29-12-2012, 15:35
Witam
20 grudnia nastawiłem winko ananasowo-pomarańczowe. Dodam, że nie wyciskałem soku bo nie doszła mi prasa przed świętami.
Skład:
Pokrojone drobno świeże ananasy +- 20 sztuk, które ładnie puszczały sok
Sok ananasowy 100% 1 litr
Sok pomarańczowy 100% 2litry
Sok z wyciśniętych pomarańczy ok 2 litry
4-5 litrów wody + 4 kg cukru.
Drożdże Sherry + pożywka
Dodam jeszcze,że nie mierzyłem cukru na początku bo nie miałem cukromierza.
Winko ładnie fermentowało od początku, przez kilka dni co 2-5 sekund potem słabiej, po 9 dniach co 15-20 sekund jedno bulknięcie, dodam że na początku piana poszła przez rurkę.
Dzisiaj przelałem winko przez sitko w celu usunięcia owoców, resztę owoców wycisnąłem w prasie i jest jakieś 20 litrów w balonie.
Wino na cukromierzu biowin pokazuje 0 blg a nawet mniej, w smaku jest mocne i wytrawne.
Po mierzeniu na alkoholomierzu biowin wychodzi ok 16% alkoholu, ale na opakowaniu alkoholomierza było napisane, że słuzy do pomiarów alkoholi bez cukru. Nie jestem pewien tego pomiaru ale wino jest mocne w smaku.
Pytanie:
1.Czy mogę używać takiego alkoholomierza w przypadku gdy cukier jest już przerobiony i jest poniżej 0blg? Jak inaczej zmierzyć poziom alkoholu?
2.Ile cukru moge dodać, żeby sprawdzić czy będzie dalej fermentowało, ale nie zepsuć wina, bo jeśli ma już te 16 % to dalej nie będzie fermentować?
3. Czy możliwe że w 9 dni wino ma już 16% ?
4. Co najlepiej teraz mam zrobić z winem?
pozdrawiam
20 grudnia nastawiłem winko ananasowo-pomarańczowe. Dodam, że nie wyciskałem soku bo nie doszła mi prasa przed świętami.
Skład:
Pokrojone drobno świeże ananasy +- 20 sztuk, które ładnie puszczały sok
Sok ananasowy 100% 1 litr
Sok pomarańczowy 100% 2litry
Sok z wyciśniętych pomarańczy ok 2 litry
4-5 litrów wody + 4 kg cukru.
Drożdże Sherry + pożywka
Dodam jeszcze,że nie mierzyłem cukru na początku bo nie miałem cukromierza.
Winko ładnie fermentowało od początku, przez kilka dni co 2-5 sekund potem słabiej, po 9 dniach co 15-20 sekund jedno bulknięcie, dodam że na początku piana poszła przez rurkę.
Dzisiaj przelałem winko przez sitko w celu usunięcia owoców, resztę owoców wycisnąłem w prasie i jest jakieś 20 litrów w balonie.
Wino na cukromierzu biowin pokazuje 0 blg a nawet mniej, w smaku jest mocne i wytrawne.
Po mierzeniu na alkoholomierzu biowin wychodzi ok 16% alkoholu, ale na opakowaniu alkoholomierza było napisane, że słuzy do pomiarów alkoholi bez cukru. Nie jestem pewien tego pomiaru ale wino jest mocne w smaku.
Pytanie:
1.Czy mogę używać takiego alkoholomierza w przypadku gdy cukier jest już przerobiony i jest poniżej 0blg? Jak inaczej zmierzyć poziom alkoholu?
2.Ile cukru moge dodać, żeby sprawdzić czy będzie dalej fermentowało, ale nie zepsuć wina, bo jeśli ma już te 16 % to dalej nie będzie fermentować?
3. Czy możliwe że w 9 dni wino ma już 16% ?
4. Co najlepiej teraz mam zrobić z winem?
pozdrawiam