Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: 101 rzeczy,które powinienes wiedzieć o winie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Autor: Andrew Jefford
Nie jest to książka o "naszych winach" lecz o winach z winogron.
Jeżeli ktos chciałby pozyskac podstawowe informacje o uprawie winorosli, produkcji wina, dojrzewaniu, degustacji, odmianach winorosli i regionów gdzie produkuje się wina, to na tej książce się nie zawiedzie.
Książka pisana jest językiem niezwykle barwnym (no i przekład jest też dobry). Książki nie czyta się jak podręcznik ale raczej jak literaturę piękną.
Ja mój egzemplarz kupiłem poprzez merlina, cena 25 PLN

Poniżej fragment mówiący o Cabernet Sauvignon:
"Cabernet z Bordeaux pozostaje ideałem dla reszty swiataConfusedrednia waga, piękna, swieża równowaga, sprzyjająca powstawaniu wspaniałego trunku, godna uwagi zdolnosc do dojrzewania, podczas którego nabiera wielowarstwowej aluzyjnosci. Cabernet ma wyraźny odcień czarnej porzeczki, a jednak jej smak nie jest nigdy czysto owocowy; zawsze wykazuje dodatkowe subtelnosci smakowe, przypominające pijącemu grafitowe ołówki, cedr i pieszczotliwą ziemistosc o wyraźnej teksturze. W młodosci odznacza się żywą ostroscią smaku, a jej obfite garbniki dają się najlepszym cabernetom z Bordeaux gęste, szczelne orycie, które wino może wrzucic tylko podczas dłuższego pobytu w piwnicy. Z wiekiem staje się bogatsze i bardziej płodne, niż możesz sobie w ogóle wyobrazic, o delikatnych, doborowych owocach i mięsistym zapachu tytoniu. Tak jest w najlepszych przypadkach; w najgorszych cabernetach z Bordeaux jest wodnisty, kłujący i cienki niczym kiepski, niepewny siebie tenor, który spiewa za połowę stawki w prowincjonalnym barze."
:big:
Dostałem tę książkę i z czystym sumieniem polecam, jest warta przeczytania. Opisuje w sposób kolorowy ale jasny wszystkie „101 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o winie”. :spoko: