Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pierwsze wino zrobione w pośpiechu.Da rade?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,jak wszyscy zapewne widza jestem tutaj nowy ,a moja przygoda z winem zaczęła się przez przypadek:) Wiec kila slow o tym..Znajomy zmieniał kilka rzeczy na swojej posesji ,w tym karczował pewien teren gdzie rósł winogron.Nie wiem jaka odmiana,bo się na tym nie znam,wiem,ze jest czarny:) Winogron miał się zmarnować ,bo nie było w sumie co z nim zrobić,wiec ja go zebrałem z myślą zrobienia z niego wina.Niestety nie miałem na ten temat dostatecznej wiedzy..baa nie miałem prawie żadnej w tym temacie.Nie miałem też zbyt wiele czasu żeby się doedukować ,bo pracuje,a winogron tez nie mógł leżeć długo bo by się zepsuł.Wiec trochę na szybko kupiłem balon w sklepie i dostałem kilka rad od sprzedawcy.Nastawiałem tez wino,z tym ,ze teraz gdy na spokojnie zaczynam czytać co i jak się powinno zrobić...widzę ,ze zrobiłem ogromna ilość błędów których już na przyszłość nie powtórzę.Do rzeczy, zastosowałem takie proporcje 18kg owoców(całe owoce) , 8kg cukru ,15l wody(chyba za dużo;/). Do tego dodałem drożdże BAYANUS G 995 5g (z tego co czytam teraz to jakiś hardcore). Podstawowym błędem było to ze cale 8kg cukru rozpuściłem w wodzie i dodałem od razu.Wino nastawiłem 17.09.2013 ,wiec 3 dni temu,balon ma 50l pojemności.Plumka jak cholera:) co jakieś 2 sek. Czy w taki sposób jak to zrobiłem (nie zgodnie ze sztuka) wino się uda?
Zaopatrzyłem się jeszcze w pożywkę dla drożdży , cukromierz i
odpowiednia lekturę..Co dalej?Kiedy zmierzyć zawartość
cukru?Jeżeli wino się uda ile możne mieć około %?
Dziękuje za wyrozumiałość i odp.
Wino się uda, o dziwo proporcje całkiem trafne, moc 18%.
Nie przejmuj się, że wsypałeś na raz 8kg cukru. Bayanusy G995 są jak Grycanki, żaden cukier ich nie zatrzyma :cool:

Po dwóch tygodniach:
- odcedź winogrona z butla, zgnieć i przefiltruj przez jakąś tetrę. Wytłoczyny wyrzuć a to co odzyskałeś do balona.
- mierz sobie od tego czasu cukromierzem blg i obserwuj jak spada cukier (np. co tydzień)

Kiedy przestanie spadać blg:
- zlej wino znad osadu

Powtarzaj czynność ze zlewaniem znad osadu co miesiac aż osadu nie będzie.
No i dosłódź sobie do smaku i pij ;) - to tak gdzieś będzie maj, czerwiec 2014r. :diabelek:

Poczytaj podstawy wyrobu wina, na forum są dzialy dla poczatkujących.
Następne wino zrób już ze sztuką winiarską.


witam ja tez jestem świezak w tym temacie winny ale jedno winko juz zrobilem jablkowo-pomaranczowe jak na pierwszy raz uwazam za sukces poszlo w 4 tyg.19L okolo 12% ale nastawilem drugie winko tym razem z jezyn - i tu prosze o podpowiedz doswiadczonych winiazy bo czytajac rozne przepisy zastanawiam sie czy nie zawalilem sprawy z woda . na 17 kg jezyn dalem 7.2l wody i 5.5 kg cukru ...winko pracuje juz od 5 tyg fermentacja jest juz powolna bulga raz na 30 sekund jezyny ladnie oddaly sok i barwe zrobily sie z czarnych az blado czerwone ......do zlania poczekam mysle jeszcze 2 tyg zeby posmakowac coz to za wynalazek :) aaaaaaaa moje pytanie CZY ilosc wody jest odpowiednia czy za duzo rozcieczyc zawsze mozna ale w druga strone censko DZIEKUJE Z GORY ZA PO-;)DPOWIEC ;)
Zanim się doczekasz aż ktoś wyłoży ci wszystko na tacy, dam ci linka do działu o jeżynach:
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=141
Hahahahaha, ale pojechałeś z tymi Grycankami mrX :D
Dziękuje za odp.Ogólnie panuje u was miła i przyjacielska atmosfera:) Dlaczego owoce zabrać po dwóch tygodniach a nie po zakończonej fermentacji?Słyszałem ,ze można zrobić drugi nastaw z tych samych owoców,jak to się ma w praktyce?
Bo przez 2 tyg zdążą oddać wszytko co dobre do nastawu. Jak będą za długo to mogą się pojawiać niepożądane posmaki.

Z dzikiej róży można zrobić 2 nastawy, z winogrona się nie da.
Dobrze,wiec ściągnę z gąsiorka płyn do jakiegoś naczynia ,a owoce wyjmę i postaram się powyciskać,tylko czy nie zleci się wtedy tłum muszek owocówek który zacznie siadać na wszystko?Mam to zrobić dwa tygodnie od teraz czy od nastawu?Pozdrawiam.
Właśnie ściągam wino i oddzielam i wyciskam owoce..BLG wynosi 0! ile cukru dodac?Wczoraj jeszcze powolutku bulgotalo dziś raczej cisza była.
Z tego co widzę to celujesz w mocne i słodkie wino, więc dodaj 30g/l cukru i niech pracuje.