17-03-2015, 18:46
17-03-2015, 20:45
Fajnie, że mamy już zakładkę "Pokaż nowe posty" czyli wyświetla zarejestrowanym użytkownikom tematy z nieprzeczytanymi jeszcze przez nich postami.
Niestety jest także kłopot z odsyłaniem do nieprzeczytanego postu po kliknięciu w dany temat z listy.
Objawia się to tym, że po kliknięciu w dany temat odsyła nas do pierwszego postu ale w temacie, a nie do pierwszego nieprzeczytanego przez nas postu.
Przykład:
W przypadku tematów tasiemców zamiast odesłać nas od razu np. na sam dół 97 strony przenosi na pierwszy post na stronie nr 1.
To powinno być poprawione.
Niestety jest także kłopot z odsyłaniem do nieprzeczytanego postu po kliknięciu w dany temat z listy.
Objawia się to tym, że po kliknięciu w dany temat odsyła nas do pierwszego postu ale w temacie, a nie do pierwszego nieprzeczytanego przez nas postu.
Przykład:
W przypadku tematów tasiemców zamiast odesłać nas od razu np. na sam dół 97 strony przenosi na pierwszy post na stronie nr 1.
To powinno być poprawione.
17-03-2015, 20:54
Trzeba się przyzwyczaić do nowego forum.
W tematach można kliknąć ostatni post - ja tak przynajmniej mam.
Na naszym forum jest podobnie.
W tematach można kliknąć ostatni post - ja tak przynajmniej mam.
Na naszym forum jest podobnie.
17-03-2015, 21:04
Nie wiem czy tak ma być czy to błąd. Na liście wątków nadrzędnych brak daty ostatniej wiadomości, na XMB jest widoczna natomiast na MyBB jest "nigdy" dopiero w szczegółowej liście widać daty. Na wyszukiwanie nie ma to wpływu, można ustawić okres wyszukiwanych wątków.
Emotionki znalazłem (ślepy byłem), ale są do uzupełnienia, bo w starych wiadomościach większość wygląda na zasadzie :coś_tam:
Emotionki znalazłem (ślepy byłem), ale są do uzupełnienia, bo w starych wiadomościach większość wygląda na zasadzie :coś_tam:
17-03-2015, 21:16
Emotikony da się poprawić.
To , że ostatnia data "nigdy" do ustalenia.
Sprawdzcie wszystkie opcje jakie macie do dyspozycji. Macie rozwalić silnik na drobne kawałki
To , że ostatnia data "nigdy" do ustalenia.
Sprawdzcie wszystkie opcje jakie macie do dyspozycji. Macie rozwalić silnik na drobne kawałki

