Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Ujemne Blg, a dodany cukier.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
17 września zrobiłem nastaw i miałem Blg startowe na poziomie 24.5 minus niecukry 22,1. W sobotę zmierzyłem poziom cukru i wyszło 7 Blg.
Wczoraj (24.09.13) znów zmierzyłem Blg i wyszło -2, dodałem więc syropu cukrowego który jak wyliczyłem przy zerowym poziomie Blg powinien podnieść poziom cukru do około 9,4.
Po wymieszaniu i ponownym pomiarze cukromierz wskazał 7 Blg zamiast 9.
I teraz pytanie: źle wyliczyłem dawkę cukru, czy poprostu powinienem wsiąść pod uwagę te ujemne Blg i uwzględnić je?? (9,4-2=7,4)
A jak wyliczyłeś tę dawkę cukru?
Wyliczyłem w prosty sposób :) Aby uzyskać 34 litry wina o mocy 17% potrzeba 34*17*17=9826 gram cukru.

Moszcz miał 17 Blg, poziom niecukrów dla czystego soku z winogron (3/20) 2,5 czyli wyszło 14,5 Blg. To daje 153 gramy w litrze. W moszczu było 2693 gramy cukru, potrzebowałem jeszcze 7,2 kg.

Do soku dałem syrop cukrowy (7,5 litra wody + 4 kg cukru), i we wtorek resztę (4,5 litra = 3,2 kg). Liczyłem tak: 3200*1000/34000= 9,4 Blg
Czyli miałeś 27,5 l nastawu o Blg pozornym -2, gdzie niecukry po rozcieńczeniu syropem miały 1,6 Blg a poprawka na alkohol ok. 4 Blg (14%) , czyli miałeś -2 Blg -1,6 Blg +4Blg=0,4 Blg 4 g/l cukru resztkowego. Dodałeś do tego 6,5 l syropu z 3,2 kg cukru. Zatem cukru było 27,5 x 4 +3200=3310 g w 34 l, w 1 l 97 g , a 97 g /l = 93,5 g/kg. Więc cukrów 9,4 Blg + niecukry (jeszcze bardziej rozcieńczone) 1,3 Blg - (popr na alkohol dla 11%) 3,5 Blg = 7,2 Blg

Wsjo w pariadkie
Czemu niecukry miały tylko 1,6? Licząc 17,5:27,5= 0,63

0,63*4= 2,52 niecukrów.

Liczyłem według tego co pisał Dido.
Przecież sam napisałeś:
Cytat: poziom niecukrów dla czystego soku z winogron (3/20) 2,5
Skoro dla czystego moszczu miałeś niecukry 2,5 Blg, to po dodaniu pierwszej partii syropu 0,63 x 2,5= 1,575, czyli 1,6 Blg.
Myślałem, że niecukry liczy się mnożąc stosunek czystego moszczu do całej objętości razy 4. A tu widzę, że mnoży się przez wynik dla czystego moszczu. Tego w poście Dida nie ma.
Te 4, to właśnie niecukry w moszczach owocowych. Dla moszczy gronowych - lepiej zbadanych - jest dokładniejszy przelicznik. Dla innych owoców musi zostać te magiczne 4 Blg jako wartość umowna niecukrów.
Aha czyli robiąc wino z winogron najpierw liczę 3/20 * Blg moszczu, a potem ten wynik mnożę przez stosunek czystego moszczu do całej objętości.
Tak, jeśli dodajesz wodę/syrop.
Dzięki Darek :) A z innej beczki, czy konieczne jest mierzenie zawartości Blg w temperaturze 20 stopni? Czytałem na forum, że różnica kilku stopni to raptem ułamki na Blg.
Tak - dokładnie. W zakresie 16-24 st.C , dla pomiaru ok. 20 Blg to różnice -0,3 do +0,3 Blg
Czyli nic się nie stanie jak będę mierzył w temperaturze jaką ma nastaw 21 stopni??