Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Regały na wino, projekty, porady
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam. Chciał bym Was poprosić a może i zapoczątkować fajny temat? w kwestii regałów na wino.
Z uwagi iż powoli będe przymierzał się do wyposażenia mojej piwnicy, może ma ktoś jakiś fajny pomysł na regał przy dwoch scianach... może jakiś projekt lub zdjecie podglądowe :niewiem:
Planowałem zrobić z rurek drenażowych ale strasznie dużo miesca zajmuje sam materiał a dziurek prawie tyle samo ile niewykorzystanego miejsca.

Z góry dziekuje za pomoc

Pozdrawiam Dawid
Witam, chętnie skorzystam gdyż potrzebuje 3 regały do piwnicy.
Osobiście już coś obmyślam a mianowicie kupić deseczki cienkie i wąskie i nawiercać otwornicą pół księżyce. Dwie deski do kupy i srodek pomiędzy dwie deski i po rozczepieniu wyjdą 2 półksiężyce na szyjki wąskie na denka szersze coś takiego http://www.swistak.pl/a16175123,Regal-na...olor-.html

:) Lub tez z płyt, lub regałów gotowych, jakiś starych mebli i zastosować tylko płyty w miejscu półki na krzyż
o coś takiego http://www.biznes.meble.pl/regaly-na-win...27368.html

póki co to chyba w mojej sytuacji najlepsze rozwiązania.

gratuluję piwniczki:)
Witam!
A ja zrobiłem własnoręcznie podobny regał co kolega jarekotw zaproponował z tym że kolega załatwił mi listewki 50mmX25mm a dalszą obróbkę wykonałem sam przy pomocy niewielkiej frezarki którą posiadam:)
Oto kilka zdjęć

[attachment=17126] [attachment=17127]

[attachment=17124] [attachment=17128]

[attachment=17132]

Efekt prawie końcowy...

[attachment=17133] [attachment=17134]

... prawie końcowy bo na samej górze regału ma być zamocowana skrzynia po amunicji (prawdopodobnie z wojny) pościelona w środku słomą ozdobną i wypełniona butelkami pełnymi wina:D
Regały rewaluacyjne, sam posiadam trochę półek, cały czas i tak mam mało miejsca, ostatnio ktoś mi podsunął fajny pomysł, przecież butelki można chować pod szafki kuchenne, wystarczy odsunąć cokoły ;) z 100 butelek wejdzie
Można by wykorzystać stare palety.
(24-06-2013, 21:36)pawelklos napisał(a): [ -> ]Regały rewaluacyjne, sam posiadam trochę półek, cały czas i tak mam mało miejsca, ostatnio ktoś mi podsunął fajny pomysł, przecież butelki można chować pod szafki kuchenne, wystarczy odsunąć cokoły ;) z 100 butelek wejdzie

Tylko co z kuchenną temperaturą, bo na dłuższy okres przechowania to się nie nadaje.
Jeżeli kiedyś będę miał piwniczkę na wino - a mam taką nadzieję to na pewno będzie tam stojak murowany z kamieni. W restauracji w której pracowałem mieli taką piwniczke i wyglądała cudownie ;) może kiedyś tam podjadę i zrobię zdjęcie a wtedy wrzucę na forum ;)
(23-06-2013, 21:40)psik31 napisał(a): [ -> ]może ma ktoś jakiś fajny pomysł na regał przy dwoch scianach... może jakiś projekt lub zdjecie podglądowe :niewiem:

Jaki styl ?
,,SKROMNIE,, i oszczędnie
[attachment=17142]
do tego parę jakiś najtańszych lodóweczek
http://cds.istore.pl/pl/cantina-vini-mod-c-301d.html

żeby sąsiad dobrze się czuł
[attachment=17143]
[attachment=17139]

lub też opcja prawdziwego TWARDZIELA
[attachment=17138]
oj tam moje wina , w przyszłym roku coś dla nich wybuduję .

psik31
Co nowego w temacie ?
Witajcie, ja poczyniłem coś prostego, a za razem dość ciekawego. Dodaję zdjęcie poniżej :) 

Są to regały na: pojemniki fermentacyjne oraz na butelki. 

Regałów takich nigdzie nie widziałem, szczególnie na pojemniki. Są one mojego autorstwa, jest to wersja poprawiona, pierwsza była mniej praktyczna. Sprawdzają się rewelacyjnie. Można śmiało się wzorować  ;)

Wykonałem je z tanich kantówek świerkowych ( 20 mm x 50 mm ). Wykończone są bejcą. 

Zdjęcie mam z chwili kiedy był bałagan, teraz jest tam porządek i wygląda wszystko lepiej, może uda mi się zaktualizować foto. Jeżeli znajdę odpowiedni temat to dodałbym zdjęcie całej piwniczki.
Zgaduję, że jako bałagan uważasz rurkę na stoliku i balony nie w linii prostej.
(25-05-2016, 22:43)grzechu napisał(a): [ -> ]Zgaduję, że jako bałagan uważasz rurkę na stoliku i balony nie w linii prostej.

Oj tam, po prostu lubię perfekcję ;) 

Co powiecie na takie regały? Dobry pomysł?
Wygląda to super :) pozazdrościć. W mojej piwnicy jest srednio ok 10 stopni czy to lato czy zima i tam tylko gotowe butelki moge trzymać. A dymionki to w domu trzymam gdzie popadnie - trochę w kuchni trochę w pokoju trochę u teściowej za biurkiem.
(27-05-2016, 07:47)Seeward napisał(a): [ -> ]Wygląda to super :) pozazdrościć. W mojej piwnicy jest srednio ok 10 stopni czy to lato czy zima i tam tylko gotowe butelki moge trzymać. A dymionki to w domu trzymam gdzie popadnie - trochę w kuchni trochę w pokoju trochę u teściowej za biurkiem.

Hmm, u teściowej za biurkiem to bym nie trzymał, strach że wypije i jeszcze na Ciebie zrzucił winę. :chytry:
ja tam się nie boje :)
Jak wypije to niech jej to idzie na zdrowie xD