Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miodek po roku
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Mam miodek w baniaku, lezy juz okolo roku. Chcialem za tydzien go spuscic do butelek, ale ... okazalo sie ze miod podzielil sie na dwie czesci, Gorna, wspaniale sklarowana, dolna wyglada jakby wrzucono 10 centymetrowe klebki waty. Dotychczas wszystko sprawdzalem kontrolnie i nie bylo zadnych zastrzezen, drozdze sie osadzaly, a miod klarowal.
Miodek trzymam w piwnicy, w suchym i ciemnym pomieszczeniu, temp. ok. 10 C.
Czy ktos zetknal sie z takim przypadkiem?

Pozdrawiam
Arekt
Nie jestem specjalistą od miodków, ale wygląda to na klarowanie. Jako że masz niską temp w piwnicy to trwa to dłużej i dopiero teraz wszystko się ładnie układa
Jakos nie mogę sobie wyobrazic tej waty.
Czy wobec tego dolna warstwa jest nierównomiernie mętna, są fragmenty bardziej i mniej przeźroczyste?
A może poruszyłes balonem i spowodowałes zmącenie?
Cytat:...wyglada jakby wrzucono 10 centymetrowe klebki waty

Mam podobną sytuację z winem z jabłek. Nie ma równego odcięcia warstwy klarownej od "mętów", tylko takie kłębiaste nierównosci. Nie ma co się martwic. Poczekaj aż się ociepli, miód wyklaruje i powinno byc OK.
Najprawdopodobniej wynika to z niskiej temperatury w piwnicy (spadała podczas morzów do 4*C.
Witam,
Dolna warstwa wyglada dokladnie jak zbite klebki waty. Oczywiscie jest ona jak najbardziej metna. Balonem nie poruszalem, wiec nie moze byc mowy o wzburzeniu.
To raczej nic groźnego.
Najprawdopodobniej jest spowodowane termicznymi fluktuacjami w nastawie.

W końcu wyklaruje.

Ale jeżeli mimo tych kłębków waty jest wyraźna warstwa stałego osadu to możesz jeszcze raz zlac.
Spowoduje to pewne ponowne zmącenie, lecz jeżeli już nie fermentuje to ponowne wyklarowanie powinno nastąpic stosunkowo szybko, czasami może byc nawet szybsze.
Jeżeli masz jakis mniejszy baniaczek można delikatnie zlac górną klarowną warstwę do butelek, a rasztę do mniejszego baniaka dla ostatecznego wyklarowania.