19-03-2004, 14:41
Autor: Andrew Jefford
Nie jest to książka o "naszych winach" lecz o winach z winogron.
Jeżeli ktos chciałby pozyskac podstawowe informacje o uprawie winorosli, produkcji wina, dojrzewaniu, degustacji, odmianach winorosli i regionów gdzie produkuje się wina, to na tej książce się nie zawiedzie.
Książka pisana jest językiem niezwykle barwnym (no i przekład jest też dobry). Książki nie czyta się jak podręcznik ale raczej jak literaturę piękną.
Ja mój egzemplarz kupiłem poprzez merlina, cena 25 PLN
Poniżej fragment mówiący o Cabernet Sauvignon:
"Cabernet z Bordeaux pozostaje ideałem dla reszty swiata
rednia waga, piękna, swieża równowaga, sprzyjająca powstawaniu wspaniałego trunku, godna uwagi zdolnosc do dojrzewania, podczas którego nabiera wielowarstwowej aluzyjnosci. Cabernet ma wyraźny odcień czarnej porzeczki, a jednak jej smak nie jest nigdy czysto owocowy; zawsze wykazuje dodatkowe subtelnosci smakowe, przypominające pijącemu grafitowe ołówki, cedr i pieszczotliwą ziemistosc o wyraźnej teksturze. W młodosci odznacza się żywą ostroscią smaku, a jej obfite garbniki dają się najlepszym cabernetom z Bordeaux gęste, szczelne orycie, które wino może wrzucic tylko podczas dłuższego pobytu w piwnicy. Z wiekiem staje się bogatsze i bardziej płodne, niż możesz sobie w ogóle wyobrazic, o delikatnych, doborowych owocach i mięsistym zapachu tytoniu. Tak jest w najlepszych przypadkach; w najgorszych cabernetach z Bordeaux jest wodnisty, kłujący i cienki niczym kiepski, niepewny siebie tenor, który spiewa za połowę stawki w prowincjonalnym barze."

Nie jest to książka o "naszych winach" lecz o winach z winogron.
Jeżeli ktos chciałby pozyskac podstawowe informacje o uprawie winorosli, produkcji wina, dojrzewaniu, degustacji, odmianach winorosli i regionów gdzie produkuje się wina, to na tej książce się nie zawiedzie.
Książka pisana jest językiem niezwykle barwnym (no i przekład jest też dobry). Książki nie czyta się jak podręcznik ale raczej jak literaturę piękną.
Ja mój egzemplarz kupiłem poprzez merlina, cena 25 PLN
Poniżej fragment mówiący o Cabernet Sauvignon:
"Cabernet z Bordeaux pozostaje ideałem dla reszty swiata