Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Głóg - cierpkie wino
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Jak w temacie mam wino głogowe ok 30 litrów już zlane 2 razy z nad osadu, ale w smaku jest cierpkie - takie dziwne możliwe, ze od pestek i tu się rodzi moje pytanie, czy da się jakoś pozbyć ten smak tak aby wino nie ucierpiało?
Jak wytrawne to będzie cierpkie. A to wino to z którego roku ?
Jak młode, to bardziej powinna goryczka występować, niż cierpkość, może jakieś szczegóły.
Młode wino jest, no właśnie tego słowa mi zabrakło - goryczkowe :) Winko jest z tego roku, wstawiałem je w styczniu - owoce były przymrożone przez 2 miesiące niecałe. Z procentami strzelałem w 15-16%
Dosłodź do 3blg i czekaj :)
(31-08-2013, 19:11)edez napisał(a): [ -> ]Dosłodź do 3blg i czekaj :)

dokładnie :sloik:
Spróbuj skupażować z DR III.
Gorycz zanika po ok roku, dosłodź i czekaj :)