Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z soków czy coś z tego wyjdzie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dostałam od babci mnóstwo soków z sokownika i postanowiłam przerobić je na wino.Były to soki z wiśni,czerwonej porzeczki i z czarnej porzeczki .Będą to moje pierwsze wina oceńcie czy coś z tego wyjdzie.

W jednym balonie nastawiłam wino z:
15 litrów soku z wiśni
10 litrów soku z porzeczki czerwonej
5 litrów wody
4 kilogramów cukru
drożdży burgund38 zamojskich

W drugim balonie:
6 litrów soku z czarnej porzeczki
2 litry soku z wiśni
2 kilogramy cukru
5 litrów wody
drożdże malaga zamojskich

Wyjdzie coś z tych moich nastawów?
Na pewno wyjdzie. Odnoszę wrażenie, że będa bardzo treściwe. Napisz jednak, kiedy je nastawiłaś oraz jaki był Blg początkowy. Jeżeli nie zmierzyłaś, to zmierz jak najszybciej. Cukromierz jest tani (ok 10-15 zł)
Wina wyjdą rewelacyjne.
Ale kup cukromierz :)
Coś takiego:
cukromierz

Można kupić przez internet albo w OBI itp...
Chyba trochę pochopnie dodałeś cukier.Trzeba było zmierzyć blg mieszaniny soków z wodą.
Dodaj koniecznie jakiejś pożywki np Combi.
Można wiedzieć gdzie i w jakiej cenie kupiłeś taką ilość soków?
(13-03-2013, 22:49)Beznicki napisał(a): [ -> ]Można wiedzieć gdzie i w jakiej cenie kupiłeś taką ilość soków?

A napisał przecież .


(13-03-2013, 19:42)an100 napisał(a): [ -> ]Dostałam od babci mnóstwo soków z sokownika i postanowiłam przerobić je na wino.
Przepraszam z góry za OT. "Dostałam" - nie dostałem. :)

(13-03-2013, 19:42)an100 napisał(a): [ -> ]Dostałam od babci mnóstwo soków z sokownika i postanowiłam przerobić je na wino.
Wino z czerwonej porzeczki i wiśni nastawiłam 10 marca, widać że ostro bąbelkuje. Zdobyłam dzisiaj cukromierz i wino to ma 19 lbg.
Wino z czarnej porzeczki nastawiłam 19 marca też bąbelkuje i ma 21lbg.
Niestety poziomu cukru przy nastawianiu nie zmierzyłam, bo nie miałam cukromierza.
No to wszystko w jak najlepszym porządku. Teraz trzeba się uzbroić w cierpliwość. Co kilka dni trzeba mierzyć Blg. W zależności od tego jakie wino chcesz uzyskać (słodkie=półsłodkie=półwytrawne=wytrawne) musisz przedsięwziąc odpowiednie czynności.
Na bieżąco podawaj wyniki pomiarów na forum.
Dzisiaj tj.18marca zmierzyłam poziom cukru w obu winach jest jednakowy 16,5 lbg. Wina bąbelkują ciągle. Co dalej?dodać syropu z cukru? jeśli tak to ile? chciałabym uzyskać wino półsłodkie stosunkowo mocne;).
(18-03-2013, 18:25)an100 napisał(a): [ -> ]Co dalej?dodać syropu z cukru? jeśli tak to ile? chciałabym uzyskać wino półsłodkie stosunkowo mocne;).

Powinnaś trochę więcej poczytać.
Generalnie nie wiemy ile było blg na początku, ale dosłodź dopiero jak zejdzie na 0, poczytaj podstawy ;)
Smak winka będzie zadowalający, tylko trochę cierpliwości.
28 marca wino z porzeczki czerwonej - 14lbg
wino z porzeczki czarnej -11lbg