12-01-2013, 12:33
Helooo. Właśnie zmajstrowałem pierwsze swoje sery 
- 5 litrów mleka z mlekomatu
- podpuszczka mikrobiologiczna
- maślanka
- chlorek wapnia
Pięć literków mleka zagrzałem do 30c dodałem maślankę, 5g chlorku wapnia i odczekałem 1h. Po tym czasie dodałem 7 kropli podpuszczki i znów zostawiłem na 1h w temperaturze ok. 30c. Po tym czasie pojawił się piękny skrzep, który pokroiłem w szerz i wzdłuż. Lekko mieszając dłonią powoli zagrzewałem do 39c przy okazji wybierając serwatkę i dolewając przefiltrowanej wody. Po jakiś 30 minutach po usunięciu całej serwatki wrzuciłem skrzep do formy i pozostawiłem pod obciążeniem 5kg na 2h, później przerzuciłem ser na drugą stronę i zostawiłem na noc. Rano wyjąłem pięknie uformowany i zbity serek i wrzuciłem do solanki (5l wody i 1kg soli) zostawiłem na 5h i wyciągnąłem do osuszenia. Właśnie jestem w trakcie robienia kolejnego
Pięknie to wygląda...
Poniżej kilka fotka prasy
i serka w solance.
p.s Czy ktoś używa pasty anty pleśniowej do smarowania sera po solance? Jaki skład ma taka pasta?
[attachment=16550]
[attachment=16551]

- 5 litrów mleka z mlekomatu
- podpuszczka mikrobiologiczna
- maślanka
- chlorek wapnia
Pięć literków mleka zagrzałem do 30c dodałem maślankę, 5g chlorku wapnia i odczekałem 1h. Po tym czasie dodałem 7 kropli podpuszczki i znów zostawiłem na 1h w temperaturze ok. 30c. Po tym czasie pojawił się piękny skrzep, który pokroiłem w szerz i wzdłuż. Lekko mieszając dłonią powoli zagrzewałem do 39c przy okazji wybierając serwatkę i dolewając przefiltrowanej wody. Po jakiś 30 minutach po usunięciu całej serwatki wrzuciłem skrzep do formy i pozostawiłem pod obciążeniem 5kg na 2h, później przerzuciłem ser na drugą stronę i zostawiłem na noc. Rano wyjąłem pięknie uformowany i zbity serek i wrzuciłem do solanki (5l wody i 1kg soli) zostawiłem na 5h i wyciągnąłem do osuszenia. Właśnie jestem w trakcie robienia kolejnego

Poniżej kilka fotka prasy

p.s Czy ktoś używa pasty anty pleśniowej do smarowania sera po solance? Jaki skład ma taka pasta?
[attachment=16550]
[attachment=16551]