Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: podpowiedzcie żebym nie stracił zapału
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam ,we wtorek nastawiłem swoje pierwsze winko i mam kilka pytań do znawców tematu .Winko jest z soku jabłkowego wyciśniętego przez sokowirówkę ,soku jest 8 litr który miał według wskazań cukromierza 14 blg . Po zrobieniu soku wlałem matkę drożdżową ( przygotowaną dwa dni wcześniej ) i pożywkę ,do tego kilo cukru rozpuszczonego w pół litra wody. Teraz chciałbym wiedzieć ile cukru i kiedy dodać aby winko miało jak największego kopa .I jeszcze jedno naczytałem się że winko jabłkowe jest podobno jakieś dziwne w smaku więc co dodać aby polepszyć jego walory smakowe .
Jakie drożdże? I jaki cukier do smaku? Co dodać żeby zmienić smak nie powiem bo na jabłkach to ja się nie znam wcale:) Wiem jednak że do jabłek to woda chyba średnio...
Na forum jest opinia, że jabłkowe o mocy wyższej niż 11-13% jest niesmaczne. Ja obecnie jestem w trakcie robienia jabłkowego i skorzystam z tej porady, celuję w 11-12%.

Co się tyczy odpowiedzi na Twoje pytanie. Nie wiemy (jeszcze) jakich drożdży użyłeś więc założę, że w Twoim przypadku największy kop to 17%. Jabłkowe się robi bez dodatku wody. W obecnej chwili masz nastaw 9,1l (8l soku + 1kg cukru co ma objętość 0,6l + 0,5l wody).
W nastawie tym masz 8 litrów soku o BLG14, czyli BLG cukru jest 10 (po uwzględnieniu poprawki na niecukry), co odpowiada stężeniu 109g/l, czyli w 8 litrach soku masz 109x8=872g cukru owocowego. Razem z dodanym cukrem masz go 1,872kg.

1. Żeby uzyskać moc 17% to potrzebujesz łącznie cukru 9,1l x 17 (stała wartość) x 17% = 2630g, czyli do nastawu powinieneś dodać jeszcze 2630 - 1872 = 758g.
2. Jak do nastawu dodasz te 758g to objętość nastawu już nie będzie 9,1l tylko o 0,45l większa, czyli 9,55l. Wcześniej policzyliśmy cukier dla nastawu o pojemności 9,1l. Przeliczamy jeszcze raz.
3. Żeby uzyskać moc 17% to potrzebujesz łącznie cukru 9,55l x 17 (stała wartość) x 17% = 2760g, czyli do nastawu powinieneś dodać jeszcze 2760 - 1872 = 888g.
4. Jak do nastawu dodasz te 888g to objętość nastawu już nie będzie 9,1l tylko o 0,53l większa, czyli 9,64l. Wcześniej policzyliśmy cukier dla nastawu o pojemności 9,1l. Przeliczamy jeszcze raz.
5. Żeby uzyskać moc 17% to potrzebujesz łącznie cukru 9,64l x 17 (stała wartość) x 17% = 2786g, czyli do nastawu powinieneś dodać jeszcze 2786 - 1872 = 914g.

Dalej już nie ma sensu liczyć iteracyjnie bo zbliżamy się do wyniku końcowego; dodaj po prostu 900g cukru (nie dodawaj wody, po prostu rozpuść cukier w nastawie), będziesz miał wtedy nastaw 9,64l o mocy końcowej (wino wytrawne) (1872g + 900g) / 17 (stała) / 9,64l = 16,9%
o kurde myślałem że będzie to o wiele prostsze , pójdę za twoją poradą i dodam cukru 900g zmieszanym w nastawie .Czyli mam odpuścić 0,5l nastawu dodać cukier i poprzez podgrzanie wymieszać - tak ? .

