Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Prośba o pomoc w wyliczeniach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie Koledzy i Koleżanki
Proszę o pomoc w obliczeniach ilości cukru, które powinienem dodać aby uzyskać wino półwytrawne o mocy 13 %
Opiszę pokrótce co zrobiłem i z czego:
Śliwki mirabelki czerwone - 7 kg
Sliwki węgierki i śliwki mieszane - 24 kg
Składniki były ważone przed wydrylowaniem
W piątek 30.08 nastawiłem MD Tokay Zamojskich
W sobotę 31.08 wrzuciłem składniki do miazgi (beczka spożywcza 100 l )
Do miazgi dodałem 1,5l wody i 5 ml pektopolu
W dniu dzisiejszym dodałem MD wraz z pożywką i 1.5 l wody ponieważ bałem się że drożdze nie ruszą z powody zbyt gęstej konsystencji w miazdze, oczywiście zmierzyłem zawartość cukru - 15 blg
Proszę powiedzcie ile cukru powinienem dodać aby uzyskać półwytrawne wino o mocy 13 %
Kiedy je dodać, w ilu partiach, kiedy zlać wino do balona
Czyli 31 kg śliwek i 3 l wody
Pomóżcie z wyliczeniami, bo ciągle mam z tym problemy
Dziękuję
1) kiedy zlać wino do balona?
Odp: Po 2 dniach fermentacji miazgi - przecedź papkę i przelej roztwór do balona.
2) Proszę powiedzcie ile cukru powinienem dodać aby uzyskać półwytrawne wino o mocy 13 % ?
Odp: dokładnie 2 kg
3) Kiedy go dodać, w ilu partiach
Odp: Dodaj po przelaniu do balona, 2kg na raz. Rozpuść go wcześniej w nadlanym i podgrzanym moszczu (nie dodawaj już wody).

Pożywkę dałeś za wcześnie. Dodaje się ją po przelaniu do balona, razem z cukrem. Ale okey.

Z 31kg śliwek powinieneś uzyskać ok 22l moszczu. Na tym oparłem obliczenia.
Po przelaniu do balona nastaw zajmie ponad 26l.
Kiedy Balling wyniesie 0 - trzeba będzie wino zasiarkować.
Zatrzymanie fermentacji właśnie przy takim Blg, da wino 13% półwytrawne (cukier resztkowy na poziomie ok. 5g/l).

Czy teś śliwki były mocno dojrzałe? Węgierki mają dość mało kwasu, ale mirabelki chyba raczej dużo. Ja bym to wino bardziej wodą rozcieńczył, żzby za kwaśne nie było. Proponuje 1:1. Czyli jak masz około 20 L śliwek to celuj w 40 L wina.
40 L wina x 13% x 17g = 8,8 kg
W śliwkach byał 22x0,11= 2,4 kg
Więc musisz dodać 6,4 kg cukru na

Fermentacja w miazdze ze 2 tygodnie. Jak to odciśniesz to nie wiem, śliwki to raczej ciężko odcisnąć bo mają dużo pektyn. Z klarowaniem też może nie być za łatwo. Ja bym dodał jeszcze z 1 L mocnej czarnej herbaty (tak z 5 torebek).
Zbyszku jeszcze nie wiem jak to będę odciskał, myślałem o worku filtracyjnym z pieluchy i chyba tak zrobię.
Wody dodałem już 3 litry i myślę żeby dodać jeszcze 3 litry.
Nie chcę zbytnio rozcieńczać, ponieważ tych mirabelek nie było zbyt dużo.
Mam balon 25 litrowy i tam będzie półwytrawne, a resztę dam do mniejszego balona w którym zrobię wino słodkie tak tylko dla spróbowania.
Więc do nastawu 24 litrowego obliczenia powinny być takie:
22 L wina x 13% x 17g = 4862 gr cukru
W owocach jak wyliczyłeś jest 2,4 gr cukru więc 4862 - 2400 = 2462 gr cukru

Kolego mrX podałeś, że powiniwnem dodać 2 kg cukru, a tutaj ze wzoru na obliczenie mocy wychodzi, że 2462 więc jak zrobić?

