Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wina specjalne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W ubiegłym roku ukazała się ciekawa pozycja dotycząca tematyki win specjalnych.
Każdy rozdział tej książki, to przegląd prac naukowych dotyczących win specjalnych.
Jeden z tych rozdziałów omawia miody pitne.
Zawarte w nim są ogólne informacje o miodzie, oraz zagadnienia związane z produkcją miodów pitnych.
Jako ciekawostkę napiszę, że znajduje się tam m.in. wzmianka dotycząca pyłku,
która jak się okazuje ma znaczenie w procesie produkcji tego trunku.

Rozdział dotyczący miodów pitnych do pobrania tutaj.

Umieszczona w załączniku treść jest fragmentem książki
Ronald S. Jackson. 2012. Advances in Food and Nutrition Research Volume 63 Speciality Wines
Artykuł ciekawy, zwłaszcza że przez pryzmat portugalskiej produkcji (skąd pewnie wynika dążenie z tym miodem, żeby nadal przypominał bardziej porto niż miód) oraz przez typowe-dla zysku tylko postawienie na ilość, szybkość, a nie na jakość. Tradycja pozostanie w domach mimo wszystko.
(30-01-2013, 09:47)Bogi napisał(a): [ -> ]Artykuł ciekawy, zwłaszcza że przez pryzmat portugalskiej produkcji (skąd pewnie wynika dążenie z tym miodem, żeby nadal przypominał bardziej porto niż miód) oraz przez typowe-dla zysku tylko postawienie na ilość, szybkość, a nie na jakość.

Coby za dużo językiem nie mleć, to muszę Ci przyklasnąć -"uportowienie" produkcji jest nader okrutne.

Dokładam rozdział o Porto.

PS - Bogi z tym pryzmatem to podsunąłeś mi pewien pomysł.
Zastanawiam się nad adaptacją dojrzewania i starzenia miodu znanego z produkcji sherry.
Wartwa flor na miodzie i biologiczne starzenie przez 3-5 lat.
System Solera, III rzędy i coroczne uzupełnianie o 1/3 nową porcją przefermentowanego miodu...
Jeszcze raz dzięki za pomysł :)
Ściągam o porto i się wypowiem.

Droga sherry dla miodu myślę, że byłaby ciekawa. Daj znać o wynikach.
Masz może pozostałe rozdziały?
Mam jeszcze sherry.