08-09-2013, 21:10
Witam, po serii udanych eksperymentów z winem ryzowo-rodzynkowym z przepisu Skrzycha [
] część dymionów byłą wykorzystywana pod ten nastaw
Ale w dniu wczorajszym zostałem obdarowany okolo 13kg winogron ciemnych, niestety odmiany mi nieznanej. W smaku dosc slodkie ale blg po zrobieniu miazgi tylko 15 BLG co po uwzglednieniu poprawki na niecukry 3/20 daje 12,75 BLG. Poki co niestety nie wiem jak z kwasowoscia, ale to w tym tygodniu jeszcze zweryfikuje. Jako, ze to moje pierwsze wino z winogron prosze o pomoc. Na dzien dzisiejszy - winogrona odszypulkowane, zmiazdzone i w pojemniku fermentacyjnym. Mysle ze jest okolo 12l miazgi. BLG po poprawce 12,75.
Liczymy dalej - 127,5 g cukru w 1000g - czyli 872,5g wody czyli 872,5 ml, cukier - 127,5x0,62 = 79,05 czyli 1kg moszczu to 872,5+79,05 = 951,55 ml
Czyli (127,5x1000)/951,55 = 133,99 ~ 134g cukru/l
Aby uzyskac 14% potrzebuje liczac srednio 1% - 17g cukru = 14x17=238g/l cukru
W miazdze brakuje wiec 238-134g = 104g/l aby osiagnac taka ilosc alko.
Miazgi jest okolo 12l wiec potrzebuje 1248g cukru dodanego do miazgi.
Nie uwzgledniam cukru resztkowego poki co bo chce jeszcze sprawdzic kwasowosc i dokonac poprawek podczas fermentacji miazgi.
Tyle wyliczen. Co do tej pory zrobilem:
1) MD na drozdzach Bordeaux Biowinu (plynnych) na soku z miazgi nastawiona. W sumie jakies 0,5l
2) Miazga trafila do pojemnika fermentacyjnego - gnieciona normalnie dlonmi, zadnych blenderow, mikserow, sokowirowek etc.
3) Dodalem 2ml pektopolu - glownie ze wzgledu na brak prasy do owocow - aby ulatwic pozniejsze wyciskanie
4) 2g pirosiarczynu - tutaj o 1g za duzo wedlug ogolnych informacji ktore na forum znalazlem ale zrodla roznie podaja - w sumie MD dodana zostanie dopiero za 2 dni wiec siara powinna sie utlenic do tego czasu, a i pektopol bedzie mial czas aby zadzialac.
5) Poniewaz nastaw mial mala ilosc cukru (15 BLG bez poprawki) dodalem 1,5 l wody z iloscia 1248g cukru - czyli tyle ile z wyliczen wychodzi aby otrzymac wino 14% (wytrawne ;P). Po dodaniu syropu cukrowego - BLG w miazdze pokazuje 20BLG. Nie mialem sily liczyc poprawki na niecukry (pora pozna jutro to musze przy jasnym umysle ogarnac). Nie dodawalem wiecej cukru aby poczatkowo nie przekroczyc 20BLG.
Pozostalo mi czekac az MD ruszy i dolac do miazgi - czekajac az miazga przerobi cukier i zlac to do dymionu + odpowiednia ilosc wody z cukrem aby wyregulowac kwasowosc (zbadam ja w tym tygodniu) i docelowo miec wino polwytrawne ewentualnie polslodkie.
Pytanie koncowe
Czy cos zrobilem nie tak ? Wyliczenia ok ? Plan jest ok ?
Czekam na jakies wskazowki i uwagi co do tego nastawu.
Z gory dziekuje i pozdrawiam

Liczymy dalej - 127,5 g cukru w 1000g - czyli 872,5g wody czyli 872,5 ml, cukier - 127,5x0,62 = 79,05 czyli 1kg moszczu to 872,5+79,05 = 951,55 ml
Czyli (127,5x1000)/951,55 = 133,99 ~ 134g cukru/l
Aby uzyskac 14% potrzebuje liczac srednio 1% - 17g cukru = 14x17=238g/l cukru
W miazdze brakuje wiec 238-134g = 104g/l aby osiagnac taka ilosc alko.
Miazgi jest okolo 12l wiec potrzebuje 1248g cukru dodanego do miazgi.
Nie uwzgledniam cukru resztkowego poki co bo chce jeszcze sprawdzic kwasowosc i dokonac poprawek podczas fermentacji miazgi.
Tyle wyliczen. Co do tej pory zrobilem:
1) MD na drozdzach Bordeaux Biowinu (plynnych) na soku z miazgi nastawiona. W sumie jakies 0,5l
2) Miazga trafila do pojemnika fermentacyjnego - gnieciona normalnie dlonmi, zadnych blenderow, mikserow, sokowirowek etc.
3) Dodalem 2ml pektopolu - glownie ze wzgledu na brak prasy do owocow - aby ulatwic pozniejsze wyciskanie
4) 2g pirosiarczynu - tutaj o 1g za duzo wedlug ogolnych informacji ktore na forum znalazlem ale zrodla roznie podaja - w sumie MD dodana zostanie dopiero za 2 dni wiec siara powinna sie utlenic do tego czasu, a i pektopol bedzie mial czas aby zadzialac.
5) Poniewaz nastaw mial mala ilosc cukru (15 BLG bez poprawki) dodalem 1,5 l wody z iloscia 1248g cukru - czyli tyle ile z wyliczen wychodzi aby otrzymac wino 14% (wytrawne ;P). Po dodaniu syropu cukrowego - BLG w miazdze pokazuje 20BLG. Nie mialem sily liczyc poprawki na niecukry (pora pozna jutro to musze przy jasnym umysle ogarnac). Nie dodawalem wiecej cukru aby poczatkowo nie przekroczyc 20BLG.
Pozostalo mi czekac az MD ruszy i dolac do miazgi - czekajac az miazga przerobi cukier i zlac to do dymionu + odpowiednia ilosc wody z cukrem aby wyregulowac kwasowosc (zbadam ja w tym tygodniu) i docelowo miec wino polwytrawne ewentualnie polslodkie.
Pytanie koncowe

Czekam na jakies wskazowki i uwagi co do tego nastawu.
Z gory dziekuje i pozdrawiam