Mam jeszcze 1 pytanie: wzór na moc wina jest wiadomy, ale to jest tylko na żądaną moc, jakie to wtedy wino wychodzi? tj wytrawne, półsłodkie?


W dniu wczorajszym zmierzyłem blg i wyszło 4
Nastaw był trochę kwaskawy więc postanowiłem dodać cukier z wodą w ilości 3 litrów wody i 2200 gr cukru.
Dzisiaj zmierzyłem blg i tu moje zdziwienie ponieważ wyszło 7. Czy to jest możliwe, ze drożdże przerobiły taka ilość? Spodziewałem się będzie więcej cukru.
Nastaw cedziłem 2-krotnie przez pieluchy tetrową więc żadnych resztek oprócz płynu nie było.
Co dalej robić?
Koledzy pomóżcie bo nie wiem co robić.
Blg wynosi 0. Nastaw jest kwaśny i mam obawy żeby się nie zmarnował.
Właśnie oddzielam części stałe z miazgi.
Dodać cukru czy wody ? Co robić?
Ile litrów nastawu masz po ostatnim filtrowaniu? Wyszło 22l, tak jak było zakładane przy obliczeniach?
Nastawu po oddzieleniu części stalych wyszło 21 litrów. Balon jest 25 litrowy.
Blg - 0, smak kwaśny.
Co mam zrobić aby nie zmarnowało się winko, bo boję się, że skwaśnieje.
Chciałbym aby wyszło półwytrawne o mocy 13%.
Pomóżcie.
Fakty:
1. masz balon 25l
2. w tej chwili masz 21l nastawu
3. do tej pory dodałeś do nastawu 2,2kg (1,32 litra) cukru.
4. do tej pory dodałeś do nastawu 6 litrów wody
5. na mocy punktu 3 i 4 dodałeś do nastawu łącznie 7,32 litrów syropu cukrowego
6. na mocy punktu 2 i 5 czystego soku śliwkowego masz w tej chwili tak jakby 13,68l. Dobrze odcisnąłeś miazgę podczas filtrowania? Prawda jest taka, że razem z tymi wytłokami uszło Ci trochę soku, wody, cukru i alkoholu. Jeśli soku miałbyś 22l, to łącznie z dodanym syropem cukrowym (7,32l) miałeś objętość 29,32l. Teraz masz 21l, czyli miałeś 8,32l wytłoków (plus nieodciśnieta mieszanina soku, wody, cukru i alkoholu). Ciekawe, może tak to jest ze śliwkowym.
7. Jeśli soku było 22l (założenie początkowe) to cukru owocowego było 2,4kg (wyliczenia wcześniejsze).

Robi się to trochę zawiłe z tym śliwkowym (szkoda, że nie mamy informacji ile litrów miazgi miałeś we fermentatorze w poszczególnych etapach). Trzeba policzyć inaczej. Punkty 1-5 przyjmijmy za fakty. Balling startowy samego cukru (uwzględniając 4,6kg cukru, odejmując niecukry, i zakładając objętość 29,32l) byłby około 15. Teoretycznie, gdybyś cukier dodał na starcie to cukromeirz wskazałby wtedy około 18BLG (z uwzględnieniem niecukrów). Przed filtrowaniem miazgi cukromierz wskazywał 0BLG, co daje moc wina mniej więcej 8-10% z cukrem resztkowym około 20 g/l (4,6kg cukru było wyliczone na 22l nastawu, a Ty miałeś przed filtrowaniem około 29l).

