Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kapusta - sposoby kiszenia, przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Ja tez robię starym sposbem w beczce !! pychotka..





------------------------
www.winiarze.pl
------------------------
Wreszcie zrobiłem.
Cały czas mi to po głowie chodziło, ale zawsze trafiały się inne składniki i okazje.
Teraz znowu coś ekstremalnego :D 
Kapusta z porem.
Zapach nieziemski, w oczy szczypie. Ręce do teraz mi zajeżdżają. Ciekaw jestem co z tego wyniknie.
Nie chce jej za długo fermentować, w założeniu ma być tylko lekko ukiszona. 2, 3 dni kiszenia max.
Już mi ślinka cieknie :P
Kapusta z porem cd.
Kwas w sam raz, intensywność pora zmalała.
Zapowiada się bardzo dobra kapusta. Już teraz pycha.
Do słoików i lodówki, niech dojrzewa :)
Kapusta z porem to już historia. Bardzo fajna polecam jeszcze raz, no zapaszek troszkę na początku odrzuca, ale smak, mmm rewelacja. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale mnie smakuje, w każdym razie polecam.
Dzisiaj natchnęło mnie 2 razy.
Raz, grzebiąc w zamrażarce wygrzebałem zamrożone z czerwca owocniki czosnku,
dwa, będąc na zakupach w rękę zaplątały mi się kiełki.
W efekcie postawiona została kapusta z owocnikami czosnku i kiełkami rzodkiewki, nowość :)
Kolorek tradycyjny ale w smaku ostrawa, bardzo przyjemnie się zapowiadająca.
Przy okazji dwa słowa o kapuście, na 2gim zdjęciu widać przekrój, z mojego doświadczenia takie kapusty są najlepsze w smaku, płaskie z małym głąbem. Wybierać lepiej mniejsze i 2 razy więcej ilościowo.
Witam
Trujesz się człowieku tymi kiełkami z czosnku. przecież one są nie dla ludzi!
Co on jeszcze nie wymyśli? A nie kisiłeś jeszcze kapustę białą z czerwoną. Zrób taki eksperyment, może akurat będzie super. :P 

Pozdr
  gynek63
@gynek63, nie czytasz i oglądasz uważnie.
To nie kiełki czosnku tylko rzodkiewniki. Są przeznaczone, jak najbardziej, dla ludzi :)
Białą z czerwoną kiedyś robiłem ---> http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid302740
z perspektywy czasu jak dla mnie jednak niedobra, to właśnie była strata czasu i materiału.
Podobnie buraki. To jest fajny dodatek do wcześniej ukiszonej kapusty, ale kisić kapustę z burakami już nie będę, nie smakuje mi.
Widzę że lubisz wyraźne smaki.
Jak trafisz spróbuj z kiełkami chilli.
Ja nie próbowałem kapusty z nimi ale same kiełki ciekawy smak mają.
Z czosnkiem i kiełkami rzodkiewki wyszła bardzo fajna.
Kiedyś jeszcze do tego wrócę, ale zrobię tylko z kiełkami rzodkiewki.
Wczoraj nastawiłem nową.
Wiem że już było, ale wracam z chęcią do tego co dobre :P 
Wczoraj powstała kapusta z jabłkiem i żurawiną (żurawiny więcej niż zwykle i bardziej aromatyczna)
[attachment=22278][attachment=22279][attachment=22280][attachment=22282]

[edit na dzień 25.02.2016, godziny późno wieczorne]
Kapusta powędrowała do słoików i do lodówki.
kapusta z jabłkiem i żurawiną (żurawiny więcej niż zwykle i bardziej aromatyczna)
to rewelacja i NIEBO W GĘBIE :slinka:


