18-07-2013, 10:10
Witam, w weekend nastawiam winko z 9kg wiśni.
Znalazło się w moim posiadaniu 1kg czerwonego agrestu. Czy można go dodać do nastawu? Jeśli tak, to miażdżyć go? Proszę o skorygowanie poniższego planu o ten agrest, jeśli warto go dodać.
Druga sprawa. Ogólnie jestem początkującym, robiłem tylko raz wino (wyszło dobre), i właśnie nie jestem pewien procesu nastawienia. Ma być słodkie.
Można prosić o skorygowanie/nakierowanie moich planów:
1. Czwartek (dziś) tworzę MD Biowin Malaga+pożywka (wg instrukcji)
2. Piątek wieczorem wyciągam wiśnie z zamrażalnika
3. Sobota rano drylowanie 9kg wiśni. Pestki mam zamiar nie dodawać (Może trochę dodać?)
4. Proporcje nastawu: 9kg wiśni/4,5 kg cukru/4,5 l wody
5. Rozpuszczam cukier (całość czy rozłożyć to na raty?) w 4,5L wody (przegotowanej czy może być prosto z butelki mineralnej niegazowanej?)
6. Do balonu wrzucam: (balon wcześniej umyty i zdezynfekowany piro) wiśnie z powstałym podczas drylowania sokiem, wodę z cukrem, MD.
7. Sprawdzam BLG (w tym momencie sprawdzić czy wcześniej/później)
8. Zamykam korkiem z rurką.
Dodatkowe pytania:
Czy dodać rodzynki ?Jak często sprawdzać BLG? Czy do nastawu dodać pirosiarczyn ?
Znalazło się w moim posiadaniu 1kg czerwonego agrestu. Czy można go dodać do nastawu? Jeśli tak, to miażdżyć go? Proszę o skorygowanie poniższego planu o ten agrest, jeśli warto go dodać.
Druga sprawa. Ogólnie jestem początkującym, robiłem tylko raz wino (wyszło dobre), i właśnie nie jestem pewien procesu nastawienia. Ma być słodkie.
Można prosić o skorygowanie/nakierowanie moich planów:
1. Czwartek (dziś) tworzę MD Biowin Malaga+pożywka (wg instrukcji)
2. Piątek wieczorem wyciągam wiśnie z zamrażalnika
3. Sobota rano drylowanie 9kg wiśni. Pestki mam zamiar nie dodawać (Może trochę dodać?)
4. Proporcje nastawu: 9kg wiśni/4,5 kg cukru/4,5 l wody
5. Rozpuszczam cukier (całość czy rozłożyć to na raty?) w 4,5L wody (przegotowanej czy może być prosto z butelki mineralnej niegazowanej?)
6. Do balonu wrzucam: (balon wcześniej umyty i zdezynfekowany piro) wiśnie z powstałym podczas drylowania sokiem, wodę z cukrem, MD.
7. Sprawdzam BLG (w tym momencie sprawdzić czy wcześniej/później)
8. Zamykam korkiem z rurką.
Dodatkowe pytania:
Czy dodać rodzynki ?Jak często sprawdzać BLG? Czy do nastawu dodać pirosiarczyn ?