Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: pierwsze obliczenia :) edit: Kiwiak
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Moje pierwsze obliczenia :)

Czytałem sporo o tych obliczeniach ale do końca nie ogarniam
więc poprawcie jeśli coś by było nie tak :)

Powiedzmy że chcę zrobić wino 20l wina słodkiego 15 % z wiśni

15% ---> 257g/l cukru

z 1l moszczu wiśniowego uzyskujemy 100g cukru
więc powiedzmy że dam 10 kg wiśni więc dostaję ok. 5kg moszczu
czyli z moszczu dostaję 5x100g=500g cukru
więc 20 x 257 - 500= 4640g cukru??

co do wody to muszę dodać 20l - 4,64*0,6= 17,2l
dobrze mi to wyszło?? :P

i teraz jak mam cukier dodawać??

Proszę o wyrozumiałość :)
Co do wody to jeszcze odejmij moszcz. A co do ilosci cukru w owocach to cukromierzem musisz sprawdzić. Tak to ok. Cukier partiami najlepiej

właśnie chciałem wyedytować bo zapomniałem o moszczu :)
a teraz tylko jak rozdzielić cały cukier na poszczególne porcje??

Póki co u mnie winka będą tylko słodkie ;)
Tak żeby blg startowe wyniosło ok 20. Potem dosładzać jak blg spadnie tak od 5 do 0.