Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z winogron - Labruska (Czy dodać ryżu i zrobić wermut?)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Planuje w przyszły weekend wystartować.
Próbował ktoś wermut z labruski i ryżu ?
Lubię wermut ryżowo-rodzynkowy z kinleyem i ciekaw jestem jak smakowo zastąpi labruska rodzynki.


Smakowo na niekorzyść, moim zdaniem :)
Lepiej zrobić ryżowo-rodzynkowy a labruske zrobić solo zwyczajne winko ?
Tak bym radził :)
Posłuchaj Zbyszka. Dobrze radzi
Eeee, zioła labruskę bardzo dobrze zagłuszają. Z samej labruski wino to jak dla mnie niekoniecznie.
Skorzystam z okazji i zapytam: jak sprawdzić czy winogrona, które rosną w moim ogrodzie to labruska? Od lat jem je na surowo, robimy z nich soki itp. wyglądają i owszem, jak labruska ciemna, patrząc na zdjęcia. Ale dano nie miałem kontaktu z lisem :nie: i ilebym nie czytał :ksiazka: o lisim posmaku to brzmi to dla mnie jak bajka o żelaznym wilku :mad:
Konsystencja... czy ja wiem czy jakaś niezwyczajna? Owszem, smakują inaczej niż to co czasami kupuję w sklepie. Ale chciałbym zbliżyć się do pewności żeby nie walnąć babola.
Po pierwsze jak owoce wyciśniesz ze skórki to wylatuje taki glut.
Po drugie smak jest taki jakby trochę truskawkowy ale jednocześnie taki szczypiący w język.
Po trzecie liście są od spodniej strony omszone.
Kiedyś na forum ktoś to ładnie ujął:
"Ściśnij jagodę i jak wyskoczy glut, znaczy się labrucha ... "

Autora tych słów przepraszam, jeśli coś przekręciłem z pamięci cytując ;)
Labruskę dodaję do portwaina.
Pierwsze moje wino owocowe było z labruski , przerobiłem je po roku na vermuth.
Do drinków jak znalazł :D