17-03-2015, 21:29
Witas, czy akceptację nowego użytkownika może dokonać moderator czy tylko administrator ?
I dodatkowo czy można ustawić pierwsze x postów do moderacji ? Nie widziałem tego w ustawieniach
I dodatkowo czy można ustawić pierwsze x postów do moderacji ? Nie widziałem tego w ustawieniach
17-03-2015, 22:20
(17-03-2015, 21:04)rafple napisał(a): [ -> ]Nie wiem czy tak ma być czy to błąd. Na liście wątków nadrzędnych brak daty ostatniej wiadomości, na XMB jest widoczna natomiast na MyBB jest "nigdy" dopiero w szczegółowej liście widać daty.Poprawione.
(17-03-2015, 21:29)tasmol napisał(a): [ -> ]Witas, czy akceptację nowego użytkownika może dokonać moderator czy tylko administrator ?Raczej tylko administrator. Ustawiem w konfiguracji, że akceptacji nowego użytkownika może dokonać administrator (nie ma możliwości wybrania moderatora; może to i dobrze - moderator moderuje a administrator administruje). Na forum testowym nie jest uruchomiony serwer pocztowy więc żadnych powiadomień mailowych nie będzie (przynajmniej na razie).
(17-03-2015, 21:29)tasmol napisał(a): [ -> ]I dodatkowo czy można ustawić pierwsze x postów do moderacji ? Nie widziałem tego w ustawieniachTeż nie widziałem takiej opcji. Można sprawdzić czy jest jakiś plugin, który załatwia tą sprawę.
Ponadto wrzuciłem dzisiaj na forum testowym plugin umożliwiający wyświetlanie globalnych powiadomień. W obecnej chwili na stronie głównej forum wyświetla się komunikat powitalny.
17-03-2015, 22:52
"Reputacja" to opcja domyślna w nowym forum, czy nowy pomysł? Do tej pory tego nie było, przydałoby się wyjaśnienie czemu ma to służyć albo zablokowanie opcji.
18-03-2015, 10:33
gynek63 napisał(a):Witam
Bardzo głupi wymysł, ja to chyba zrezygnuje bo się gubię na tym nowym forum. Mnie to ciężko idzie. Dotychczas było bardzo dobrze a, chcecie lepiej a jest gorzej według mnie. Cześć!
Pozdrawiam/Gliwice
Eugen
Gynek, nie zrażaj się, poklikasz trochę to się odnajdziesz. Do tego dojdzie jeszcze skórka tematyczna podobna do tej co mamy na obecnym forum.
Reputacja to opcja domyślna silnika MyBB. Możesz oceniać posty i użytkowników przyznając im punkty reputacji. Im wyższa reputacja tym bardziej "wiarygodny" jest dany użytkownik. Nie testowaliśmy jeszcze za bardzo tej funkcjonalności - także "do dzieła".
Wrzuciłem wczoraj Tapatalk. W aplikacji na telefonie/tablecie najłatwiej mi było znaleźć nasze forum testowe według jego adresu internetowego. Pierwszy testowy wątek juz napisałem z komórki.
18-03-2015, 12:44
Przecież swojego posta nie umie znaleźć.!
18-03-2015, 15:26
Panel użytkownika (górne menu po lewej stronie). Wyświetlą się Twoje ostatnie wątki, a na niebieskim pasku masz możliwość przełączenia na "Znajdź wszystkie moje wątki".
Jak dla mnie to nowe jest chyba nawet wygodniejsze, tyle że przyzwyczajony jestem do starej skórki... a ta ma być zdaję się dopasowana tak żeby nie było większej różnicy.
Jak dla mnie to nowe jest chyba nawet wygodniejsze, tyle że przyzwyczajony jestem do starej skórki... a ta ma być zdaję się dopasowana tak żeby nie było większej różnicy.
18-03-2015, 21:31
Nowe fourm - cóż , muszę stwierdzić , że jestem zaskoczony , spokojne kolory niebiesko białe i elementy czarnego... trochę jak patrzy się długo na różne posty na białym tle te czarne literki to trzeba wytężyć zwrok.. (osobiście jak dla mnie ) stare forum ma tą przewagę że białe litery na ciemnym tle (szacie graficznej ) się lepiej czyta nawet po dłuższym czasie korzystania w ciągu jednego dnia..
podświetlił bym jakimś kolorem tyło nowych wątków w każdym temacie tzn l mam na myśli, że podświetlone lub zmienione tło na inny kolor niż biały tylko tych wątków, które są nowe w danym dniu..
wiadomo do nowego zawsze tzeba się przekonać bo stare to stare.. sprawdzone... mimo wszystko fajnie, że jest inicjatywa nowego
podświetlił bym jakimś kolorem tyło nowych wątków w każdym temacie tzn l mam na myśli, że podświetlone lub zmienione tło na inny kolor niż biały tylko tych wątków, które są nowe w danym dniu..
wiadomo do nowego zawsze tzeba się przekonać bo stare to stare.. sprawdzone... mimo wszystko fajnie, że jest inicjatywa nowego

18-03-2015, 21:35
Wojtku, koledzy pisali, że będzie inna skórka zbliżona do aktualnej.
Mało tego poszedł bym dalej i doinstalował jeszcze ze 2 inne skórki aby zadowolić większość.
Mało tego poszedł bym dalej i doinstalował jeszcze ze 2 inne skórki aby zadowolić większość.
18-03-2015, 22:18
Proponuję:
- zostawić polskie rangi, zamiast tych nowych po angielsku, no i oczywiście bez możliwości edycji To już przygotowane tylko trzeba wdrożyć
- wywaliłbym reputację bo to sztuczny twór, uważny czytelnik po godzinie zorientuje się czyje posty są solą tego forum
- kolorystyka do poprawki - ale to załatwią dodatkowe skórki.
- na forach widziałem, że pisząc można ustawić czas życia posta. Może warto zaimplementować takie samooczyszczanie się wątków.
- zostawić polskie rangi, zamiast tych nowych po angielsku, no i oczywiście bez możliwości edycji To już przygotowane tylko trzeba wdrożyć
- wywaliłbym reputację bo to sztuczny twór, uważny czytelnik po godzinie zorientuje się czyje posty są solą tego forum

- kolorystyka do poprawki - ale to załatwią dodatkowe skórki.
- na forach widziałem, że pisząc można ustawić czas życia posta. Może warto zaimplementować takie samooczyszczanie się wątków.
18-03-2015, 22:53
(18-03-2015, 22:18)alskarus napisał(a): [ -> ]- na forach widziałem, że pisząc można ustawić czas życia posta. Może warto zaimplementować takie samooczyszczanie się wątków.Też uważam, że przydało by się wygaszanie postów
19-03-2015, 07:40
Wygaszanie postów jest bez sensu - wygasisz swojego posta po którym będzie 10 odpowiedzi, których ktoś nie wygasi albo i połowa zauważy, że też musi wygasić i wątek jest bez sensu (sprawdzone)
19-03-2015, 08:12
(19-03-2015, 07:40)piksiak napisał(a): [ -> ]Wygaszanie postów jest bez sensu - wygasisz swojego posta po którym będzie 10 odpowiedzi, których ktoś nie wygasi albo i połowa zauważy, że też musi wygasić i wątek jest bez sensu (sprawdzone)Bo to ma być jak w zakazanej reklamie MediaMarkt

