26-08-2013, 13:17
Znalazłem taki przepis:
"Wyrób wina figowego jest bardzo łatwy:
Figi należy pokroić, wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać zaczyn drożdżowy, letnią (nigdy nie gorącą) wodę w odpowiedniej ilości i dobrze rozmieszać. Po jednym dniu przecedzić przez bardzo gęste płótno, nie wygniatając. Na miazgę na płótnie nalać resztę wody, cedzić przez kilka godzin i w uzyskanym płynie rozpuścić cukier. Rozczyn ten wlać do moszczu (w przypadku dużej dawki cukru na 2-3 raty)."
Proporcje(10l) na 17%:
- 1,5 kg fig
- 8l wody
- 2,6 kg cukru
Przepis jest dla mnie trochę nie jasny. Np: co znaczy "cedzić przez kilka godzin"?
Kolejna sprawą są same owoce. Dostane figi nazbierane w Chorwacji i nie wiem w jakim stanie będą. Muszę je wysuszyć?
"Wyrób wina figowego jest bardzo łatwy:
Figi należy pokroić, wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać zaczyn drożdżowy, letnią (nigdy nie gorącą) wodę w odpowiedniej ilości i dobrze rozmieszać. Po jednym dniu przecedzić przez bardzo gęste płótno, nie wygniatając. Na miazgę na płótnie nalać resztę wody, cedzić przez kilka godzin i w uzyskanym płynie rozpuścić cukier. Rozczyn ten wlać do moszczu (w przypadku dużej dawki cukru na 2-3 raty)."
Proporcje(10l) na 17%:
- 1,5 kg fig
- 8l wody
- 2,6 kg cukru
Przepis jest dla mnie trochę nie jasny. Np: co znaczy "cedzić przez kilka godzin"?
Kolejna sprawą są same owoce. Dostane figi nazbierane w Chorwacji i nie wiem w jakim stanie będą. Muszę je wysuszyć?