Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z Rodzynek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Postanowilem zrobic wino według przepisu znalezionego w internecie, chcialem sie upewnic czy przepis jest dobry, oraz zapytac jakie polecacie ziola zeby dorzucic do tego wina dla zroznicowania smaku i aromatu? myslalem zeby dodac wanilie co o tym sadzicie ??


Wino z rodzynków (5 l)
650 g rodzynek
2,8 l wody
850 g cukru
7 g kw.cytr.
drożdże winiarskie
1/2 paczki pożywki

Rodzynki należy rozdrobnić (pokroić, rozetrzeć lub tym podobne) i wrzucić do gąsiora. Wodę wraz z rozpuszczonym cukrem trzeba zagotować, ostudzić i wlać do gąsiora. Kwasek cytrynowy i pożywkę rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody, następnie wlać do gąsiora. Wszystko razem zamieszać, dolać drożdże i zatkać wg wskazówek powyżej.



Przepraszam dodalem do zlego dzialu ale dlatego ze mialem kilka zakladek otwartych ( uzywam opery...)
Nie, żebym się znał, ale wydaje mi się, że pół paczki pożywki na 5l to trochę dużo.
Wszystko zależy ile gram ma ta paczka, ja na 10 l daje 5 gram pożywki.

Nie musisz rozdrabniać rodzynek można je wrzucić całe, pamiętaj żeby przelać rodzynki kilka razy wrzątkiem żeby pozbyć się konserwantów i oleju.
(04-01-2013, 11:03)Gizownik napisał(a): [ -> ]Witam

Postanowilem zrobic wino według przepisu znalezionego w internecie, chcialem sie upewnic czy przepis jest dobry
[...]
Wino z rodzynków (5 l)
650 g rodzynek
2,8 l wody
850 g cukru
7 g kw.cytr.
Kwasek po fermentacji wg uznania - czyt. kubków smakowych.

(04-01-2013, 11:03)Gizownik napisał(a): [ -> ]drożdże winiarskie
Jako MD, lub uwodnione aktywne drożdże winiarskie (DA).
(04-01-2013, 11:03)Gizownik napisał(a): [ -> ]1/2 paczki pożywki
ok. 2g
(04-01-2013, 11:03)Gizownik napisał(a): [ -> ]Rodzynki należy rozdrobnić (pokroić, rozetrzeć lub tym podobne)
Nie trzeba - raczej przepłukać najpierw zimną wodą, następnie wrzątkiem, żeby pozbyć się oleju.
(04-01-2013, 11:03)Gizownik napisał(a): [ -> ]i wrzucić do gąsiora. Wodę wraz z rozpuszczonym cukrem trzeba zagotować, ostudzić i wlać do gąsiora.
Nie trzeba gotować, można rozpuścić na zimno.

(04-01-2013, 11:03)Gizownik napisał(a): [ -> ]jakie polecacie ziola zeby dorzucic do tego wina dla zroznicowania smaku i aromatu? myslalem zeby dodac wanilie co o tym sadzicie ??

Uważam, że rodzynki same w sobie dają już dość dobre wina. Zioła możesz dodać w każdej chwili, nawet po roku.
Wanilii bym nie dodawał.

Na koniec jeszcze szczypta matematyki:
2,8 + (0,6 * 0.85) = ok. 3,3 litra

Nijak tych 5 litrów się nie zrobi.
Dodatkowo rodzynki pochłaniają wodę - chyba, że...
Po fermentacji burzliwej wino zlać, rodzynki odcisnąć, uzyskany odciek z rodzynek połączyć z winem, dopełnić wodą do 5 litrów.
Przepis jest słaby. Moja rada.
1. Zrób MD, chyba że planujesz użyć aktywnych.
2. Weź 1kg rodzynek, przepłukaj zimną wodą, a następnie kilka rady wrzątkiem na sicie.
3. Wsyp rodzynki do balona, fermentatora czy co tam masz, zalej 3l wody.
4. Dodaj MD i połowę pożywki. Fermentuj w miazdze 10-14 dni.
5. Odcedź płyn, co najwyżej lekko odciskając rodzynki. Sprawdź BLG cukromierzem. Powinno być ok. 0.
6. Wlej płyn do balona, dodaj 0,4kg cukru rozpuszczone w 1l wody, zmierz blg cukromierzem. Dodaj resztę pożywki.
7. Jak BLG spadnie do 0. 0,2kg cukru rozpuść w 0,5l wody, dodaj do balona, zmierz BLG.
8. Jak BLG spadnie do 0, możesz wolną przestrzeń uzupałnic sokiem jabłkowym 100% z kartonika.
9. Gdy ustanie fermentacja, zlewasz znad osadu z powrotem do balona i siarkujesz 1g/10l.
10. W miarę dojrzewania możesz wino dokwasić w zależności od smaku.

Otrzymasz wytrawne wino ok. 13%. W między czasie poczytaj forum, to będziesz wiedział jak zrobić mocniejsze i/lub słodsze. Powodzenia.
ok dzieki w takim razie sprobuje cos z tego zrobic i dopasowac sie do waszych rad... :) jak zrobie to napisze jak wyszlo:)