Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Burzliwa fermentacja?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Właśnie zabieram się na swoje drugie wino i wybrałem śliwkowe. Jako, że jestem początkujący w tym temacie przydałoby się kilka rad.

Wino wykonałem z przepisu:
4 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
drożdże uniwersalne
2 g pożywki

Początkowa fermentacja w miazdze przebiegła pomyślnie. Po przelaniu do balonu burzliwa fermentacja ruszyła z kopyta, po 2 dnia znacząco zwolniła do 2 - 3 pyknięć na minutę. Czy to normalny proces czy gdzieś popełniłem jakiś błąd?

Proces normalny - zdawało by się - ale nie piszesz ile dodałeś wody i jaki był początkowy poziom Blg.
Drożdże zawsze "przyspieszą" jeżeli nawet pokręcisz balonem czy w ogóle ruszysz nastaw.
Powinieneś mieć podstawowe narzędzie - cukromierz - aby kontrolować poziom cukru w nastawie, wtedy będziesz wiedział jak przebiega fermentacja, ile cukru zostało już przerobione na alkohol i kiedy burzliwa fermentacja dobiegnie końca.
Dziękuje za szybką odpowiedź, uspokoiłeś mnie.