Jeszcze jedno ,piszesz i potwierdzasz że wino jabłkowe mocne jest nie smaczne a więc może by je trochę zrobić słabsze i zamiast mieszać cukier z nastawem ,zmieszać go na przykład z 1 litr soku z pomarańczy .Będzie słabsze i zyska posmak pomarańczy

Jeżeli nadal potrzebny jest rodzaj drożdży jakich użyłem to były to szlachetne drożdże uniwersalne w płynie biowin
Tak, możesz dodać ten litr soku pomarańczowego. Od czasu do czasu pojawia się taki dodatek w przepisach na jabłkowe. Ale mimo wszystko polecam 11-12%, a nie 17%.
(25-10-2013, 13:50)adam3220 napisał(a): [ -> ]o kurde myślałem że będzie to o wiele prostsze , pójdę za twoją poradą i dodam cukru 900g zmieszanym w nastawie .Czyli mam odpuścić 0,5l nastawu dodać cukier i poprzez podgrzanie wymieszać - tak ? .
Generalnie tak. Może się okazać, że będziesz musiał odpuścić trochę więcej, żeby w temperaturze pokojowej rozpuścić te 0,9kg. W każdym razie na pewno poradzisz sobie.

(25-10-2013, 13:50)adam3220 napisał(a): [ -> ]Jeszcze jedno ,piszesz i potwierdzasz że wino jabłkowe mocne jest nie smaczne
Potwierdzić tego nie mogę bo nigdy nie degustowałem tak mocnego wina jabłkowego. Bazuję na opinii doświadczonych forumowiczów i tego się trzymam.

(25-10-2013, 13:50)adam3220 napisał(a): [ -> ]a więc może by je trochę zrobić słabsze i zamiast mieszać cukier z nastawem ,zmieszać go na przykład z 1 litr soku z pomarańczy .Będzie słabsze i zyska posmak pomarańczy
Jak dasz 0,9 cukru i jeden litr soku pomarańczy to zwiększysz objętość nastawu o 1,54l. Wtedy moc alkoholu będzie (1872g + 900g) / 17 (stała) / (9,1l + 1,54l) = 15,3%. Pamiętaj, że w soku pomarańczy tez masz cukier i moc wtedy będzie ciut większa niż te 15,3%. Może po prostu już nie dodawaj żadnego cukru tylko dolej litr soku z pomarańczy (jak poleca kolega @lukihah) i będziesz miał wtedy moc (1872g + X) / 17 /10,1 = co najmniej 10,9% (gdzie X to ilość cukru w litrze soku z pomarańczy); wyjdzie akurat wytrawne wino o mocy 11%. Jak przerobi cukier to zdegustujesz nastaw i najwyżej dodasz odpowiednią ilość cukru żeby miało trochę więcej mocy (np. 12%).

(25-10-2013, 13:50)adam3220 napisał(a): [ -> ]Jeżeli nadal potrzebny jest rodzaj drożdży jakich użyłem to były to szlachetne drożdże uniwersalne w płynie biowin

Użyłeś takich drożdży? Producent podaje tam, że drożdże uniwersalne mogą wyciągnąć maksymalnie 18% alkoholu z nastawu więc dadzą radę.
dzięki za rade chłopaki ,tak więc zrobię dodam soku z pomarańczy winko będzie trochę słabsze lecz smaczniejsze ,lecz nie odpuszczam tematu jak by coś się działo to na pewno się odezwę ,na ten czas mam 22 bulgnięć na minutę to chyba nie jest żle , jutro zmierzę poziom cukru i sprawdzę czy dać dodatek soku .Myślę że dam rade i sam w przyszłości będę doradzał nowym chętnym na produkcje domowego winka


winko się robi ,a ja czytam dalej forum i wyczytałem że winka jabłkowe zaraz po burzliwej fermentacji trzeba zlać znad osadu .
Pytanie teraz po czym poznam że jest ta burzliwa fermentacja i kiedy ustała żeby nie przegapić i zlać wino