Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z wiśni. Czy można dorzucić agrest ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, w weekend nastawiam winko z 9kg wiśni.
Znalazło się w moim posiadaniu 1kg czerwonego agrestu. Czy można go dodać do nastawu? Jeśli tak, to miażdżyć go? Proszę o skorygowanie poniższego planu o ten agrest, jeśli warto go dodać.

Druga sprawa. Ogólnie jestem początkującym, robiłem tylko raz wino (wyszło dobre), i właśnie nie jestem pewien procesu nastawienia. Ma być słodkie.

Można prosić o skorygowanie/nakierowanie moich planów:

1. Czwartek (dziś) tworzę MD Biowin Malaga+pożywka (wg instrukcji)
2. Piątek wieczorem wyciągam wiśnie z zamrażalnika
3. Sobota rano drylowanie 9kg wiśni. Pestki mam zamiar nie dodawać (Może trochę dodać?)
4. Proporcje nastawu: 9kg wiśni/4,5 kg cukru/4,5 l wody
5. Rozpuszczam cukier (całość czy rozłożyć to na raty?) w 4,5L wody (przegotowanej czy może być prosto z butelki mineralnej niegazowanej?)
6. Do balonu wrzucam: (balon wcześniej umyty i zdezynfekowany piro) wiśnie z powstałym podczas drylowania sokiem, wodę z cukrem, MD.
7. Sprawdzam BLG (w tym momencie sprawdzić czy wcześniej/później)
8. Zamykam korkiem z rurką.

Dodatkowe pytania:
Czy dodać rodzynki ?Jak często sprawdzać BLG? Czy do nastawu dodać pirosiarczyn ?
Można dodać. Nie trzeba mażdżyć.
2. Wiśnie wyciagnąć z zamrażarki, gdy są wyraźne oznaki fermentacji MD.
3. Mozna trochę dodać. Ja dodaję wszystkie pestki (nie dryluję) ale to kwestis osobistych preferencji i stosowanej technologii - z owoców otrzymuję produkt uboczny. Z wiśni łatwo wyciska się sok. Jeżeli nie lubisz lub obawiasz się pestek, lepiej je rozdrobnić mieszadłem i odcisnąć.
4. Moim zdaniem za dużo cukru. Dałbym 3-3,5kg. Poćwicz obliczenia (to podstawa) lub poszukaj sprawdzonego przepisu.
5. Rozłozyć na 2 raty.
Można dodać rodzynki, nie trzeba. Nie za często sprawdzać, szczególnie na początku - przed dodaniem drugiej porcji syropu cukrowego, po zauważalnym zaprzestaniu fermentacji.
Ok, dzieki za odpowiedź. Jeszcze jedna rzecz. Czy do MD dodać pożywkę? Na opakowaniu drożdży nic o tym nie pisze, a na pożywce, że dopiero do nastawu
Nie.
Z tymi kg wiśni i wodą to tak trochę przepis na oko.
Lepiej zrobić to inaczej. Drylować czy nie to zależy od Ciebie. Ja rozdrobniłbym wiśnie i agrest, dodał MD i fermentował taką masę 2-4 dni, najlepiej w wiadrze/fermentatorze. Potem odcisnął sok i zmierzył odbjętość. Z tej ilości owoców powinieneś mieć ok. 6l. Jeżeli ma być słodkie i mocne, to trzeba będzie dodać 3l syropu cukrowego. Dokładne proporcje są w Cieślaku, tylko zignoruj dodatek kwasku, bo nie jest potrzebny.
Jeżeli dodasz agrest, to możesz dodać odrobinę więcej syropu. 0,5kg rodzynek będzie bardzo wskazanym dodatkiem.
Dzięki za podpowiedź.

Mam pytanie odnosnie MD.

Otóż po 20h w butelce nic się nie dzieje. Czy to normalne?

Do umytej butelki PET 1,5L wlałem 150ml soku wiśniowego, 300 ml wody przegotowanej, 2 łyżeczki cukru. Jak woda ostygła wlałem drożdże Malaga biowin. przykryłem ręcznikiem jednorazowym i zablokowałem gumką. Od instrukcji drożdży zrobiłem jeden wyjątek, otóż nie pasteryzowałem wody z sokiem i cukrem, bo uznałem, że woda przegotowana to nie ma sensu.

Od początku aż do teraz (minęło 20 godzin) nic się nie dzieje, nie ma piany, jest tylko zapach drożdży z butelki