Witam i o kalkulator pytam. Czy ktoś używał tego kalkulatora:
http://www.winemakertools.org/winecalc , jakieś te ilości cukru jakoś mi nie odpowiadają. Jestem wśród Was od kilku dni i czytam intensywnie wszelakie tematy o produkcji wina z aronii i takowe chcę zrobić i szukając przepisu na takie wino trafiłem na tenże kalkulator a z wiedzy pozyskanej na tym forum ilość cukru jaką podaje kalkulator wydaje mi się zbyt duża (chyba że nie doczytałem wszystkich tematów). I teraz pytanie czy to możliwe chcąc uzyskać ok 30L 16% wina z aronii potrzeba dodać aż 12kg cukru i 12L wody??? Dodam że wino chciałbym uzyskać półsłodkie. Jestem nowym adeptem sztuki wytwarzania wina i to byłoby moje pierwsze wino. Nie chciałbym zepsuć 17kg szlachetnego owocu jakim jest aronia. Prosiłbym o poradę czy wierzyć temu kalkulatorowi?
(24-09-2013, 14:19)kamhkillo125 napisał(a): [ -> ]Witam i o kalkulator pytam. Czy ktoś używał tego kalkulatora: http://www.winemakertools.org/winecalc , jakieś te ilości cukru jakoś mi nie odpowiadają. Jestem wśród Was od kilku dni i czytam intensywnie wszelakie tematy o produkcji wina z aronii i takowe chcę zrobić i szukając przepisu na takie wino trafiłem na tenże kalkulator a z wiedzy pozyskanej na tym forum ilość cukru jaką podaje kalkulator wydaje mi się zbyt duża (chyba że nie doczytałem wszystkich tematów).
Wygląda jakby ten wyliczony cukier końcowy zawierał w sobie również cukier z owoców. Zrobiłem sobie jakiś przykład i od tego cukru końcowego odjąłem cukier z owoców i cukier resztkowy (nadający słodkość) i wtedy się zgadzało
(24-09-2013, 14:19)kamhkillo125 napisał(a): [ -> ]I teraz pytanie czy to możliwe chcąc uzyskać ok 30L 16% wina z aronii potrzeba dodać aż 12kg cukru i 12L wody??? Dodam że wino chciałbym uzyskać półsłodkie. Jestem nowym adeptem sztuki wytwarzania wina i to byłoby moje pierwsze wino. Nie chciałbym zepsuć 17kg szlachetnego owocu jakim jest aronia. Prosiłbym o poradę czy wierzyć temu kalkulatorowi?
Stanowczo za dużo cukru. Samo 12kg cukru przy nastawie 30l da Ci 12000g / 17 (stała) / 30l = 23.5% alkoholu (i tak tego nie uzyskasz bo wysokoalkoholizujące drożdże i tak padną jak stężenie alkoholu będzie około 18%). Przy 16-tu% cukier resztkowy będziesz miał około 128 g/l co się kwalifikuje na bardzo słodkie wino. Jeszcze masz do tego przecież cukier z owoców.
Na 16% przy 30L całkowicie potrzeba nieco ponad 8 kg cukru.
Możesz założyć spokojnie 80g/L w moszczu z aronii, przy 17 kg jakieś 10-12L soku, 800-1000g cukru.
7 kg cukru powinno wystarczyć do uzyskania 16%.
Do smaku dosłodzisz po fermentacji.
Powiedzmy 50g/L na początek, czyli 50x30=1500g cukru.
Jeśli będziesz chciał słodsze, jeszcze raz 1500g.
Tylko nie dawaj tego cukru od razu i w jednej porcji, bo nic nie ruszy.
Kalkulator policzył mi tak:
a) 20L, 16%, półsłodkie, Aronia - 17.11kg owoców, cukier 7.9kg,
0L wody
b) 20L, 16%, wytrawne, Aronia - 17.14kg owoców, cukier 6.3kg, 4.46L wody
Wygląda na to, że kalkulator robi półsłodkie wino z samego soku aroniowego.
Dziękuję do widzenia
, jak dla mnie nie do wypicia.
Przepis na okrągłe 27.6L
wina z aronii 16% z mojej głowy.
17kg aronii (12L)
7,4kg cukru (4.6L)
11L wody
To już bez dosładzania, cukier w owocach akurat zrobi półsłodkie.
Dziękuje za odpowiedzi na moje pytania.
Jeszcze jedno pytanie do mrX
Planuje zrobić w ten sposób: owoce aronii w tym przypadku 17kg przetrzymać kilka dni w zamrażalniku by ułatwić odzysk soku po rozmrożeniu i rognieceniu dodać pektopolu i po 12h wyciskać, gdzieś na tym forum wyczytałem, że unikając fermentacji w miazdze można aronie w niewielkim stopniu pozbawić cierpkości. Dodam MD na drożdżach Burgund (Zamojskie) i czekanie na pierwszy upust. Cukier rozumiem, że nie naraz bo jak już zostało powiedziane nic nie ruszy. Jeśli coś źle zaplanowałem w produkcji proszę mnie poprawić.
kamhkillo125 - wrzuć do aronii ,kilka liści wiśni do fermentacji, niezależnie od przemrożenia.