Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czwórniak - wiśniak - z mrożonek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Tak się dziś trafiło że dostałem 2l miodku. Nic wybitnego, ot sklepowy wielokwiat.
Do spożycia wolę oczywiście coś coś lepszego, do napitku też oczywiście, ale darowanemu koniu w zęby... i tak dalej...

Dodatkowo właśnie zwolnił się mały balonik. Więc siła matematyki naturalnej ułożyłem wzór aby X połączyć z Y i zrobić z tego coś, co będzie miło bulkać w nocy nad uchem. A na przyszłe święta Wielkiej Nocy miło upieściło gardło.

Jako że tego miodku za wiele nie jest wybór padł na czwórniaczka z wiśnią. I tu rodzi się pytanie.
O tej porze roku, to tylko z mrożonek jest mi dostępny ten surowiec.
Ile takich mrożonych wiśni było by potrzebne?

Wiśnię planowałem przefermentować jakiś tydzień w miazdze.
Tylko jaką ilość mrożonki na 2l miodu przy czwórniaku zakupić?
I czy Tokay'e Zamoyskich wyrobią się? Czy lepiej PDM'y?

Pozdrawiam brać całą...
Przyjmijmy, że z 1 kg wiśni będzie 0,5 l soku po fermentacji.
Czwórniak - 2 l miodu, 4 l wody, 4 kg wiśni. To wersja maksymalnie wiśniowa. Tokay dadzą radę.
Dzięki Boullii
Wolał bym trochę mniej wiśniowy wynik, więc raczej trochę zmniejszył bym ilość wiśni, jak to maksymalny poziom.

A myślałem jeszcze o jagodach. Choć to już tania alternatywa nie jest.

Dzięki i pozdrawiam