi dalej, powoli ale chodzi, na dzień dzisiejszy 15 Blg. Aha, po zwolnieniu fermentacji mimo że balon trzymam w mieszkaniu, przykryłem go ręcznikiem i kocem.
Minęło juz prawie trzy tygodnie. Dzisiaj mierzyłem blg i wyszło nadal 24:( Miód nadal daje oznaki fermentacji. Po zamieszaniu wydobywa sie dwutlenek. Macie pomysł co z nim robić? Próbowałem go jaki jest w smaku. Jeszcze dla mnie jest za słodki.
(14-01-2013, 20:21)arrrr napisał(a): [ -> ]Minęło juz prawie trzy tygodnie. Dzisiaj mierzyłem blg i wyszło nadal 24:( Miód nadal daje oznaki fermentacji. Po zamieszaniu wydobywa sie dwutlenek. Macie pomysł co z nim robić? Próbowałem go jaki jest w smaku. Jeszcze dla mnie jest za słodki.
Zapomnij o nim na pół roku, no może na kilka tygodni i potem zmierz Blg.