Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: kupaż klarownego wina z mętnym
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jak w temacie. Postanowiłem wymieszać 2 wina, z czego jedno to wino z suszonej DR nastawione w 2010r. i to właśnie uparcie nie chce się sklarować. Jest mocno ekstraktywne, półwytrawne i raczej słabe, około 13%.

Drugie to pracujące w tym momencie (reanimowane na bajanusach) wino z czarnej porzeczki i labruski. Oba nastawy po około 30 litrów ale DR planuje dodać najwyżej 8l.

Chciałem zapytać jakie są wasze doświadczenia z takich kupaży ? Tzn czy efekt był klarowny czy mętny oraz jakie były proporcje mieszanych win oraz ich parametry ?

(25-04-2013, 20:37)mateusz23 napisał(a): [ -> ]Jak w temacie. Postanowiłem wymieszać 2 wina, z czego jedno to wino z suszonej DR nastawione w 2010r. i to właśnie uparcie nie chce się sklarować. Jest mocno ekstraktywne, półwytrawne i raczej słabe, około 13%.

Drugie to pracujące w tym momencie (reanimowane na bajanusach) wino z czarnej porzeczki i labruski. Oba nastawy po około 30 litrów ale DR planuje dodać najwyżej 8l.

Chciałem zapytać jakie są wasze doświadczenia z takich kupaży ? Tzn czy efekt był klarowny czy mętny oraz jakie były proporcje mieszanych win oraz ich parametry ?

Skoro jedno "nie chce się sklarować" a drugie "pracujące w tym momencie" to które jest tym klarownym z tytułu wątku ?:D
Jaka nagroda dla tego kto rozwiąże tą zagadkę ?
No słabo się wyraziłem, oczywiście w pytaniu chodzi mi o kupaż win już po skończonej fermentacji.
Optymistycznie zakładam że cz.p. + labruska będzie klarowne :)
Cz.p też się raczej opornie klaruje... No ale ok. Gdyby było klarowne i dodać nieklarowne to tak na chłopski rozum wyjdzie nieklarowne:) Jak dodasz do wody z błotem czystej wody to dalej bedziesz miał wode z błotem tyle że więcej:)
Ps. Broń Boże nie umniejszam twojej dr do rangi błota poprostu taki głupi przykład mi wpadł do głowy:)
Moim zdaniem to kiepski pomysł mieszać DR z labruską (bo na pewno będzie wyczuwalna w winie z cz.p.) - szkoda DR. Może spróbuj dać pektopol, lub pektoenzym
(26-04-2013, 22:02)Han_ka napisał(a): [ -> ]Moim zdaniem to kiepski pomysł mieszać DR z labruską

Zgadzam się, ale moim celem było tu bardziej wykorzystanie(naprawienie) niesklarowanego wina, o ile DR sama się nie sklaruje.

"Gdyby było klarowne i dodać nieklarowne to tak na chłopski rozum wyjdzie nieklarowne"

No tu niekoniecznie się zgodzę. Wino nie chce się sklarować bo stoi za tym jakaś konkretna przyczyna. Po zmieszaniu win efekt końcowy ma inne właściwości(parametry). Może na tyle inne że osad opadnie - tak sobie kombinuje, może naiwnie.

Prawdopodobnie zrobię mały kupażyk w butelce. Jak po pół roku nic się nie zmieni to dam sobie spokój. A jak się wyklaruje to dam znać, może komuś się przyda na przyszłość.

Pozdrawiam.
(28-04-2013, 22:19)mateusz23 napisał(a): [ -> ]"Gdyby było klarowne i dodać nieklarowne to tak na chłopski rozum wyjdzie nieklarowne"

No tu niekoniecznie się zgodzę. Wino nie chce się sklarować bo stoi za tym jakaś konkretna przyczyna. Po zmieszaniu win efekt końcowy ma inne właściwości(parametry). Może na tyle inne że osad opadnie - tak sobie kombinuje, może naiwnie.

Prawdopodobnie zrobię mały kupażyk w butelce. Jak po pół roku nic się nie zmieni to dam sobie spokój. A jak się wyklaruje to dam znać, może komuś się przyda na przyszłość.

Pozdrawiam.


Tak tylko że kupaż niekoniecznie wyeliminuje przyczynę nieklarownośći.... Ale pomysł z eksperymentem dobry. Do odważnych świat należy!