Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Winnice na Węgrzech
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Właśnie przebywam w Budapeszcie na wymianie studenckiej. Do tej pory nie miałem zbyt wiele czasu, ponieważ szukanie mieszkania tutaj jest prawdziwym koszmarem. Do tego dochodziły oczywiście zajęcia. Teraz mam dwa tygodnie wolnego, więc chciałem trochę pozwiedzać winnic w okolicy.
Najlepszym rozwiązaniem dla mnie było by się załapać na winobranie. Może być nawet nieodpłatne. Bardziej zależy mi na doświadczeniu z komercyjnej winnicy.
Znacie miejsca gdzie mogę się jeszcze załapać na winobranie na Węgrzech? Może, chociaż jakieś artykuły na ten temat.
Z góry dziękuje
Najbliżej masz chyba do regionu Bodacsony nad Balatonem - (północna strona - u Huby Szeremleya piłem doskonałe Ovorosz), potem Eger i Tokay - choć osobiście wybrałbym się do Villany - moim zdaniem robią tam znakomite wina, mimo, że Tibor Gal już nie żyje.
Dzięki wielkie.
Masz może jakieś sprawdzone linki?
O krainach mniej więcej się już zorientowałem, ale chodzi mi bardziej o konkretne winnice, info lub kontakty. Jak wyszukuje temat zbierania winogron to tylko wyskakuje mi Australia a nic na temat Węgier. Podejrzewam, że znajomość języka była by przydatna