Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Winko z czarnej porzeczki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Witam mam pytanko jak chcę uzyskać wino w balonie 54l to ile mi potrzebne jest kg owoców na uzyskanie mocnego wina około 17%? Porzeczek mam pod ręką sporo czy wystarczy 20 kg?zczy więcej i jak mógłbym prosić o konktetny przepis co i ile czego. W zeszłym roku robiłem prymitywne wino na dzikich drożdzach i nie było takie złe, ale chciałbym zrobić w tym roku konkretne winko, z góry dziękuje za podpowiedzi.
(08-07-2013, 20:41)emate2 napisał(a): [ -> ]....ile mi potrzebne jest kg owoców na uzyskanie mocnego wina około 17%? .....
Pewna nieścisłość w rozumowaniu. Procenty uzyskujesz z cukru (oczywiście z tego z owoców też).
Poczytaj na forum o obliczeniach, a uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie: ile cukru potrzeba na 17%.
tak wiem ze z cukru ale, chodzi mi o to zeby balonik byl pełny 54l. Jak dobrze licze że z kg owoców uzyskuje się około 0.6l soku x 20kg tj 12l plus rozcieńczenie 1:2 z wodą czy z syropem cukrowym? dało by jakies 36l jak się nie pomyliłem. Więc moze 25 kg owoców powinno starczyć?
Cz. p. jest dość ekstraktywna i dodawana ilość soku tutaj jest sprawą dość indywidualną.
Ilość pozyskanego soku zależy też od metody jaką go chcesz uzyskać. Cz. p. dośc niechętnie oddaje co swoje.
1 kg cukru to 0.6 l płynu. Musisz to uwzględnić w obliczeniach.
Im więcej owoców tym wino będzie bardziej ekstraktywne (nie wiem czy to słowo jest poprawne...) będzie miało mocniejszy bukiet/aromat porzeczkowy ;)
W takim razie 25 kg owoców mi starczy bo powinienem z tego uzyskać jakieś 15-16 litrów soku plus 30 l syropu cukrowego i będzie git. Może zrobię eksperyment 20kg czarnej i 5 kg czerwonej? Co Wy na to? Macie może jakiś sprawdzony przepis na taki mix? Pzodrawiam
Witam.
Dobrze myślisz----emate2 .Im więcej owoców będzie lepsze winko. Jeszcze jak masz swoje owoce, jak ja. Też dam do 20 kg. czarnej porzeczki na dymion 45 litrowy.
W tamtym roku też dalem dość dużo czarnej porzeczki i, wino mialem okej , ciemne, kolor super, a jakie apetyczne. Trochę za slodkie, ale sąsiady chwalili. :pijemy:

Pozdrawiam/Gliwice.

Gienek
To zrobię jeszcze inaczej 20kg cz.p. i po 2 kilo czerwonej i białej porzeczki, tylko kwestia teraz ile w fermentatorach to trzymać niektóre przepisy mówią o 2-4 tygodni, inni piszą, że cały czas fermentować z owocem, proszę o jakąś podpowiedź w tej kwestii. Pozdrawiam
Do 10 dni ;)
dzieki za odppowiedź, czerwona i biała już jest(zamroziłem) a czarna na weekend akurat. I wtedy wszystko razem do fermentatora i gazu
Ja jak robię w 54 litrowym baniaku półsłodkie, to na ten litraż potrzebuje około 25 kg owoców, z czego uzyskuje około 18 litrów soku (Rohapect + prasa = duża wydajność).
Rozcieńczam to w stosunku 1:1,5 (kwasowość owoców), mam już 18+27= 45 litrów (sok+woda), do tego dodaje jakieś 8 kg cukru i mamy już 50 litrów nastawu (te 4 litry to na pianę i ewentualne inne niedogodności).

Równolegle robię10 litrowe wino z tego samego, które po zlaniu osadu z tego pierwszego dolewam do 54 litrowego baniaka (po wylaniu kilku litrów osadu, pozostaje dużo miejsca w baniaku, które trzeba uzupełnić).

Jeszcze jedno, nauczyłem się wina robić z głowy (przynajmniej inne niż gronowe) :)
No tak właśnie liczyłem na jakieś 16 litrów soku bo mam 24 kg owoców. To znaczy, że dobrze zaczynam rozumować to wszystko pokoleii. Dzięki za podpowiedź.
ps. zamierzam użyc drożdzy PORTWEIN 2 torebeczki i oczywiście pektopol
Witam, robiąc wino z czarnej porzeczki czy, można dodać trochę agrestu?.:lol:

Pozdrawiam/ gynek Gliwice
@gynek63
Można
Witam.
Dziękuję za dobrą wiadomość, już zrobilem jak pisalem wyżej.



Pozdrawiam Gienek
jakie najlepiej drożdże użyć do tej pożeczki bo już się pogubiłem, chcę uzyskać mocne wino
Panowie i Panie potrzebuję podpowiedzi. Czarna porzeczka śmiga ładnie w fermentatorach, mam jeszcze po 2kg białej i czerwonej, ale mam mało miejsca w tych pojemnikach. Rozgniotłem czerwone i białe, w zwykłym wiaderku dodałem troche piro, żeby sie nie popsuło i ciut pekto. Z dwa dni potrzymam w wiaderku i wszystko do balonu, i teraz pytanie czy to nie wpłynie na pracę drożdży w czarnej porzeczce po zmieszaniu? Dodam, że czarna pracuje na Fermicru LS2. Dzięki za odpowiedź
Piro się ulotni w tym czasie. Koniecznie trzymaj w zimnym pomieszczeniu. Możesz do tego wiaderka, gdzie masz te rozgniecione porzeczki, dodać trochę pracującego nastawu. Nie ma potrzeby dodawania nowych drożdży. Te, które podałeś będą ok.
Dziękuje bardzo
Panowie i Panie, znów mam problem, otóż do tej pory dodałem już 7kg cukru z planowanych 9kg. Blg wskazuje mi 2-3 jakoś tak, i wydaje mi się, że te 2 kg co zostało do dorzucenia może być mało, ponieważ całego nastawu jest już jakies 40 litrów moze ciut więcej.
Podajesz dane swojego nastawu na oko. Więc ja Ci powiem na oko, że z tego cukru wyjdzie Ci jakieś 13%.
Jeżeli ma być mocne, to nie ma co się zastanawiać. Jak BLG zejdzie do zera, sypnij 2kg cukru. A potem powtarzaj tą procedurę aż BLG stanie, co będzie oznaką końca fermentacji.
Tak właśnie zamierzałem zrobić tylko chciałem się upewnić, bo szkoda by było tyle pracy zmarnować. Dzięki
Nastawiłem pierwsze wino z cz. porzeczki
Oto fakty:
cz. porzeczka -5,5kg miała 16 brixów, zmielona w maszynce do mięsa
woda - 5 l
cukier 1 kg
pożywka i drożdże burgundy

chcę zrobić wino półsłodkie. Czy dobre są proporce?

kalkulator winiarski pokazał mi przy takiej ilości owocu 10 l wody i 2,8 kg cukru.
Nie liczyłem nawet proporcji, bo półsłodkie z 1% alkoholu i półsłodkie z 18% będzie miało całkiem odmienne proporcje, więc lepiej napisz w jaki poziom alkoholu celujesz ;)

Pozdrawiam
Marek
celuję w półsłodkie 11%.
Stron: 1 2 3