Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Prośba o sprawdzenie proporcji
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

jestem tutaj nowy ale mam nadzieję, że koledzy po fachu pomogą początkującemu :)

Może zacznę od początku, chciałbym zrobić półsłodkie lub słodkie wino z winogron różowych. W tym celu kupiłem ok 11kg winogrona różowego.

co kupiłem prócz winogrona:
- drożdże winiarskie Biowin FERMIVIN,
- pożywkę dla drożdży winiarskich Biowin

Owoce przepłukałem (niestety sklepowe), rozmiażdżyłem na tyle ile miałem siły. Wrzuciłem do butli 34l. W międzyczasie zrobiłem syrop z 2l wody oraz 2kg cukru. Po ostudzeniu dolałem do owoców, dodałem rozpuszczone wcześniej drożdże oraz pożywkę. Intensywnie zamieszałem butlą. Górę nakryłem gazą i tak przeleżało 5 dni. Dzisiaj zrobiłem kolejną dawkę syropu w proporcjach 2l wody oraz 2 kg cukru. Po ostudzeniu do temp otoczenia dolałem do balonu. Całość zakorkowałem i wsadziłem rurkę fermentacyjną z wodą. Wszystko bardzo intensywnie pracuje. Bulgocze średnio co kilka-kilkanaście sekund.

Pomóżcie koledzy czy dobrze dobrałem proporcję?
Łącznie na tą chwilę jest tak:
- 11kg winogrona różowego
- 5l wody
- 4kg cukru co podniosło ilość syropu do ok 7.4l

Na oko mam połowę butli wliczając w to warstwę owoców.
Co dalej mam robić? Jak przestanie bulgotać to mam sprawdzić moc wina oraz jego zawartość cukru? Następnie zamierzałem zlać wino, odcisnąć owoce i całość zmieszać po czym przelać do butli i zakorkować.

Z góry dziękuję za pomoc i nie usunięcie tematu :)

Pozdrawiam,
Daniel
Ja bym dolał z 1-2 litry wody, bo może wyjść za słodkie. Nie wiadomo ile cukru miały winogrona. Na koniec i tak dosłodzisz.

Cytat:Danielj napisał:co kupiłem prócz winogrona:
- drożdże winiarskie Biowin FERMIVIN,
- pożywkę dla drożdży winiarskich Biowin

Jeszcze podstawa i od tego należałoby zacząć to Balingomierz


Cytat:]Danielj napisał: Owoce przepłukałem (niestety sklepowe)

Jaka odmiana?

Cytat:]Danielj napisał: Górę nakryłem gazą i tak przeleżało 5 dni.

Po tym czasie należało oddzielić części stałe od nastawu i dodać resztę syropu.




Cytat:]Danielj napisał: Co dalej mam robić?

Poczekać aż fermentacja burzliwa minie,następnie odcisnąć owoce zlać sprawdzić poziom cukru i do butli pod korek.


Cytat: ]Danielj napisał: Jak przestanie bulgotać to mam sprawdzić moc wina
Moc wina obliczasz na podstawie ilości surowców użytych podczas produkcji.
W obliczeniach jestem jeszcze kiepski więc ci nie pomogę.Tutaj masz wszystko o obliczeniach
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5615
Co do odmiany winogronu to nie jestem w stanie tego powiedzieć. Kupiłem dojrzałe winogrono różowe, które ostatnio było w biedronce. Odmiana jakaś włoska (wnioskuję po opisach na skrzynce, niestety już została zutylizowana). Ile powinno być mniej więcej wody dolanej do moszczu? Przypomnę, że chcę uzyskać ok 20l wina :) Jeżeli dobrze zrozumiałem przepisy jakie czytałem to 1kg cukry podwyższa poziom przyrządzanego syropu o 0,6l więc zakładałem, że dodam ok 7l wody. Muszę w takim razie rozdzielić to na mniejszą ilość wody (ponieważ cukier powiększy objętość suropu) dobrze to zrozumiałem? Czy mam wlać 7l wody + to co podniesie cukier?

edit:

Szukałem nieco w internecie odnośnie odmiany. Myślę, że była to albo Wiktoria 5 albo V 68021.

Winogrona były duże, o owalnym kształcie. Owoce słodkie z pestkami, miąższ soczysty, zwarty. Kolor w zasadzie dwa ciemno różowe i różowe. Duże kiście. Jedna kiść ważyła co najmniej kilogram (i więcej). Tyle mogę powiedzieć :)
Cytat:Łącznie na tą chwilę jest tak:
- 11kg winogrona różowego
- 5l wody
- 4kg cukru co podniosło ilość syropu do ok 7.4l

Tutaj masz już 18.4l więc brakuje Ci jeszcze 1.6l (1lwody+1kgcukru)do tych 20l

Cukier mam dodać teraz czy np. jak skończy się pierwsza fermentacja i będę ściągać wino znad osadu to wtedy dodać brakujące 1,6l wody? :)
Wkradł się błąd:
Masz 11kg winogrona a ja wziąłem to za litry sorki:D
Teoretycznie z tych 11kg otrzymasz ok 8l soku więc 8i soku+7.4 syropu=15.4 nastawu.Brakuje 4.6l syropu bądź samej wody (to zależy od poziomu Blg)
Jak kupię cukromierz i sprawdzę wino po skończeniu bulgotania to wtedy mogę dodać brakujące litry?
Moim zdaniem to kup jak najszybciej i zmierz blg.

