12-09-2013, 00:28
Po przegladzie wolnych dymionow, idac za ciosem, ze i tak mam bajzel w lazience bo stoi miazga z winogron, bedac na gieldzie rolnej nabylem za cale 20zl - 20kg sliwki odmiany nieznanej za to soczystej slodkiej i na moj smak niezbyt kwasnej
Sliwki byly dosc duze - ktos rozpoznaje odmiane ?:
[attachment=17399]
Dlatego zostaly wydrylowane i pociete na mniejsze kawalki
[attachment=17400]
Niestety nie zmiescily sie do pojemnika fermentacyjnego (bylem przekonany ze mam 33l a nie 20l :/) wiec uzylem blendera ktory rozdrobnil je troszke bardziej - efekt taki ze staly sie bardziej plynne a i 20l wystarczylo do zalania pektopolem - fermentowac chyba jednak bede w 2 wiadrach.
Na zdjeciu - poczatki rozdrabniania.
[attachment=17401]
Przyszedl czas na pomiar zawartosci cukru. Sok odcisniety ale ciezko przy takim owocu pozbyc sie farfocli. Ale obydwa cukromierze, ktore posiadam wskazaly w okolicach 14-15 BLG
[attachment=17402]
oraz
[attachment=17403]
Pomiar kwasowosci to jakas porazka ;] Na moje oko miedzy 10.4 a 12 g/l
Na zdjeciach sok rozcienczony w stosunku 1:8 czyli 1ml soku 7ml wody tak aby dopelnic do wskaznika J (wchodzi tam 8,5ml ale i tak ten pomiar jest zgrubny).
Rozcienczony sok
[attachment=17404]
"Kilka kropli BBT" - pierwsze zmienienie koloru - 8g/l
[attachment=17405]
Kolejne krople BBT - tu juz chyba kolor zmienil sie dosc znacznie ? 10,4g/l
[attachment=17406]
Kolor teroetycznie wskazywal by na 16g/l
[attachment=17407]
Pozniej robilem testy przy rozcienczeniu czterokrotnym 2ml soku, 6ml wody i wtedy wyszlo gdzies kolo 12g/l
Srednio chyba bedzie wiec 11,2 g/l
Rozdrobniona miazga zajela ponad 3/4 20 litrowego pojemnika fermentacyjnego do ktorego dolalem 2 litry goracej wody. Calosc wymieszalem a nastepnie dodalem 2g piro, ponownie wymieszalem.
Po odczekaniu dodalem 4ml pektopolu i ponownie calosc zostala wymieszana.
Miazga poszla w cieple miejsce aby pektopol zaczal dzialac.
Zdjecie miazgi po wszystkim wkleje jutro bo dzis juz sil brakuje ;D
Co dalej ? Celowal bym z tym winem w polslodkie, mocne wino. Sliwka wytrawna bedzie mi sie kojarzyc ze sliwowica a łackiej mam już dosyc ;P
Mam zrobiona matke na Bordeaux z Biowinu, ktora sobie chodzi od niedzieli (miala byc do wina z winogron ale w koncu dodalem Fermivin za rada DarkaRZ) Wyciagne 16% na tych drozdzach ? Jesli nie, mam Uniwersalne z Biowinu ktore ponoc mocno alkoholizuja. Mam tez dostep do Fermivinu PDM, Fermicru LS2 + typowych plynnych Biowinowskich.
Kwasowosc zmierzona jest realna ? Jak poprowadzilibyscie dalej to wino tak aby osiagnac zalozone cele ?

Sliwki byly dosc duze - ktos rozpoznaje odmiane ?:
[attachment=17399]
Dlatego zostaly wydrylowane i pociete na mniejsze kawalki
[attachment=17400]
Niestety nie zmiescily sie do pojemnika fermentacyjnego (bylem przekonany ze mam 33l a nie 20l :/) wiec uzylem blendera ktory rozdrobnil je troszke bardziej - efekt taki ze staly sie bardziej plynne a i 20l wystarczylo do zalania pektopolem - fermentowac chyba jednak bede w 2 wiadrach.
Na zdjeciu - poczatki rozdrabniania.
[attachment=17401]
Przyszedl czas na pomiar zawartosci cukru. Sok odcisniety ale ciezko przy takim owocu pozbyc sie farfocli. Ale obydwa cukromierze, ktore posiadam wskazaly w okolicach 14-15 BLG
[attachment=17402]
oraz
[attachment=17403]
Pomiar kwasowosci to jakas porazka ;] Na moje oko miedzy 10.4 a 12 g/l
Na zdjeciach sok rozcienczony w stosunku 1:8 czyli 1ml soku 7ml wody tak aby dopelnic do wskaznika J (wchodzi tam 8,5ml ale i tak ten pomiar jest zgrubny).
Rozcienczony sok
[attachment=17404]
"Kilka kropli BBT" - pierwsze zmienienie koloru - 8g/l
[attachment=17405]
Kolejne krople BBT - tu juz chyba kolor zmienil sie dosc znacznie ? 10,4g/l
[attachment=17406]
Kolor teroetycznie wskazywal by na 16g/l
[attachment=17407]
Pozniej robilem testy przy rozcienczeniu czterokrotnym 2ml soku, 6ml wody i wtedy wyszlo gdzies kolo 12g/l
Srednio chyba bedzie wiec 11,2 g/l

Rozdrobniona miazga zajela ponad 3/4 20 litrowego pojemnika fermentacyjnego do ktorego dolalem 2 litry goracej wody. Calosc wymieszalem a nastepnie dodalem 2g piro, ponownie wymieszalem.
Po odczekaniu dodalem 4ml pektopolu i ponownie calosc zostala wymieszana.
Miazga poszla w cieple miejsce aby pektopol zaczal dzialac.
Zdjecie miazgi po wszystkim wkleje jutro bo dzis juz sil brakuje ;D
Co dalej ? Celowal bym z tym winem w polslodkie, mocne wino. Sliwka wytrawna bedzie mi sie kojarzyc ze sliwowica a łackiej mam już dosyc ;P
Mam zrobiona matke na Bordeaux z Biowinu, ktora sobie chodzi od niedzieli (miala byc do wina z winogron ale w koncu dodalem Fermivin za rada DarkaRZ) Wyciagne 16% na tych drozdzach ? Jesli nie, mam Uniwersalne z Biowinu ktore ponoc mocno alkoholizuja. Mam tez dostep do Fermivinu PDM, Fermicru LS2 + typowych plynnych Biowinowskich.
Kwasowosc zmierzona jest realna ? Jak poprowadzilibyscie dalej to wino tak aby osiagnac zalozone cele ?