18-06-2013, 22:18
Polecam gorąco ten artykuł wszystkim osobom mającym wątpliwości które mleko lepsze do robienia pierwszych serów a mających problem z nabyciem porządnego mleka z pewnego źródła.
http://www.poradnia.pl/mleko-uht-pic-czy-nie-pic.html
Należy pamiętać że UHT-e może mieć odrobinę osłabioną zdolność do krzepnięcia , można to skorygować niewielkim dodatkiem chlorku wapnia-standardowy dodatek mleczarski(czyt. bezpieczny)
Za to pod względem czystości mikrobiologicznej UHT-e jest idealnym produktem dla początkujących. Po dodaniu kultur bakteryjnych przy zachowaniu odpowiedniego reżimu nie ma takiej możliwości żeby nie dostać zjadliwego wyrobu bez nieprzyjemnych niespodzianek. Jak to ma czasem miejsce przy użyciu "prawdziwego mleka prosto od krowy"
http://www.poradnia.pl/mleko-uht-pic-czy-nie-pic.html
Należy pamiętać że UHT-e może mieć odrobinę osłabioną zdolność do krzepnięcia , można to skorygować niewielkim dodatkiem chlorku wapnia-standardowy dodatek mleczarski(czyt. bezpieczny)
Za to pod względem czystości mikrobiologicznej UHT-e jest idealnym produktem dla początkujących. Po dodaniu kultur bakteryjnych przy zachowaniu odpowiedniego reżimu nie ma takiej możliwości żeby nie dostać zjadliwego wyrobu bez nieprzyjemnych niespodzianek. Jak to ma czasem miejsce przy użyciu "prawdziwego mleka prosto od krowy"