Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Moje pierwsz serki...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Helooo. Właśnie zmajstrowałem pierwsze swoje sery :)

- 5 litrów mleka z mlekomatu
- podpuszczka mikrobiologiczna
- maślanka
- chlorek wapnia

Pięć literków mleka zagrzałem do 30c dodałem maślankę, 5g chlorku wapnia i odczekałem 1h. Po tym czasie dodałem 7 kropli podpuszczki i znów zostawiłem na 1h w temperaturze ok. 30c. Po tym czasie pojawił się piękny skrzep, który pokroiłem w szerz i wzdłuż. Lekko mieszając dłonią powoli zagrzewałem do 39c przy okazji wybierając serwatkę i dolewając przefiltrowanej wody. Po jakiś 30 minutach po usunięciu całej serwatki wrzuciłem skrzep do formy i pozostawiłem pod obciążeniem 5kg na 2h, później przerzuciłem ser na drugą stronę i zostawiłem na noc. Rano wyjąłem pięknie uformowany i zbity serek i wrzuciłem do solanki (5l wody i 1kg soli) zostawiłem na 5h i wyciągnąłem do osuszenia. Właśnie jestem w trakcie robienia kolejnego :) Pięknie to wygląda...
Poniżej kilka fotka prasy :) i serka w solance.

p.s Czy ktoś używa pasty anty pleśniowej do smarowania sera po solance? Jaki skład ma taka pasta?

[attachment=16550]

[attachment=16551]
Super ładnie on wygląda , a smak jaki? jakieś przyprawy dałeś?,też myślałem nad zrobieniem sera takowego pozdr.
Moja dziewczyna robiła podobny, z tym że z mleka prosto od krowy, dodawała kefiru zamiast maślanki, i troszkę inny przepis miała. Ser był dobry dopiero po kilku dniach. Wg mnie był bardzo dobry:)
Zamierzam spróbować dopiero jak dojrzeje za jakieś 3 tyg. :) Jutro robię kolejny i zrobię na kefirze + jakiś może pieprz zmielony :) mam pomieszczonko gdzie mam stałą temp. 14c mam nadzieje ze serki tam dojrzeją.
Zrobiłeś ser miękki maślankowy.
Na przyszłość zamiast maślanki użyj śmietany 18% "czystej" bez skrobi, czy innych świństw. Ser będzie miał bogatszy smak.
Nie ma potrzeby 3-mać mleka z podpuszczką 1h, po 30 min sprawdzisz skrzep na "próbę na przełom" i kroisz.
Potem do lepszego ukwaszenia zostaw na 20 min. Nie ma również potrzeby aż takiego osuszania ziarna, żeby dodawał wodę, tak się robi w przypadku produkcji serów twardych. W serach miękkich nie osuszamy zbyt mocno ziarna. Wielkość po obróbce powinna być jak fasolka. Robisz próbę ściśnięcia , jak jest ok , to do przekładasz gęstwę serową do formy i obciążasz.
Jaką masz wilgotność w pomieszczeniu , gdzie jest 14C? Jak Ci wyszła waga sera, skoro użyłeś 20% solanki?
Pierwszy wyszedł 680g a drugi 610g. Póki co nie mam jak sprawdzić wilgotności :/ Co do użytej maślanki to właśnie wczytując się w różne fora wyczytałem, że maślanka jest najlepsza do twardego sera, a do miękiego kefir. Widocznie coś przeoczyłem. Dzisiaj zrobię kolejny ser z 5l i dodam śmietany 18%.
Kup Higrometr/wilgotnościomierz, cena na Allegro od 20zł. To jest podstawa.
A tutaj zobacz jak się robi sery:
http://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=30

Dzięki za link na pewno się przyda :) Wrzuciłem dziś do solanki kolejny serek tym razem na śmietanie 18%.
Tak wyglądają dojrzewające serki w tym jeden camembert na pierwszym planie.

[attachment=16593]

[attachment=16594]

edit: post pod postem bo nie mogłem jakoś edytować poprzedniego :/