Mam pytanie jak to jest z deserowym winogronem czytałem ze się nie nadaje na wino nie mogę się doszukać wątku odnośnie tego.
Może ktoś podrzucić jakiś link odnośnie tego?
Bo się nie nadaje. A szczególnie Red Globe bo chyba takie kupił Danielj . Chociaż słyszałem też opinie, że tylko beton nie fermentuje.:diabelek:
Wiem właśnie tylko czego on nie posiada ?
Zapewne Danielj podzieli się z nami efektami swej pracy.
Jeśli winogrona były opakowane to z pewnością była nazwa odmiany.
To co kupiłeś to zapewne jakaś odmiana deserowe. Dochodzenie teraz jaka, nie ma sensu. Odmiany deserowe cechuje niższy poziom cukru i niższa wydajność moszczu z miazgi. Ja bym załozył max 140 g cukru na 1 l i wydajność max 70%. To daje ok 7,7 l moszczu i ok 1000g dodatkowego cukru w moszczu. Po uwzględnieniu wody i cukru dodanego po oddzieleniu będziesz miał ok 15 l nastawu z zawartością ok 5000g cukru .
Myślę, że na ten układ proporcje są ok. Jak drożdże staną przy 14% alkoholu cukier resztowy będzie na poziomie 90g/l. Jak zrobią 16% to 50-60g/l. Oddziel już te owoce i przemierz nastaw. Jak będzie ok 15 l tzn że jet tak jak napisałem. Jeżeli będziesz chciał zwiększyć ilość nastawu to dodawaj wodę z cukrem w proporcji na 1 l wody ok 180g cukru. To bezpieczna ilość cukru, którą będzie można zwiększyć jak pod koniec fermentacji wino będzie niewystarczająco słodkie.

Edit. Jeżeli po oddzieleniu owoców będzie mniej niż 15 nastawu, to cukier przy wodzie dodanej będzie trzeba proporcjonalnie zmniejszyć. Jeszcze jedno..jak będziesz to wino prowadził do końca w tak dużym balonie to utlenienie masz prawie pewne.
To może ty Piotrze powiedz mi jak to jest z tymi deserowymi odmianami czemu się nie nadają,a może się nadają?
Przepraszam cię Danielj ze tak ci w temat,ale może razem się czegoś dowiemy.
(28-09-2013, 20:48)zajaczek83 napisał(a): [ -> ]To może ty Piotrze powiedz mi jak to jest z tymi deserowymi odmianami czemu się nie nadają,a może się nadają?
Przepraszam cię Danielj ze tak ci w temat,ale może razem się czegoś dowiemy.

Cyt ze strony Winnica Golesz: "Sok odmian przetwórczych powinien być bogaty w związki tworzące ekstrakt, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne itp. Owoce najbardziej wartościowych odmian deserowych, mają zwarty, chrupiący miąższ, łagodny smak i niezbyt wysoką zawartość kwasów organicznych"

Dodał bym, to o czym już wspomniałem że maja niższą zawartość cukru i zdecydowanie gorzej się klarują.
Była dyskusja na ten temat też tutaj http://www.winogrona.org/forum/wytwarzan...t7024.html

Dziękuję ci Piotrze jak zawsze na ciebie i twoja wiedzę mogę liczyć.
Póki co wino fermentuje bardzo burzliwie. Rurka pracuje średnio co kilka sekund. @kapitan dziękuję za porady, na pewno skorzystam. Kupię cukromierz i sprawdzę nastaw. A o co chodzi z tym utlenieniem? Ma negatywny skutek na wino? Jak temu zapobiec nie zmieniając balonu?
Jeśli nie chcesz zmieniać balonu to musisz dopompować gazu żeby wino się nie utleniło. Możesz użyć CO2, azot lub jak masz większą kasę argon. ale to dopiero po fermentacji. Teraz jest tam wystarczająca ilość CO2.
(29-09-2013, 08:04)Danielj napisał(a): [ -> ]A o co chodzi z tym utlenieniem? Ma negatywny skutek na wino? Jak temu zapobiec nie zmieniając balonu?

Na żółtym pasku, w lewym górnym rogu, pod logo forum jest lupa i napis szukaj, kliknij, wpisz frazę "utlenienie wina" i szukaj. Dostaniesz odpowiedz na swoje pytanie.
Dzisiaj dorzuciłem jeszcze 5kg winogrona (takiego samego jaki dałem wcześniej) i dodałem 2l wody. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co bulgocze raz na 6 sekund czyli bardzo często. Będę obserwować i dam znać z moich poczynań. Może nie będzie to wino takie złe :)