Teraz najlepiej byłoby dodać jeszcze 4 litry syropu cukrowego (sok śliwkowy nie powinien być wtedy rozrzedzony). Co zyskasz:
1. obniży się kwasowośc wina
2. drożdże przerobią cukier do poziomu 13%
3. wypełnisz balon 25l "pod korek"

Załóżmy, że masz teraz moc 9%. Trzeba ją podnieść do 13%. Żeby uzyskać 25l wina o mocy 13%, to musisz zmieszać 21l wina o mocy 9% (to już masz w tej chwili) z "4l wina o mocy 34%". Żeby uzyskć to "drugie wino" to musiałbyś mieć cukru 4l * 17 * 34%=2312g. Obecnie w nastawie masz już 420 gr cukru resztkowego, czyli musisz do obecnego nastawu dodać około 1,9kg cukru i tyle wody, żeby razem było 4 litry (czyli 2,8 litra wody). Ballingomierz po dodaniu syropu powinien Ci wtedy pokazać między 5 a 8.
Jak już to wszystko się przefermentuje, to powinieneś mieć wytrawne wino 13%. Wszystko oczywiście tak "mniej więcej". Jak będziesz zadowolony ze smaku i mocy, to dodasz piro (żeby ubić drożdże) i jednocześnie dosłodzisz do smaku, żeby mieć półwytrawne.

W ogóle to czuć w Twoim obecnym nastawie alkohol?

Dobrze napisałem czy herezje jakieś?
Dzięki za pomoc.
Tak właśnie zrobię jak napisałeś - wodę już gotuję.
Dokładnie troszkę zawiłe to wszystko, ale ozywiście z mojej winy.
Następnym razem do miazgi dam piro i po 2 dniach odcedzę wszystko i wtedy wszystko będzie jasne - chyba zaopatrzę się w jakąs niewielką prasę, bo rzeczywiście ze śliwek odjąc części stałe to masakra - oczywiście jeśli nie ma się czasu i robi się to w nocy.
Ahaa jeszcze jedno, jak przerobi wino cały cukier, po zasiarkowaniu wtedy dosładzam do smaku - dobrze rozumuję?
(10-09-2013, 12:23)pawels napisał(a): [ -> ]Dzięki za pomoc.
Tak właśnie zrobię jak napisałeś - wodę już gotuję.
Zmierz proszę BLG po dodaniu syropu. Jestem ciekawy czy te moje wyliczenia sprawdzą sie w praktyce. W najgorszym przypadku będziesz miał mocniejsze wino niż 13% :)


(10-09-2013, 12:23)pawels napisał(a): [ -> ]Ahaa jeszcze jedno, jak przerobi wino cały cukier, po zasiarkowaniu wtedy dosładzam do smaku - dobrze rozumuję?
Tak, jak drożdże przerobia cały cukier (w Twoim przypadku poznasz to po ujemnym ballingu, około -2 lub -3) to będziesz miał wino wytrawne. Teraz możesz zrobić dwojako (nie jestm do końca pewien co jest lepsze):
1. Dekantujesz wino do gąsiora pod korek na okres jakiegoś miesiąca; wtedy jeszce drożdże dojedzą do końca cukier i się "osłabią". Wino zacznie się również częściowo klarować (choć śliwkowe się trudno klaruje). Obciagasz wino ponownie i siarkujesz i jednocześnie dosładzasz do smaku (może wpierw dosłódź do smaku i jak juz będzie Ci pasować to od razu zasiarkuj). Na forum jest dużo o siarkowaniu; podobno siarkowanie z dosładzaniem skuteczniej ubija drożdże.
2. Dekantujesz do gąsiora i od razu dosładzasz i siarkujesz.

Zobacz też tutaj.
witas, dziękuje za pomoc i poradę.
Blg wyszło 9 , tak więc może będzie ciut mocniejsze.
Wydrukowałem sobie kilka art. z forum na temat obliczania mocy i ilości cukru jaka jest w owocach i jaką trzeba dodać, bo niedługo zaczną winogrona dojrzewać :)
Pozdrawiam
Jeśli ktoś ma czas to prosiłbym o sprawdzenie moich obliczeń.

