13-02-2013, 00:27
20-02-2013, 17:38
Czy to ma być sama żurawina, czy z czymś jeszcze? Czy to ma być żurawina suszona?
20-02-2013, 18:43
Z czymś to znaczy z czym??Miód ,woda, drożdze i suszona żurawina tylko ile ?Mam ok. 2,5 kg
20-02-2013, 19:22
Myślę, że to jest minimum. Jak masz możliwość to dodaj jeszcze 1 kg dzikiej róży. Ja zrobiłem swój pierwszy miód (trójniak) z dzikiej róży (właśnie 2,5 kg) + 0,7 kg żurawiny. Jak namoczyłem suszoną DR i żurawinę, to śmierdziało jak trutka na szczury. Po pierwszym zlewaniu - zakochałem się w tym miodzie. Teraz dojrzewa i będzie to na pewno ozdoba mojego barku.
20-02-2013, 21:22
Dzikiej róży to daje się 2.5 kg mrożonej lub 1.25 kg suszonej na 10l trójniaka. A Ty ile trójniaka zrobiłeś z tego 2.5 kg DR + 0.7 żurawiny?
21-02-2013, 07:03
Zlałem znad osadu 20 l (balon 25 l). Teraz pracuje już kolejny nastaw.
21-02-2013, 19:05
I stało się nastawiony wczoraj żurawiniak szaleje w balonie tak bardzo, że gliceryna z rurki wylatuje.
21-02-2013, 21:42
Napisz szczegółowo jak skomponowałeś nastaw. Jakich drożdży użyłeś itd. Będzie to wiedza dla potomnych, czy w takich proporcjach miodek jest super, czy można pomyśleć nad poprawą składników.
22-02-2013, 19:47
Proszę bardzo przepis:
miód wielokwiat 10 l.
woda 20 l.
drożdże g-995 30 g.
activit 30g ,fosforan dwuamonowy 20 g.
węglan potasu 8 g.
suszona żurawina 3,5 kg.
Miodzik nastawiony 20.02 blg startowe 37, walczyłem z nim do pólnocy(rozpuszczanie części miodu, przygotowywanie MD z aktywnych) nie syciłem. Z drożdżami postąpilem tak, że uwodniłem je w 300 ml. wody z 1,5 łyżeczkami cukru, po 15 minutach dodałem 200 ml nastawu, po kolejnych 15 min. znowu 200 ml. nastawu , po 20 min. 350 ml. nastawu odczekałem jeszcze 20 minut i do balona.
Po 6h. dodałem pożywki bez dzielenia fermentacja na razie przebiega bez problemu dzisiejszy pomiar 27 blg . W smaku faktycznie na razie wyczuwalna jest jakby truskawka z maliną tak jak w poście winorobka o winie ryżowo żurawinowym.
miód wielokwiat 10 l.
woda 20 l.
drożdże g-995 30 g.
activit 30g ,fosforan dwuamonowy 20 g.
węglan potasu 8 g.
suszona żurawina 3,5 kg.
Miodzik nastawiony 20.02 blg startowe 37, walczyłem z nim do pólnocy(rozpuszczanie części miodu, przygotowywanie MD z aktywnych) nie syciłem. Z drożdżami postąpilem tak, że uwodniłem je w 300 ml. wody z 1,5 łyżeczkami cukru, po 15 minutach dodałem 200 ml nastawu, po kolejnych 15 min. znowu 200 ml. nastawu , po 20 min. 350 ml. nastawu odczekałem jeszcze 20 minut i do balona.
Po 6h. dodałem pożywki bez dzielenia fermentacja na razie przebiega bez problemu dzisiejszy pomiar 27 blg . W smaku faktycznie na razie wyczuwalna jest jakby truskawka z maliną tak jak w poście winorobka o winie ryżowo żurawinowym.
24-02-2013, 13:40
Zastanawia mnie tyko co chciałeś osiągnąć dodając brzeczkę w odstępach 15-20 minutowych?
24-02-2013, 16:25
Wzorowałem się na miodzie z czarnym bzem jaki popełnił 1stgreen (Trójniak Czarnobeziak, pełny/lekki) . W podobny sposób zrobiłem na jesieni swojego czarnobeziaka odfermentował prawidłowo a szybkość mnie powaliła z nóg (w tydzień zrobił 17 %). Nie wiem czy to przez to dodawanie brzeczki do uwadniania drożdży , ale mój żurawiniak na razie ma podobną prędkość w przerobie cukru na alkohol. Ja nie jestem expertem w miodach zrobiłem raptem 3 nastawy, ale jak na razie ten sposób postępowania sprawdza się u mnie nie próbowałem inaczej. Jak będę miał okazję (czytaj wolny balon) to zrobię inaczej ( czyt. drożdże po uwodnieniu bezpośrednio do balona bez dolewania brzeczki).
Na razie chwilę obecną BLG=20.
No i chyba przechwaliłem miodzik bo od ostatniego pomiaru , na dzień dzisiejszy (4.03.2013) blg dalej 20
Na razie chwilę obecną BLG=20.
No i chyba przechwaliłem miodzik bo od ostatniego pomiaru , na dzień dzisiejszy (4.03.2013) blg dalej 20
24-03-2013, 21:32
No i lipa z żurawiną ani drgnie i nic mu nie pomaga ,poczekam jeszcze tydzień i jak się nic nie zmieni to