Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Tarnina 3 miesiące przestało pracować.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam mam założone wino z TARNINY ma prawie 3 miesiące i od dwóch tygodni przestało pracować woda w rurce stoi na poziomie chodziło bardzo ładnie jest koło pieca centralnego nie zawsze miało jednakową temperaturze w nocy miało troche chłodniej

Mam jeszcze z winogron kture ma 4,5 miesiąca jest w kuchni i do tej pory pracuje
Jakie drożdże, jakie blg miało na początku, jakie ma teraz? Ile cukru, wody?
Najprawdopodobniej po prostu drożdże przerobiły cukier do ich maks możliwości lub do jego braku, i winko skończyło fermentować.
Nie używam drorzdzy itp. wszystko natura 22l wody , 9kg tarniny i 7 kg cukru cukier dodawany na 2 tury
A drożdże to nie natura? Kup cukromierz i zmierz BLG.
smak wina dobry ale to jeszcze nie wino nie wiem czy ono może sie jeszcze klarować jak nie chodzi
ja rozumie ale korzystam z tych co na owocach
NAUTILUS1 - nie pisze się posta pod postem! Na tym forum używa się j. polskiego.
Popraw się!
Każdy kolejny post napisany niezgodnie z Regulaminem forum może zostać usunięty bez uprzedzenia.
Zapoznaj się z podstawami, zaopatrz się w cukromierz i wykonaj pomiar.