Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dzika czereśnia tzw. cześnia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
czy ktoś już robił winko z dzikiej czereśni zwanej we wschodniej Polsce też cześnią? Owoce niedojrzałe są gorzkie kiedy jednak dojrzeją charakteryzują się dużą slodyczą i intensywnym aromatem. Czy konieczne jest drylowanie owoców, miąższ wokół pestki jest raczej dość cienki?
Trzeba to winko potem kupażować czy można takim dziewiczym sie poradować?

[attachment=17147]
W między czasie wyczytałem w necie, że to niezły materił na wino, mimo wszystko może ktoś by się podzielił doświadczeniami.
Wydaje mi się , że Edek ( Edez forumowy) robił takie wino. Winko całkiem dobre. Może jak wróci znad morza to coś napisze.
Poszukaj o winie z czeremchy , powinno być bardzo zbliżone.
Pozdrawiam

Robiłem nalewki - jedne z najlepszych - pycha

Maciej
Dzika czereśnia to trześnia (a nie cześnia).
Wino można robić podobnie jak z wiśni, nalewka również doskonała.
Dziękuję za odpowiedzi, nabieram coraz więcej ochoty żeby sprobować. :D
Robiłem winko tylko raz, bo ptaszory zawsze zdążyły ogołocić owoce zanim pożądnie dojrzały.
Wino wychodzi ok, nie żałować tylko mocno dojrzałych czereśni. Ja owoce drylowałem.
Może być solo lub do kupażu. W 2011r. na konkursie w Łodzi moja dzika czereśnia z czarną porzeczką zdobyła I miejsce w winach wytrawnych.

Edek:)