Poza tym nie ma obowiązku wygaszania
19-03-2015, 08:19
(18-03-2015, 22:18)alskarus napisał(a): [ -> ]Proponuję:
Na szybko zmieniłem rangi - tak przypadkowe nazwy
19-03-2015, 08:43
Jak ktoś chce zmienić tryb wyświetlania wątków tak aby po lewej były informacje o autorze posta to wchodzimy :
Panel użytkownika -> Edytuj opcje -> Wyświetlaj posty w trybie klasycznym
Panel użytkownika -> Edytuj opcje -> Wyświetlaj posty w trybie klasycznym
19-03-2015, 08:56
(19-03-2015, 07:40)piksiak napisał(a): [ -> ]Wygaszanie postów jest bez sensu - wygasisz swojego posta po którym będzie 10 odpowiedzi, których ktoś nie wygasi albo i połowa zauważy, że też musi wygasić i wątek jest bez sensu (sprawdzone)Wygasza się posty nie wnoszące nic do wątku. Ta opcja istnieje na forum winogrona.org i się sprawdza. Też uważam, że powinna być.
19-03-2015, 09:03
(19-03-2015, 07:40)piksiak napisał(a): [ -> ]Wygaszanie postów jest bez sensu - wygasisz swojego posta po którym będzie 10 odpowiedzi, których ktoś nie wygasi albo i połowa zauważy, że też musi wygasić i wątek jest bez sensu (sprawdzone)Mirek, przecież nie wygaszasz postów będących jakąś ważną informacją zwiazaną z tytułem czy też ciągłością wątku, ale wszystkie inne śmieci mające jakiś sens przez dzień, dwa czy tydzień to jak najbardziej. Ja tak robię jak tylko mam możliwość i jest to wygodne dla mnie i pewnie dla moderatorów - mniej roboty ze sprzątaniem.
edit
poprawiłem literówki
19-03-2015, 09:06
Opcję wygaszania zaproponowałem na winogronach początkiem 2010r, nie wszystkim się podobało ale jak widać ci co nauczyli się z tego korzystać sami polecają.
http://www.winogrona.org/forum/post85185.html#p85185
Proponuję poczytać ten wątek, było to także zaraz po przesiadce na nowe forum. Jak wiadomo wiele osób boi się tego co "nowe i nieznane".
W w/w wątku są także inne uwagi i opinie, nad którymi można się zastanowić czy nie zaimplementować ich tutaj.
PS. Sam korzystam z w/w pomysłów
- Bardzo przydatne jest oznaczenie każdego nieczytanego posta - "Nieczytany post"
- Przy łączeniu postów przydatna była by np informacja typu "dodano ...data..godzina"
- Dla bezpieczeństwa treści forum ustawił bym użytkownikom przedział czasowy na edycję posta np 24H. Po tym czasie tylko - mod
http://www.winogrona.org/forum/post85185.html#p85185
Proponuję poczytać ten wątek, było to także zaraz po przesiadce na nowe forum. Jak wiadomo wiele osób boi się tego co "nowe i nieznane".
W w/w wątku są także inne uwagi i opinie, nad którymi można się zastanowić czy nie zaimplementować ich tutaj.
PS. Sam korzystam z w/w pomysłów

- Bardzo przydatne jest oznaczenie każdego nieczytanego posta - "Nieczytany post"
- Przy łączeniu postów przydatna była by np informacja typu "dodano ...data..godzina"
- Dla bezpieczeństwa treści forum ustawił bym użytkownikom przedział czasowy na edycję posta np 24H. Po tym czasie tylko - mod
19-03-2015, 09:29
(19-03-2015, 09:06)Erikos napisał(a): [ -> ]- Dla bezpieczeństwa treści forum ustawił bym użytkownikom przedział czasowy na edycję posta np 24H. Po tym czasie tylko - mod
To dobry pomysł, zapomniałem, że można coś takiego ustawić.
19-03-2015, 09:37
24h to chyba za mało. Optymalnie było by 48h. Po co mnożyć posty?

19-03-2015, 10:29
(19-03-2015, 09:37)vanKlomp napisał(a): [ -> ]24h to chyba za mało. Optymalnie było by 48h. Po co mnożyć posty?
Jeśli możecie to sprawdźcie czy możecie edytować posty. Ustawiłem 20 min