29-09-2013, 23:21
Owoce: winogrona czerwone,
Projektowane wino: 15%, półsłodkie (6 % cukru), kwasowość max 9g/l
Blg - 14, poprawka na niecukry 14x3/20 = 2,1, Blg po poprawce = 14-2,1 = 11,9
Kwas - 24g/l (wiem masakra, ale takie winogrona na działce)
Rozcieńczenie: 24:9 = 2,67 czyli na każdy 1L moszczu dodać 1,67L syropu cukrowego
Cukier na 15% alkoholu: 15*17 = 255g/l
Uwzględniająć rozcieńczenie na każde 2,67l nastawu potrzeba 2,67 x 255g = 680,85g cukru
Od tego odejmuję cukier w moszczu: 680,85g - 119g = 561,85g
Objętość cukru 561,85 x 0,62 = 348ml
Ilość wody na kazdy 1L moszczu = 1,67-0,348 = 1,32L
Ilość cukru na każdy 1L moszczu = 0,562 kg
Mając 7L moszczu:
woda: 1,32*7 = 9,24 L
cukier: 0,562*7 = 3,94kg
łączny nastaw: 9,24+3,94 + 7 = 20,2L
Cukier, żeby wyszło półsłodkie (6% cukru): 60g * 20L = 1,2kg
Zgadza się?
Mile widziane poprawki udoskonalające projektowane wino.
Projektowane wino: 15%, półsłodkie (6 % cukru), kwasowość max 9g/l
Blg - 14, poprawka na niecukry 14x3/20 = 2,1, Blg po poprawce = 14-2,1 = 11,9
Kwas - 24g/l (wiem masakra, ale takie winogrona na działce)
Rozcieńczenie: 24:9 = 2,67 czyli na każdy 1L moszczu dodać 1,67L syropu cukrowego
Cukier na 15% alkoholu: 15*17 = 255g/l
Uwzględniająć rozcieńczenie na każde 2,67l nastawu potrzeba 2,67 x 255g = 680,85g cukru
Od tego odejmuję cukier w moszczu: 680,85g - 119g = 561,85g
Objętość cukru 561,85 x 0,62 = 348ml
Ilość wody na kazdy 1L moszczu = 1,67-0,348 = 1,32L
Ilość cukru na każdy 1L moszczu = 0,562 kg
Mając 7L moszczu:
woda: 1,32*7 = 9,24 L
cukier: 0,562*7 = 3,94kg
łączny nastaw: 9,24+3,94 + 7 = 20,2L
Cukier, żeby wyszło półsłodkie (6% cukru): 60g * 20L = 1,2kg
Zgadza się?
Mile widziane poprawki udoskonalające projektowane wino.