Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Bieda-prasa w 10 minut
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Pewnie już ktoś na to wpadł, ale nie znalazłem wątku.

Do konstrukcji bieda-prasy potrzebne są:
a) 3 takie same pojemniki plastikowe 30+ litrów (np. takie jak fermentory). W sumie to wystarczą nawet dwa pojemniki, idealnie jest, jeśli jeden z nich jest trochę węższy (są w sprzedaży różne fermentory)
b) wiertarka z wiertłem (cienkie)
c) woda

Bierzemy jeden z pojemników i wiercimy w dnie dużo dziurek - tworzymy coś na kształt wielkiego durszlaka.

Stawiamy jeden z pojemników (ten węższy) na podłodze.

Wstawiamy do niego drugi pojemnik, ten z dziurami. Pomiędzy dnem pierwszego a drugiego tworzy się przestrzeń (dlatego dolny powinien być węższy).

Wstępnie odcedzamy fermentowane w miazdze owoce (np. na durszlaku/sicie - ja trenuję to na aroniach itp.) - powinny być zmiażdżone, ale nie zmiksowane na papkę.

To co zostanie nam na sicie wrzucamy do drugiego pojemnika - część płynna nam się sama odsącza. Tu pojawia się trzeci pojemnik - stawiamy go na odsączanych owocach i nalewamy do niego wody. Mamy obciążenie wyciskające.

Oczywiście nie mamy efektu jak na prasie koszowej, ale nie musimy się bawić z odciskaniem przez szmatę itp. Roboty praktycznie zero.
Proponuje użyć wiaderek plastikowych po emulsji oraz worka do tłoczenia. Wiadra są stożkowe więc wchodzą jedno w drugie choć nie do końca - z 3cm zostanie.
Tylko że plastik się połamie...
Właśnie ukończyłem budowe prasy za 0zł.
Rama drewniana tłoczenie za pomocą podnośnika samochodowego. Kosz z wiaderka powierconego mnóstwem dziurek
Za tacę robi przykrywka od fermentora z dziurką na rurke.
Jutro próba na czarnym bzie...
Fajny pomysł :) Ale Jabłka to wcześniej trzeba zmiażdżyć opiekaczem do gofrów :lol:

Ja akurat na jabłka się nie nastawiam
@marcinp pomysł może i dobry, ale jaki ta prasa będzie miała nacisk? Ręką i pieluchą więcej wyciśniesz.
Moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości tłoczenia ma praska z garnka i lewarka o której wspomniał @edd. Mnie budowa takiej praski 8l wyniosła jakieś 50zł. Tutaj można poczytaj o podobnych konstrukcjach.

A to wytłoki po 10kg mirabelki
(14-09-2013, 20:15)lukihah napisał(a): [ -> ]@marcinp pomysł może i dobry, ale jaki ta prasa będzie miała nacisk? Ręką i pieluchą więcej wyciśniesz.
Moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości tłoczenia ma praska z garnka i lewarka o której wspomniał @edd. Mnie budowa takiej praski 8l wyniosła jakieś 50zł. Tutaj można poczytaj o podobnych konstrukcjach.

A to wytłoki po 10kg mirabelki

Prasy koszowe mam dwie - nie zawsze chce mi się z nich korzystać. Czasem potrzebuję patentu do porządnego odsączenia przefermentowanych z pektopolem owoców typu aronia - dotychczas odsączałem w specjalnych workach, ale nie chce mi się ich później czyścić :diabelek: Ten patent daje podobne efekty, a później wystarczy opłukać pojemniki.
No jeśli ma to służyć tylko do odsączania owoców, a nie typowego tłoczenia owoców "do sucha" to co innego:)