Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Obliczenia alkoholu w winie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Posiadałem 21,5l wina w którym zawartość cukru wynosiła 6,9kg.
Użyte drożdże to IOC Bayanus.
Czy do wyliczeń możliwego poziomu alkoholu mam brać 16g/l jak w specyfikacji drożdży czy 17g/l jak liczą ludzie na forum? W zależności od tego wychodzi mi możliwe stężenie alkoholu na poziomie 18,8 lub 20%.
Obecnie są 4 baniaki wina po 5l. Pomiar biowinowskim cukromierzem pokazuje w 2 baniakach 11jednostek i w pozostałych 2 12 jednostek.
Wg. instrukcji biowinu z 12 jednostek można otrzymać 5,2% alkoholu. Od której wartości odjąć te 5,2% od 20%, czy od 18,8% aby wyznaczyć obecny poziom alkoholu?
A może przed odejmowaniem zastosować jeszcze poprawkę na niecukry i poziom alkoholu przy pomiarze? Czyli 12 jednostek - 1,6 na niecukry + 3,5 na stężenie alkoholu= 14 jednostek. Czyli wg instrukcji biowinu oznacza to 6,2% procent alkoholu. Po odjęciu otrzymam w takim przypadku: 20% lub 18,8% -6,2% =13,8 lub 12,6 % alkoholu. Bez poprawki wyniki będą o procent wyższe.
Który wynik należy uznać za poprawny?

Wino obecnie słabo bąbluje, raz na kilka minut. Czy podczas cichej fermentacji mogę liczyć na spadek ilości cukru i wzrost stężenia alkoholu? Czy jednak będzie wyłącznie zmieniał się smak wina?
Czy jeśli chcę trochę obniżyć poziom cukru to dołożyć może drożdży Bayanus G-955? Posiadam na stanie również pożywkę Activit.

Lubię wina słodkie najlepiej 8-10 jednostek w skali cukromierza.

Czy aby zatrzymać fermentację na stałe można schłodzić wino np do 3-4 stopni celcjusza na kilka dni?
Z Twoich danych wynika, że na wstępie mocno przesłodziłeś, wychodzi około 32 BLG, teraz masz około 12, więc drożdże zjadły 20 blg. Czy dalej mierzysz stężenie cukru, np co tydzień, bo może fermentacja jeszcze się nie skończyła? Chyba teraz licząc wobec poniższego wzoru powinieneś mieć jakieś 12 % i wino raczej pólsłodkie ze stężeniem 120g/l. Jeśli się mylę proszę o poprawę, też się dopiero uczę :) Jeśli dalej wino pracuje (a mówisz że bombluje) poziom cukru powinien spadać, a rosnąć % alko. Mierz co jakis cxzas np co tydzień blg cukromierzem. Żeby mieć wino 18%, zawartosć cukru powinna spaść do 2blg i byłoby wtedy winko wytrawne.

Ktoś mi na forum tłumaczył, że znając blg początkowe wylicza się maksymalne możliwe stężenie alkoholu przy danym wsadzie cukrowym (bez dosypywania cukru) w następujący sposób: ilość blg x 0,6 = % alko
BLG to chyba 10g/kg a ja podaje ilość kg cukru na litry roztworu. Wychodzi 320g cukru/l roztworu. Litr roztworu waży więcej niż kilogram czyli moje BLG byłoby większe od 32 jednostek. Dodatkowo niecukry podniosły by mi wskazanie na cukromierzu i pewnie miałbym wynik około 36 jednostek czyli z tego można otrzymać 19% Producent droższy podaje ile g cukru potrzeba na 1% wina i z tego wyliczam 20% albo 18,8% zależnie czy biorę do obliczeń 16g czy 17g cukru. I te obliczenia muszą się mniej więcej zgadzać z instrukcją do cukromierza. Ale ja cukier dosypywałem i dolewałem wodę żeby obniżyć kwasowość (wino z wiśni) te 21,5l i 6,9kg cukru to suma moich działań. Na początku cukru miałem odpowiednio mniej.

