Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Do jakich butelek wlać?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Sława!
Mój pierwszy miodek powoli bulka sobie w kącie, a ja ponieważ chwilowo nie mam nic z nim do roboty zawracam sobie głowę rzeczami mało ważnymi i bardzo odległymi. Z tym że te odległe sprawy nie dają mi spać.
Mianowicie. Kiedyś, jak mi miód nie wybuchnie ani nie zkiśnie chciałbym go zabutelkować. Najlepsze byłyby, oczywiście, porządne butle z kamionki. Niestety ja, biedny student, nie mam skąd takich butelek wykąbinować w dostatecznych ilościach, więc wzrok mój wzrok padł na butelki po winie, z recyklingu domowego. Bo tych jako bidny student mam w nadmiarze ;) Tu jednak pojawia się pewien problem na który nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Otóż mój stryj, zaprawiony winorób i winolub, stwierdził że butelki przeźroczyste, jak te od wina białego, nie będą się nadawać, gdyż nie będą zapewniały odpowiedniej ochrony przed światłem. A ja właśnie takich butelek miałem zamiar użyć celem podkreślenia barwy trunku...
Jaka jest Wasza opinia? Czy rzeczywiście lepiej jest dla miodu trzymać go w butelkach zielonych lub brązowych? Czy białe nadadzą się mimo wszystko?
Nadmienię jeszczę, że miód będzie półtrójniakiem więc żywotności nie przewiduję długiej tak czy inaczej.
Pewnie lepiej - ale jak będziesz trzymać miód w ciemnym pomieszczeniu to nie będzie problemów z dostępem do światła. Ja swojego trójniaka gronowego też będę butelkować w zwykłe butelki po winie białym i do piwnicy go wstawię.