09-09-2013, 19:18
Witam
Postanowiłem zrobić wino kartonowego soku z czarnej porzeczki.
Na kartonie nie ma podanej informacji ile cukru zawiera owy sok.
Podane są następujące dane:
Zawartość owoców minimum 25%
Skład: woda, cukier, zagęszczony sok z czarnych porzeczek 255, aromat.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu
45 kcal
0 białka
9,97 g węglowodany
Czy można z tego wywnioskować ile jest cukru? Czy muszę skorzystać z cukromierza?
Wino planuje na 6l i tyle mam soku.
Obliczenia: 17x6x17=1734 tyle cukru potrzebuje na 17% alkoholu.
Od tej wartości odejmę cukry z soku.
Nie wiem tylko na ile rat podzielić cukier.
Myślałem tak, że 4l soku wleje do balonu,w 1l rozpuszczę pierwszą ratę cukru a w kolejnym 1l drugą.
Co o tym myślicie?
Ile dać pożywki i czy dodawać kwasek albo piro?
Postanowiłem zrobić wino kartonowego soku z czarnej porzeczki.
Na kartonie nie ma podanej informacji ile cukru zawiera owy sok.
Podane są następujące dane:
Zawartość owoców minimum 25%
Skład: woda, cukier, zagęszczony sok z czarnych porzeczek 255, aromat.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu
45 kcal
0 białka
9,97 g węglowodany
Czy można z tego wywnioskować ile jest cukru? Czy muszę skorzystać z cukromierza?
Wino planuje na 6l i tyle mam soku.
Obliczenia: 17x6x17=1734 tyle cukru potrzebuje na 17% alkoholu.
Od tej wartości odejmę cukry z soku.
Nie wiem tylko na ile rat podzielić cukier.
Myślałem tak, że 4l soku wleje do balonu,w 1l rozpuszczę pierwszą ratę cukru a w kolejnym 1l drugą.
Co o tym myślicie?
Ile dać pożywki i czy dodawać kwasek albo piro?