Cześć
W styczniu nastawiłem swój pierwszy trójniak.
Wg. pomiaru refraktometrem miał 36blg.
Stał w piwnicy gdzie miał trochę chłodno 15-18 st, ale
spokojnie "bulkał" przez niecałe 3 miesiące.
Teraz pomiar refraktometrem wskazuje 13blg i
wydaje się już nie pracować.
Niestety nie mam areometru którym bym mógł zmierzyć blg (ten co mam jest za długi i opiera się o dno balonu
Czy ktoś mógł by pomóc mi znaleźć tabelkę z korektą pomiarów
refraktometrem dla miodów?
Pamiętam, że gdzieś na forum taką widziałem, ale nie mogę znaleźć.
I drugie pytanie: czy zlewać ten miodek do klarowania? Czy powinienem go siarkować albo dosładzać?
Z góry dzięki z pomoc!
(15-04-2013, 21:51)pucek napisał(a): [ -> ]Teraz pomiar refraktometrem wskazuje 13blg i
wydaje się już nie pracować.
Niestety nie mam areometru którym bym mógł zmierzyć blg (ten co mam jest za długi i opiera się o dno balonu 
Odlać część nastawu do menzurki, wykonać pomiar areometrem.
Pomiar nastawu zawierającego alkohol refraktometrem ,
to
nie jest dobry pomysł.
zlałem. areometr pokazuje 5blg. smakuje całkiem nieźle
Proszę zwrócić uwagę na poprawną pisownię - TWA
ok, przepraszam
btw, wg. przeliczeń z wątku (
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...8#pid13338 ) mój trójniak ma około 20,3% alk. To normalne - czy źle liczę?
Pewnie coś jest nie tak. Normalnie 3-niaki mają ok 15-16 %. nie napisałeś nic o drożdżach ale skora stanął na 5blg to bardzo prawdopodobne, że ma tyle ile napisałem.
Hej.
Ta tabelka jest do bani, i nieźle kłamie.
Twój trójniak startował z 36 blg. Czyli miałeś 360g cukru w 1 kg roztworu. 360g cukru zajmuje 360*0.62=223 ml.
Miałeś więc 1000-360=640g wody = 640 ml wody i 223 ml cukru w 1kg. Tak więc w litrze roztworu miałeś 1kg/(640+223) *1000 = 1000/863 = 1.15 kg. Czyli w 1l miałeś 1.15*360g = 414 g cukru.
1% alkoholu powstaje z 16.8 g cukru w litrze.
Na końcu masz 5 blg, czyli około 50g cukru w litrze (do 10 blg nie warto przeliczać tak jak ja wyżej).
Ale trzeba doliczyć poprawkę na alkohol. Wg mnie najlepszy do tego jest wzór x=0.3*y +1 gdzie x to poprawka a y to zakłdana ilość % w nastawie.
Załóżmy więc 15%.
Poprawka na alkohol = 5.5 blg
Końcowa zawartość cukru (5.5+5 blg)*10g = 105g
Przerobiony cukier 414- 105 = 309g/l
Ilość % 309/17 = 18.4%
Nie zgadza nam się z zakładaną poprawką. Przyjmiemy więc nową, dla 17% = 17*0.3+1 = 6.1
Końcowa ilość cukru 5+6.1 blg = 111g
Przerobiony cukier 414-111=303
303/16.8= 18%
Poprawka jest w granicach błędu (te całe obliczenia są i tak mocno przybliżone, za dużo różnych założeń).
Masz więc około 17.5-18%
Wielkie dzięki za tak dokładny opis!
miód robiłem na drożdżach bayanus g995
Teraz pozostaje mi już tylko czekać

Te Bayanusy to straszne żarłoki. Sam ich używam i w dogodnych warunkach spokojnie ci trójniaka zjadą. Przy pędzeniu w domu Blg końcowe wychodzi mi zwykle pomiędzy 8 a 11, choc strawbana zjechała znacznie niżej ;-).
Nie ma za co

Myślę że w miarę dokładnie to opisałem, łatwo się tego nauczyć i już dalej sobie samemu obliczać. Ja sobie zrobiłem tabelkę ile blg odpowiada ilu g cukru/l, i teraz pozostaje tylko poprawka na alkohol, sekunda z kalkulatorem i wszystko wiadomo