z czystym sumieniem polecam wszystkim
R E W E L A C J A
Kapusta żurawiną to mój klasyk, polecam wszystkim.
Niestety powoli "wychodzi".
Postawiłem dzisiaj coś nowego, czego jeszcze nie było :)
Kapusta z selerem naciowym i jabłkiem, zapowiada się bardzo ciekawie.
Zielona :D
Dam znać oczywiście, co z tego wyszło.
[attachment=22374][attachment=22375][attachment=22376]
PS.
zieleninę (liście) z selera naciowego wyrzucajcie, jest gorzka
Kapusta z selerem naciowym wyszła bardzo fajnie.
To dziwne, ale pod wpływem selera szybciej skwaśniała.
Polecam, to dobry dodatek.
Ponieważ się kończy czas na nową.
Ta zalicza się do standardów.
Kapusta z papryką czerwoną (podłużną, słodką) i jabłkiem.
Nie sugerujcie się końcowym kolorem, to nie marchewka tylko papryka.
Smak piękny, paprykowy :spoko: :D
[attachment=22552][attachment=22553][attachment=22554][attachment=22555]
Od piątku wspaniale dojrzała.
Pycha i palce lizać, aktualnie w słoikach wędruje do lodówki :D :slinka:
[attachment=22580][attachment=22581]
Młodą kapustę kisicie. Jakie proporcje soli i jak długo musi stać w ciepłym(teraz to w kuchni mam 30st).
W początkowej fazie musi być przyduszona? Gdzieś przeczytałem że po 24h należy ją przełożyć co by odgazowała.
Od ponad miesiąca żadnej nowej kapusty? Szkoda, lepsza od win.
Jest, jest, wreszcie jest ;)
Młoda kapusta z jabłkiem, bez żadnych innych dodatków, tylko sól.
Młoda kapustka jest piękna :D
PS. To co w słoiczku trafia do lodówki, reszta fermentuje. Po 3 dniach zawartość słoiczka dolewana jest do kapusty ukiszonej, która trafia do lodówki.
Postawiłem wczoraj, tym razem bez kombinacji.
Kapusta zwykła, już nie taka młoda bez żadnych dodatków, tylko sól.
Różnić się od pozostałych będzie tym, że nie 3 dni będzie fermentować, tylko 2 :)
Moja nie młoda już ukiszona, jeden słoik dwa dni w ciepłym pozostałe cztery dni się kisiły.
Dzisiaj degustacja jako dodatek do szarych kluch na pyrach z boczkiem ;)

[attachment=23195]
Pozdrawiam
Nie wiem czy temat  kiszenia jabłek  ktoś poruszył  ale ja zszedłem praktycznie z  kiszenia ogórków  a kiszę jabłka oraz  robię  jabłka w ocie  Wzięło się  to  stąd że ma dużo jabłek  i nie mam co z nimi zrobić  . Kiszone jabłka  wg mnie są lepsze niż ogórki  Proces kiszenia jabłek taki sam jak ogórków
Maciej
Pierwsze słyszę o kiszeniu jabłek ;).
Wreszcie czuję że nie jestem sam z kapustą :D
Same jabłka kiszone, tego nie znam.
Często jednak dodaję jabłko na jedną główkę kapusty i bardzo fajnie się komponuje.
Wczoraj wrzuciłem moją niedokiszoną po 2 dniach do słoików i lodówki.
Jest pycha, ślinotok i palce lizać :slinka:
(07-07-2016, 06:12)Castleman napisał(a): [ -> ]Wreszcie czuję że nie jestem sam z kapustą :D

hehe :)

A tak bez marchwi?
Ja dodaje jeszcze kminek i koper nasiona.
2 śliczne łepetynki kapuściane takie 2 kilowe, twarde, po 0.99 zł za sztukę zanabyłem dzisiaj. Jutro 2 papryki, 2 jabłka, szatkowanie i chyba kawałeczek selera utrę do kompletu. Albo koperku? A może nic. Zobaczę.
Piotruś - jak by koperek do kapustki z papryką i jabłkiem pasował?
Ano, jak to w życiu bywa - myślałem o koperku, selerze...., a wyszło tak: 4.3 kg kapusty, 8 dkg soli, 2 papryki, 2 jabłka i co? 2 dkg kminku!
Się zobaczy co wyjdzie.
Heniu, wszystko OK, ale kminek, brrrrr nie lubię zdecydowanie.
Marchewkę zniosę, ale też mi się dawno temu przejadła w kapuście.

Dzisiaj pojawia się jedna z moich ulubionych kapustek, w sensie zakiszam :D
Kapista z owockami czosnku.
Polecam z całego serca wszystkim, ta kapusta jest super i oryginalnie do zrobienia tylko w obecnym czasie.
Chodzi o czosneczki które kwitną od końca czerwca do połowy lipca.
W sumie kwitną dłużej, ale w końcowej fazie twardnieją, stają się ostrzejsze i to już nie jest to.
Od ubiegłego roku trochę oszukuję, żeby tą kapustę zrobić w okresie zimowym i czosneczki zamrażam, ale to już nie jest to.
Pamiętajcie dodawać soli niejodowanej, kapusta wychodzi smaczniejsza.
Jeszcze jedno. Kapusta kapuście nie równa.
Niestety nie zam się na gatunkach (jeszcze) ale ta obecna jest inna od poprzedniej i zdecydowanie smaczniejsza. Bardziej zielona i trochę przypomina pekińską. Wrzuciłem zdjęcie przekroju, może jakiś znawca się wypowie.
Suma sumarum zapowiada się coś fajnego już mam ślinotok ;)
Ma ktoś doświadczenie cenne wskazówki w kiszeniu kapusty pekinskiej. W sieci niby pełno tego ale wszystko w stulu kimchi.
Raz robiłem, ale raczej efekt mnie nie zachwycił :)
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16