Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Witam Serdecznie(wino Śliwka-Jabłko) Pomocy.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Serdecznie, przepraszam, ze pisze nieczytający jeszcze regulaminu, ale mam mało czasu zaraz idę do pracy. Ale do rzeczy!!!

Proszę państwa mam na imię marek i jestem nowy na forum, ale robiem winko od trzech lat zawsze robiłem z wisienek wychodziło mi naprawde dobre!!!

W tym roku chciałem zrobić z czarnej porzeczki i zrealizowałem cel ale nie do końca po miesiącu czasu penknoł mi Dymion(Gąsior) starciłem wszystko ale nie poddaje się zamówiłem nowy Balon (34l) i TU Pojawia się mój problem... !!! :::

a MIANOWICIE
Mam ok 10L pysznego słodkiego kompotu ze śliwki węgierki i ok 5L Kompociku słodkiego z Jabłuszka i moje pytanko jest następujące ...

Czy da się z tego jakoś zrobić wino słyszałem ze tak tylko nie wiem jak czy daje się jakieś drożdże winne jeśli tak to jakie??? Gdyż ja nigdy do wina nie dodawałem żadnych drożdży.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Marek!!!:)
Da się zrobić.

Jak wrócisz z pracy to kup sobie areometr i poczytaj jak go użyć.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=130

A powie ktoś jak się to robi ??? Wleje kompoty i co czekac aż troszkę przygeruje czy jak ???? Czy od razu zamykac i dac rurke, chciałem jeszcze kupic sliwek trochę i dodac !! pomoze ktoś ???
Witam
z kompocikami choćby nie wiem jakie były pyszniutkie i słodziutkie z jabłuszek i sliweczek i czegokolwiek innego co tam masz trudno jest doradzić co masz zrobić.
Kompot może być słodki ale mało ekstraktywny i po przefermentowaniu będą siki weroniki.

J zrobiłbym tak:
Zanim otworzysz słoiki z kompotem zrób swieży nastaw na 15 litrów wina sliwkowego ale nie dawaj całej wody. Rozgnieć owoce dodaj pekto i piro, pożywke etc (poczytaj na forum) Nastaw MD.
Po kilku dniach odcisnij owoce i dodaj odcisnięte kompociki. Dodaj cukru do 20Blg.
Zalej nastaw MD i czekaj.
Wczesniej zastanów sie jak mocne wino chcesz zrobic i wylicz calkowita ilosc cukru .

Musisz troche poczytac jak się robi winka żeby były pyszniutkie tak jak chcesz.

Mam nadzieję, że Ci się uda i poczekaj chwile może kto bardziej doswiadczony doda co od siebie.