Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Robienie bardzo ekonomicznego miodu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
na łamach tego serwisu dowiedizalem sie ze jesli chce zaoszczedzic na miadzie to mozna do 50% zastapic miod cukrem, czy ta metoda sprawdza sie roznierz przy czwórniakach? czy miod bedzie w miare dobry? czy bedzie dalo sie go w ogole pic?
majkil: raz chcesz robic poltoraka (ktory jest bardzo drogi), a teraz pytasz o ekonomiczne miodki. Ale rozumiem: eksperymentujesz :spoko:
Moim zdaniem dodatek cukru daje w miare dobre rezultaty ale tylko przy zastapieniu do 30% miodu a nie 50%.
No i najlepiej to chyba robic na miodkach typu gryczany, bo np lipowego bylo by mi szkoda :)
Obecna ustawa winiarska dopuszcza zastąpienie cukrem buraczanym jedynie do 20% miodu ( licząc wagowo przy założeniu, że 1 kg miodu = 0,7 kg cukru)
I wydaje się, że jest to faktycznie bliskie tego co można.
Każde większe dodatki będą się już niekorzystnie odbijały na na produkcie końcowym.