15 litrów moszczu o BLG 9 , daje to wino o mocy 4,23% a chcę uzyskać 15%(wino ze śliwek)
15%-4,23%=10,77%
10,77:0,47=22,9g
22,9gx15l=3,435g cukru ?
(10-09-2013, 12:23)pawels napisał(a): [ -> ]Następnym razem do miazgi dam piro i po 2 dniach odcedzę wszystko i wtedy wszystko będzie jasne - chyba zaopatrzę się w jakąs niewielką prasę, bo rzeczywiście ze śliwek odjąc części stałe to masakra - oczywiście jeśli nie ma się czasu i robi się to w nocy.

Hej
do sliwek musisz dodac pektopolu i potrzymac kilka dni.
Z tego co pamietam w moim mirabelkowym plywaly tylko skorki a na dnie lezaly pestki. No troche smiecia tez bylo z mniej dojrzalych sliwek.
Po zlaniu na cicha albo po drugim zlaniu dodaj pektopolu do klarowania.
(17-09-2013, 10:41)FishHunter napisał(a): [ -> ]Jeśli ktoś ma czas to prosiłbym o sprawdzenie moich obliczeń.

15 litrów moszczu o BLG 9 , daje to wino o mocy 4,23% a chcę uzyskać 15%(wino ze śliwek)
15%-4,23%=10,77%
10,77:0,47=22,9g
22,9gx15l=3,435g cukru ?

Niezbyt do końca rozumiem Twoje obliczenia (zapewne zastosowałeś skrót myślowy :)) ale ja bym policzył to ze znanego na forum wzoru:

moc[%] = cukier[g] / 17 / objętość_nastawu[l]

Zakładam, że:

1. Nie będziesz rozcieńczał soku wodą (tylko dodasz sam cukier).
2. Jeżeli sok śliwkowy ma BLG 9 to po uwzględnieniu poprawki na niecukry (4BLG), poziom cukru w tym soku masz 5BLG (co odpowiada ilości cukru 51g/l)
3. Dodatek cukru (aby uzyskac moc 15%) powiększy Ci nastaw (będziesz miał więcej niż 15litrów). Jeden kilogram cukru dodanego powiększa nastaw o 0,6 litra.

Równanie na moc przybiera postać:

moc = (cukier_w_soku + cukier_dodany)/17/(objętość_soku + 0,6xcukier_dodany/1000)

gdzie:

moc - wyrazona w procentach (15%)
cukier_w_soku - wyrażony w gramach (5BLGx15l => 51g/l x 15l = 765g)
cukier_dodany - wyrażony w gramach
objętość_soku - wyrażona w litrach (15l)


Do powyższego równania musisz podstawić odpowiednie dane i wyliczyć z tego cukier_dodany :)

Czystego moszczu uzyskałem 13l o BLG 11 do tego dodałem 2 litry wody aby dobić do 15 litrów i BLG spadło do 9.

Do obliczeń użyłem wskazówek z ulotki dołączonej do cukromierza.
Szczerze mówiąc z Twojej wypowiedzi nie rozumiem nic.

Policzyłem jeszcze raz
15l x 17 x 15%=3,825g cukru

W nastawie miałem 1350g cukru

Wychodzi na to że muszę dodać jeszcze 2,475g cukru.
Jak dodasz jeszcze 2,475kg samego cukru, to z 15 litrów nastawu zrobi ci się 16,5 litrów. Wtedy będziesz miał moc wina wytrawnego około 13,63%, a nie 15% tak jak zakładałeś wcześniej.
Mam prośbę,mógłbyś obliczyć ten konkretny przykład?
Na jego podstawie bym sobie poćwiczył i przy okazji obliczył ilość cukru potrzebną do innego wina.
Naprawdę bez przykładu nie dam rady :/
Koledzy, dzisiaj zmierzyłem blg swojego śliwkowego i wynosi 0.
Kiedy mam siarkować i dosłodzić do smaku? Teraz czy przed butelkowaniem?
Pawels, jeżeli dobrze odczytuje nasze wczesniejsze posty, to drożdże jeszcze nie przerobiły całego cukru na alkohol - czy nastaw dalej bulka? Powinno spaść z BLG do -2 nawet, wtedy będziesz miał wytrawne wino o zakładanaj mocy (13% bodajże).