Z moich wyliczeń wychodzi że wino mieści się w przedziale 12,6% -14,8%
Teoretycznie drożdże mogą dobić do 17%
Kilka razy moje działania mogły im zaszkodzić i nie dociągną do tych 17, z drugiej strony wszyscy piszą że te drożdże ciężko ubić i jak mają warunki to wznawiają pracę. Dużo czytałem o cichej fermentacji i z pewnością moja już jest cicha ale czy procenty zauważalnie jeszcze wzrastają to nigdzie nie doczytałem. Przeważnie piszą że cicha wchodzi jak jest albo koniec cukru, albo limit procentów. U mnie żadna z ww. sytuacji nie występuję więc nie wiem czy czekać czy np dodać innych drożdży.
Droźdży nie ma co dodawać, niech spokojnie dalej fermentuje. Podczas cichej fermantacji wino powoli nabiera procentów (wynika pewnie to już z małej żywotności drożdzy spowodowanej ilością alko w winie). Mierz blg co tydzień, jak stanie na jakimś poziomie większym od zera to prawdopodobnie osiągneły te 17 - 18 % i zdechły, jeśli wynik masz zerowy lub ujemny, to znaczy że zeżarły wzystko i czekają na jeszcze :) należy wtedy dosypać nieco cukru np 5 blg/litr i znów czekać tydzień, jeśli ruszyło i staneło na jakiejś dodatniej wartości to drożdże są prawdopodobnie dead, jeśli znów zero i ujemne wartości kolejna dawka cukru i tak do skutku, tzn do maximum alko wina. Skoro Twoje wino cały czas pracuje tzn, że musisz uzbroić się w cierpliwość i czekać...zresztą to dopiero początek czekania :) Ale Twoje wino nie osiągnie odczytu ujemnego, gdyż droźdże nie przetrawią całego tego cukru, zjedzą na oko 30 blg,a 6 zostanie w tzw.cukrach resztkowych i będziesz miał wino wytrawne. Jeśli będziesz chciał mieć słodkie, wystarczy, że dosłodzisz po wszystkim odpowiednią ilość :)
(17-09-2013, 21:25)KarolGT napisał(a): [ -> ]Czy do wyliczeń możliwego poziomu alkoholu mam brać 16g/l jak w specyfikacji drożdży czy 17g/l jak liczą ludzie na forum?
Do obliczenia potencjalnej zawartości alkoholu przyjmuje się 16,7g/l. Jednak rzeczywista wydajność drożdży może być nieco słabsza.
W zasadzie wiem już wszystko.
Pozostaje pytanie ze schłodzeniem wina. Czy nie zaszkodzi to trunkowi i czy może skutecznie unicestwić drożdże?
(17-09-2013, 21:25)KarolGT napisał(a): [ -> ]Czy aby zatrzymać fermentację na stałe można schłodzić wino np do 3-4 stopni celcjusza na kilka dni?

Niska temperatura tylko zahibernuje drożdże, wysoka zabije.
(18-09-2013, 08:12)PiotrSz napisał(a): [ -> ]
(17-09-2013, 21:25)KarolGT napisał(a): [ -> ]Czy do wyliczeń możliwego poziomu alkoholu mam brać 16g/l jak w specyfikacji drożdży czy 17g/l jak liczą ludzie na forum?
Do obliczenia potencjalnej zawartości alkoholu przyjmuje się 16,7g/l. Jednak rzeczywista wydajność drożdży może być nieco słabsza.

Tzn ile jest tego alkoholu w litrze, bo nie bardzo kumam tę kalkulację. Wiem, że funkcjonuje taki wzór: blg początkowe nastawu x 0,6 daje orientacyjnie maksymalny % alkoholu w winie.
Blg to g/g (czyli % wagowy). A ja podałem zaw. cukru w g/l. 16,7 g/l daje 1% potencjalnie.
Dla 1 litra z pomiarem 10 blg
10 blg * 0,6 = 6%

W kilogramie mamy 100g cukru, w litrze będzie więcej ale zaokrąglam w dól
0,1kg / 0,0167 =5,988%

Wychodzi to samo

Jak w litrze cieczy(moszcz + woda) mamy 16,7 g cukru to wyjdzie wino 1% jak będzie 167g to wino wyjdzie 10%
Twój przelicznik jest fajny bo nie potrzeba znać tabeli przy pomiarze.
Mój jest też fajny bo bez cukromierza można wyliczyć ile % można wyciągnąć z wina.
Ok, dzięki juz rozumiem :) To nie jest mój sposób, tylko przeczytany gdzieś na forum :)