Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Przepisy na medal
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Zwracam się z prośbą do laureatów (medalistów) konkursów winiarskich o umieszczanie
w tym wątku przepisów na swoje wina, które zostały docenione przez skład sędziowski.

Mam nadzieję, że informacje w nim zawarte staną się pomocne dla osób,
które szukają czegoś więcej niż jakiegoś przepisu na dobre wino.

Ja umieszczę mój przepis po 29.11 (po spotkaniu).
Skład wina (kupaż na 10dm3):

- 10% owoc czarnego bzu (16% sł.)
- 25% wiśnia (14% półsł.)
- 20% czarna jagoda - czernica (12% wytr.)
- 30% śliwka (+17% sł.)
- 15% DR na miodzie rzepakowym (+17% sł.)

75cm3 nalew orzecha włoskiego 60%
*100cm3 nalew na wędzonej śliwce 60%

Wygrzewanie (bez dostępu O2) - 28 dni w temp. 40 st. C (+/- 5 st.)

Parametry końcowe wina:
kwasowość miareczkowa = 6 g/dm3 (jako kwas winowy)
blg (pozorny) = 5

* 100cm3... - pierwotnie planowano dodatek ok. 40 cm3

Jak coś niejasne - pytać.
Witaj
Wiesz Arek, Twoje wino według mnie-- coś za dużo dałeś nalewu orzechowego.
Ale to wszystko leży w Twoim guście.
A bigimisia też miał nie do końca wykonane.
Marka to surowica, przynajmniej 2 lata leżakowania.
Ja robię według swojej zasady, myślę że było apetyczne do picia. :pijemy:

Pozd...
Gynek
Grunt to wiara w siebie :D