Poczekaj jeszcze (tydzień, może dwa) i sprawdź czy BLG będzie spadać. Potem możesz zlać z nad osadu, dosłodzić i zasiarkować (tylko nie przesadź z pirosiarczynem) i do gasiora pod korek. Potem niech sobie dojrzewa; do butelkowania jeszcze czas.
(17-09-2013, 13:09)FishHunter napisał(a): [ -> ]Mam prośbę,mógłbyś obliczyć ten konkretny przykład?
Na jego podstawie bym sobie poćwiczył i przy okazji obliczył ilość cukru potrzebną do innego wina.
Naprawdę bez przykładu nie dam rady :/

FishHunter, to nie jest takie trudne. Na forum w ogóle szukałeś?

1. 13l moszczu o BLG 11. Zakładamy, że w moszczu jest niecukrów na poziomie 4BLG (dlaczego tyle, poszukaj na forum :)), czyli cukru masz 7BLG w tym moszczu, co daje (przy tak niskim poziomie BLG) 70 gram cukru w litrze moszczu. Czyli w tych 13-tu litrach masz 13 x 70g = 910g cukru.
2. Jest taki sprytny wzór, który pozwoli Ci wyznaczyć zawartość procentową (objętościową) w winie. Wzór zakłada, że cały cukier w moszczu zostanie przerobiony na alkohol (czyli uzyskujesz w efekcie wino wytrawne).

zawartośc alkoholu [%] = cukier [g] / 17 / objętość_nastawu [l]

Wzór prosty,nawet go już wczesniej stosowałeś do wyliczenia ilości potrzebnego cukru.

3. Liczysz teraz ile potrzebujesz cukru (masz 15 litrów moszczu, do którego chcesz dodać trochę cukru):

15l x 17 x 15%=3,825g cukru

910g juz masz w moszczu. 3825g - 910g = 2915g. Tyle musisz dodać. To dodajesz, ale 2915g cukru powiększy Ci objętośc wina 1,749l, będziesz miał moszczy nie 15l, tylko 16,749l.

4. Zwiększyła Ci się objętość moszczu więc liczysz jeszcze raz:

16,749l x 17 x 15% = 4270g, tyle cukru musisz dodać, żeby mieć teraz 16,749l wina o mocy 15% :) 910g już masz w moszczu, czyli musisz dodać 3360g (w punkcie 3 wyszło, że 2915g, ale tam nie uwzględniliśmy, że dodany cukier zwiększa objętośc nastawu). 3360g cukru zwiekszy Ci objętośc nastawu o 2,016l, czyli z 15l zrobi Ci się 17,016l.

5. Liczymy iteracyjnie dalej :)
17,016l x 17 x 15% = 4339g. W moszczu już masz 910g cukru owocowego... I tak dalej sobie iteracyjnie liczysz, pewnie wyjdzie, że musisz dodać około 3,5kg.

Możesz tak iteracyjnie liczyć albo skorzystać ze zodyfikowanego wzoru, który Ci podałem wcześniej.
NIE PISZE SIĘ POSTA POD POSTEM!
Ok, poczekam,
Tak, nastaw jeszcze bulka i to często.
Znad osadu zleję później jak się trochę sklaruje
Dzięki
Pierwszy krok rozumiem ale biorąc pod uwagę że dodawany cukier ciagle zwiększa objętość nastawu to moje liczenie w kółko nigdy się nie skończy.
Nie trzeba wcale liczyć iteracyjnie.
Twój nastaw ma teraz objętość 15l a jak dodasz Y gramów cukru (bez dodawania wody) to jego objętość wzrośnie o 0,6 x Y / 1000.
Teraz dane podstawiasz do wzoru na cukier:

(15l + 0,6 x Y / 1000) x 17 x 15% = cukier z owoców w gramach + Y

to otrzymujesz równanie liniowe z jedną niewiadomą, proste do rozwiązania.
Witas mógłbyś obliczyć to ze wzoru który podales w ostatnim poście , ten z jedna niewiadomą.
Na przykładzie może dałoby radę.