Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kapusta - sposoby kiszenia, przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Piotruś, tradycyjna bez dodatków, domowa, to kapusta z solą, kminkiem i marchewką.
To jak?
Tym razem coś czego jeszcze nie było :)
Kapusta ze szczypiorkiem :P
Szczypiorek to niestety był niewypał.
Smak kompletnie inny po fermentacji.
Bardzo długo fermentowała wreszcie szczypiorek - drut zmiękł.
Smak nie powala, więc nie zrobię więcej.

Wczoraj powrót do tradycji z lekkim eksperymentem.
Coolwrap nowy wynalazek z B...ki.
z jabłkiem i żurawiną.
Zobaczymy co z tego będzie ;)
Kapusta Coolwrap nadaje się idealnie do kiszenia. Z żurawiną i jabłkiem wychodzi rewelacyjnie.
Niebyłbym jednak sobą jakbym nie namieszał.
Aktualnie wariant z połową tradycyjnej kapusty niewidomej odmiany :P
Nastawiona w sobotę (4 dni temu), dzisiaj wcinamy i jest superrrr :D
Tym razem kapusty 2wie.
Z żurawiną i jabłkiem - tradycyjnie.
Druga to trochę hardcore, kapusta z porem.
Żeby intensywnie nie pachniała, na górze warstwa 3cm z tej pierwszej :P
Na razie (2gi dzień) powietrze spokojne :D
Witam
Nie męcz się z tą kapustą. Święta za pasem a, ty tylko kapusta, kapusta. Mnie już się ukisiła kapusta z marchewką bo innej nie lubię, nawet już ją spożywam.
Wyjątkowo bardzo smaczna w tym roku.

Pozdrawiam/Gliwice + 4 km..
Eug..
Noo kapusta kiszona z porem to Hardcore. Tylko dla odważnych :D 
Teraz coś spokojniejszego.
Wariacja na 3 papryki :D
Dawno już nie kisiłem, trzeba odświeżyć powietrze ;P
Kapusta 1 klasa, z małym kłączkiem, takie najlepsze do kiszenia.
Były 3 kolory, a wyszedł żółty ;)
Moja jedna z ulubionych [Obrazek: 1f642.png] :)
kapusta kiszona z chrzanem
rodzi się od wczoraj [Obrazek: 1f603.png] :D
ps chrzan najlepiej się przeciera blanderem z nożykiem
bez płaczu  :D :D :rotfl: :rotfl: :jupi: :jupi:
Castelman tak widze eksperymentujesz, to podziel sie swoja skromna opinia. Ktory eksperyment kapusciany podszedl Tobie najbardziej :p ?
Chrzan można też zmielić maszynką do mielenia.
(24-04-2019, 10:37)zarowix napisał(a): [ -> ]Castelman tak widze eksperymentujesz, to podziel sie swoja skromna opinia. Ktory eksperyment kapusciany podszedl Tobie najbardziej :p ?
Wszystko się znudzi na dłuższą metę.
Najlepsza chyba jednak z żurawiną i jabłkiem,
najbardziej ekstremalna i wyrazista z porem :D, ale to moje subiektywne zdanie.
PS chrzanową trzymałem w ciepłym ciut za długo (dzisiaj rano, po 4rech dniach do lodówki trafiła, na mój gust 2,5 dnia by wystarczyło), kwaśnawa wyszła
Wczoraj nastawiona, młoda, polska, bez żadnych dodatków, mniam :D :P :slinka: :jezor: :lol:
ps. dzisiaj do pstrąga z grila zawartość słoika zostanie skonsumowana, po jednym (niecałym) dniu kiszenia.
Po jednym dniu to ona jest chyba co najwyżej małosolna.
Nie była taka zła :) ale brakowało min. jeszcze jednego dnia kiszenia.
Poszedłem kupić Coolwrap, a kupiłem Stożkową [Obrazek: 1f642.png] ciekawe co z tego wyjdzie ;)
Piotrze, a kisiłeś już brukselkę. Może by szybciej ukisła. [emoji49]

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Castleman czy mogę Cię prosić o proporcje dla zestawu z jabłkiem i żurawiną?

Dziękuję i pozdrawiam Maciej
Jabłko i żurawina dobre do nalewki, nie do kapusty
Pozdr.
Eug.
(28-11-2019, 00:42)gbed napisał(a): [ -> ]Piotrze, a kisiłeś już brukselkę. Może by szybciej ukisła. [emoji49]

Niestety nie, choć brukselkę przyrządzoną (lekko ugotowaną i podpieczoną) odpowiednio bardzo lubię :)

Tutaj jest nastaw z żurawiną i jabłkiem:
https://wino.org.pl/forum/Thread-Kapusta...#pid328739
wielokrotnie robiłem i polecam
Jeden z moich ulubionych wątków. Długi, ale dalej ciekawy. Coś co trzyma dalej poziom.
Nawet nie wiedziałem o istnieniu takiej kapusty. To jakaś specjalna odmiana czy po prostu została tak uformowana?
Sam ostatnio kisiłem, ale to zwykła - kapusta, marchew, sól.
To odmiana.
Nie znałem jej. Kupiłem w Lidlu.
Fajna odmiana.
Ostatnio robię bez dodatków, żeby wyczuć różnice poszczególnych odmian, to ciekawe.
Tego jeszcze nie było.
Moje ostatnie odkrycie i bardzo ciekawe.
Kapusta ze szpinakiem "Baby" - w przededniu dnia kobiet :hahaha: 
Warto zrobić, wcześniej robiłem mniejszy eksperymentalny nastawik i była super.
Teraz większy. Polecam, pyszota.
Chcesz dobry przepis na kapustę , to Ci napisze jutro. Ale to na 10 kg kapusty i różne dodatki. Jest świetna bo robię każdego roku, z tym że trzeba ją pasteryzować do 25 minut. I do słoików ładować. Ale palce lizać, taka dobra.
To co ty robisz to szajs jest.

pozdrawiam/Gliwice + 4 km

Eug..
Angel  Brawo Gynek :D  :spoko:
Pewnie masz coś oklepanego, tj kapusta, kminek i marchewka - nielubiane prze zemnie.
Pasteryzacja jest "do kitu", ale mimo wszystko napisz co robisz :D
W dniu kobiet, po 2,5 dniach kapusta trafiła do słoików i do dalszego dojrzewania do lodówki.
Witam ,i pozdrawiam wszystkie kobiety W DNIU KOBIET. Wszystkiego najlepszego Wam życzę.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cześć- Castleman
Sałatka z kapusty, i dodatki.
---------------------------------
kapusta na 10 kg
Cebula około 4 kg
papryka różna 4 kg kolorowa
Marchew 4 kg
Jabłka o smaku 4 kg o smaku winnym
Do smaku przyprawy jak:
Ocet ok.. 1/3 litra
Olej ok.. 1/5 litra
Cukier od 3 do 6 łyżek
sól od 6 do 8 łyżek
Paprykę posiekać wzdłuż wąskie paski.
jabłko zetrzeć na papkę
Marchew zetrzeć na drobno
Cebule posiekać wzdłuż w wąskie paski.
Mieszanie: kapusta, i cebula jako pierwsze.
Na sam koniec daje się paprykę - po wymieszaniu wszystkich potraw smakować co by jeszcze dodać.
Wszystko zostawić około 3 do 6 godz.
z kosztować no ,i ładować w słoiki zakręcać i pasteryzować około 25 min.. na wolnym ogniu.
smacznego..
Pozdrawiam / Gliwice +4 km
Eug.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16